Prosjekt- og kvalitetsledelse - MTP
Prosjekt- og kvalitetsledelse
Dette er en faggruppe hovedsakelig konsentrert rundt området prosjektledelse, i bred forstand. En rekke delområder innenfor prosjektledelse omfattes av vår forskning og faglige interesser, se eksempler lenger ned. I tillegg har de fleste av faggruppens ansatte bakgrunn fra et bredere utvalg av tema innen kvalitetsledelse og forbedringsarbeid, inkl. ekspertise innen digitalisering.
Relevante forskningstema er derfor noe bredt sammensatt:
-
Prosjekteierstyring og «project governance»
-
Prosjektmodeller og ulike faser i prosjekter
-
Samhandling og andre innovative samarbeids-/kontraktsformer
-
Prestasjonsmåling og -forbedring, inkl. modellering
-
Bruk av «big data», avansert dataanalyse, som kunstig intelligens/maskinlæring
-
Evaluering av prosjekter og erfaringslæring
-
Samtidig prosjektering, ICE, VDC
-
Lean, både i prosjekter og annen type virksomhet
-
Digitalisering av forretnings- og prosjektprosesser
-
Innovative læringsformer, spesielt anvendt i undervisning innen prosjektledelse
Eksempler på nylig avsluttede eller pågående forskningsprosjekter:
-
Prosjekt Norge, dette er ikke et forskningsprosjekt i seg selv, men et forskningsbasert, virtuelt senter med nærmere 30 partnere fra næringsliv og forvaltning som initierer og delfinansierer forskningsaktivitet. Senterets sekretariat er plassert i faggruppen.
- Concept-programmet, et omfattende forskningsprogram som utvikler kunnskap som sikrer bedre konseptvalg, ressursutnytting og effekt av store statlige investeringer. Forskningsprogrammet Concept har som sitt primære mål å utvikle kunnskap og kompetanse om prosjekter i tidligfasen fra den første ideen oppstår til endelig finansiering av gjennomføringen er vedtatt. En av hovedaktivitetene i programmet er å drive følgeforskning knyttet til store, statlige investeringsprosjekter. Programmet er finansiert av Finansdepartementet, og faggruppen er tungt representert i både styringsgruppen og forskningsaktiviteten.
-
Måleprosjektet – Presentasjonsmåling i BAE-næringen, prosjekt samfinansiert av Bygg21 for å tilpasse måleverktøyet CII 10-10 til norsk og sette dette i drift i norsk BAE-næring. Dette har ført til opprettelsen av en medlemseid forening, Nordic 10-10, som sørger for at CII 10-10 er i aktiv bruk i norske prosjekter. Sekretariatet for foreningen ligger i faggruppen og vi benytter dataene som samles inn til aktiv forskning.