Om legeutdanningen for ansatte
Om legeutdanningen for ansatte
Kortfattet om studiet
Profesjonsstudiet i medisin ble opprettet i 1993, og tar i dag opp 175 nye studenter hvert år (190 fra og med høsten 2025). Vi tilbyr desentraliserte studieløp i Levanger (siden 2016), Ålesund (siden 2023) og Gjøvik (fra og med høsten 2026). De desentraliserte studieløpene starter i tredje studieår. Alle som får opptak til medisinstudiet ved NTNU tar de to første studieårene i Trondheim.
Studiet går over seks år og legger vekt på tidlig pasientkontakt og fagintegrasjon, hvor prekliniske, parakliniske og kliniske fag undervises integrert fra første studieår. Studiet består av ni emner, og har halv- eller helårs fagintegrerte eksamener. Undervisningen blir gitt som gruppeundervisning (problembasert læring og kurs i små og større grupper), som plenumsundervisning (forelesninger, seminarer og team-basert læring), foruten praktisk-klinisk undervisning i grupper.
Studiet har tre langsgående tråder med følgende tema: a) Helsefremmende og forebyggende medisin, b) Kommunikasjon, pasientkontakt og profesjonalitet og c) Vitenskapelig kompetanse.
Studiet har en egen ettårig forskerlinje som 12 studenter kan søke opptak til etter andre eller tredje studieår. For disse studentene vil studiet samlet vare i syv år.
I de to første studieårene består praksis av et lege-pasient-kurs (LPK). I dette kurset møter en gruppe studenter hos samme fastlege en halv dag annenhver uke, med ferdighetstrening i mellomliggende uke. I tredje og fjerde studieår har studentene uketjeneste ved St. Olavs hospital, hvor de roterer mellom de ulike avdelingene. Studentene på de desentrale studieløpene følger i tredje og fjerde studieår en studiemodell kalt NTNU Link (langsgående integrert klinisk tjeneste). I femte studieår har studentene praksis på et lokalsykehus i regionen i et semester, med 14 uker somatisk og fire uker psykiatrisk praksis. I siste studieår er det seks uker praksis i primærhelsetjenesten i høstsemesteret.
Det er skriftlig og muntlig eksamener i sju av studiets ni emner. Eksamen bedømmes som bestått/ikke-bestått. Skriftlig eksamen består hovedsakelig av flervalgsoppgaver, og muntlig eksamen gjennomføres som OSKE i første, tredje og fjerde studieår. Andre og siste studieår har en annen muntlig eksamensform. Hovedoppgaven og sykehuspraksis i femte studieår har en egne godkjenningsordninger.
Eldre studenter blir brukt som fasilitatorer av PBL-grupper i første og andre studieår, og som instruktører ved disseksjon, ferdighetstrening og kurs i førstehjelp og prehospital akuttmedisin på lavere trinn.
I fjerde studieår kan studentene søke om utveksling i ett semester ved samarbeidsuniversiteter i Asia, Afrika, Sør-Amerika eller Europa. Om lag en tredjedel av våre studenter benytter seg av denne muligheten.