Bidra som eksamenspasient
Vil du være eksamenspasient?
Du kan bidra til at det utdannes flere dyktige leger ved NTNU!
For å kunne gjennomføre praktisk muntlig eksamen for medisinstudenter, trenger vi en stor gruppe frivillige personer som kan opptre som «pasienter».
Vi trenger friske kvinner og menn i alderen 18 - 80 år. Vi har et stort behov for å få rekruttert flere menn.
Du vil få god opplæring i rollen som eksamenspasient.
Innsatsen din vil bli belønnet med et Midtbykort på 1000 kroner for en hel eksamensdag. I tillegg vil du få lunsj og kaffe/te.
For utsatt eksamen i august er honoraret et Midtbykort på 500 kroner.
Vi forventer at du i tillegg til eksamensdagen kan møte på en planleggingstime for gjennomgang av oppgaven sammen med eksaminator 2-3 uker før eksamensdagen (1 time).
Hvilke ferdigheter skal studentene testes i?
Studentene vil teste mange ulike typer ferdigheter på deg som eksamenspasient, for eksempel:
- Lytte på hjerte
- Undersøke lunger
- Undersøke mage
- Undersøke ledd (kne, hofte, skulder)
- Ta opp en sykehistorie
- Måle blodtrykk
Hvordan foregår en typisk eksamensdag?
Studentene forflytter seg fra stasjon til stasjon. Studentene har åtte minutter på hver stasjon. Eksamenspasienten er på samme stasjon hele dagen, sammen med en eksaminator.
I løpet av en eksamensdag vil en eksamenspasient møte mellom 30-35 studenter som skal gjennomføre eksamen. Eksamenspasienten skal ha lik oppførsel mot alle studentene.
Om eksamensformen OSKE
Eksamensformen som brukes heter OSKE, som står for «Objektiv, strukturert, klinisk eksaminasjon». I OSKE legges det stor vekt på læring av praktiske ferdigheter, undersøkelsesteknikker og pasientkontakt.
Denne typen eksamen er med på å sikre at medisinstudentene lærer seg viktige ferdigheter slik at vi kan være trygge på at de blir gode leger.
OSKE tilbys som eksamensform på 1., 3. og 4. studieår.
Neste eksamensperioder:
Uke 51 desember 2024
Mai 2025
Interesserte kan melde seg via dette skjemaet.
Sted:
Eksamen finner sted på Campus Øya i Trondheim.
Kontakt oss
Har du noen spørsmål som du ikke finner svar på under «Ofte stilte spørsmål»?
Send en e-post til medisinstudiet@mh.ntnu.no
Ofte stilte spørsmål
En eksamenspasient er en frivillig person som skal fremstå som en pasient med en gitt sykdom. Som pasient får du en oppgavetekst som du skal forholde deg til, og i samarbeid med eksaminator skal du forsøke å formidle samme histore til alle studentene du møter.
Eksamenspasienten sitter på samme rom hele dagen sammen med eksaminator.
Vi trenger også reservepasienter som kan gå inn som eksamenspasient hvis eksamenspasienten blir syk. Reservepasientene må være til stede på eksamensdagen, og sitter på et eget rom sammen med de andre reservepasientene.
Alle friske personer over 18 år som snakker godt norsk, kan melde sin interesse for å stille opp som eksamenspasient.
Vi ønsker kvinner og menn i alle aldre.
Hvis du har et handikapp eller en sykdom, kan du varsle fra om dette når du melder interesse. Vi kan da sette deg opp som pasient på oppgaver hvor ditt handikapp eller din sykdom ikke har noen innvirkning på casen.
Vi trenger eksamenspasienter under muntlig praktisk eksamen så medisinstudentene får vist hva de har lært og kan bli vurdert ut fra sin prestasjon.
Du skal ikke være en skuespiller, men du skal framstå som en person med en gitt sykdomshistorie. Din tilstand vil beskrives i eksamensoppgaven, som du vil gå gjennom med eksaminator på planlegginstimen i forkant av eksamensdagen.
Du skal opptre så likt du kan, overfor alle studentene som skal undersøke deg.
Du blir invitert til en planleggingstime noen uker før eksamensdagen. Der vil eksamenspasientene som har samme oppgave/ case gå sammen i grupper med eksaminatorene de skal møte på eksamensdagen, og få informasjon om oppgaven og hvordan man bør være som pasient på den gitte oppgaven. Der kan du som eksamenspasient også stille spørsmål og avklare alt du lurer på i forkant av eksamensdagen.
Ja, studentene er informert om at de vil møte en eksamenspasient når de kommer inn i rommet. De har også fått en veldig kort introduksjon til problemstillingen de møter i rommet.
På noen oppgaver vil studentene foreta en enkel undersøkelse, for eksempel å lytte på hjerte/lunger, klemming på mage, eller å undersøke et kne.
På noen oppgaver skal du kun prate med studenten.
Ubehagelige undersøkelser gjennomføres ikke på eksamen. Studentene kommer som eksempel ikke til å sette sprøyte, ta blodprøve eller foreta en gynekologisk undersøkelse.
Ja, på noen av oppgavene må du ta av klær så studenten får utført en god undersøkelse. Du kan ha på deg en shorts, og/eller en sports-BH. Det vil stå presisert i oppgaveteksten hvis det er ønskelig at du skal ta av klærne.
Hvis det er årsaker til at du ikke ønsker å kle av deg, kan du gi beskjed om dette når du melder interesse som eksamenspasient. Du kan da være eksamenspasient på oppgaver som ikke innebærer en undersøkelse uten klær.
En OSKE-eksamen varer normalt fra kl. 8.00 - 15.30.
OSKE-eksamen arrangeres i tre perioder hvert år. I mai/juni, august og desember.
For ordinær eksamen i juni og desember, får du et Midtbygavekort på 1000 kroner.
For deltakelse på utsatt eksamen i august, får du et Midtbygavekort på 500 kroner.
Hvis du finner ut at du ikke ønsker å stille opp som eksamenspasient flere ganger, er det bare å gi oss beskjed så stryker vi deg fra lista.
Du trenger ikke å ta med matpakke. Du får servert lunsj og kaffe/te.