Ofte stilte spørsmål
Generelle spørsmål
Generelle spørsmål
Emneansvarlig
Spesifikke spørsmål knyttet til eksamen, sensur, forelesning, arbeidskrav, oppmøte og øvinger i de enkelte emnene.
Kontaktinformasjonen til den enkelte emneansvarlige finner du i emnebeskrivelsen på nett.
Studieveileder
Generelle spørsmål om studielivet, motivasjon og trivsel, tilpasset studieplan, forsinkelser i studieløpet, muligheter videre, innpass av tidligere utdanning.
Internasjonalt kontor
Alle henvendelser og spørsmål knyttet til utveksling.
NTNU Tilrettelegging
Henvendelser knyttet til tilrettelegging av studier eller eksamen.
Toppidrettskoordinator
Spørsmål om søknad, fornyelse og tilrettelegging som toppidrettsstudent.
Kontakt toppidrettskoordinator
Studenttorget
Spørsmål om utveksling, klage på sensur, permisjonssøknad.
IT-hjelp for studenter
Brukerstøtte, spørsmål eller hjelp med IT.
Sit (studentsamskipnaden)
Her finner du all informasjon om tilbud innen bolig, trening, helse, studentmøteplasser og mattilbud for deg som student.
Alle våre studier ved fagseksjonen i økonomi og ledelse er gratis (uten kursavgift). Du betaler kun semesteravgift på 700 kr per semester. I tillegg til semesteravgift må du påregne kostnader knyttet til pensum, PC/digitale verktøy og annet læringsmateriell.
I våre bachelorprogrammer inngår både matematikk og statistikk. I tillegg krever økonomiemnene god tallforståelse. Vi anbefaler derfor at man har kunnskaper på S1-S2/R1 nivå fra før, slik at man har best mulig forutsetning for å lykkes med studiene.
Du kan gjerne bruke NTNU sine oppfriskningsvideoer innen matematikk om du ønsker å forberede deg til studiene.
Ja, du kan søke om godkjenning av enkeltemner om du har fullført tilsvarende emner fra andre læresteder. Vi gjør ingen forhåndsgodkjenning, så du søker først om innpass etter at du har takket ja til studieplass hos oss.
Du sender inn søknad for emnene du har per studieår. Det kan være noe lang behandlingstid på disse søknadene. Meld deg derfor opp i de emnene du søker fritak for, så er du sikker.
Det kan være lurt å få oversikt tidlig over informasjon, aktiviteter og ulike frister du må forholde deg til i løpet av semesteret. På denne siden finner du gode tips til hva du bør gjøre ved semesterstart, i løpet av semesteret og før neste semester.
NTNU har en egen informasjonsside med alt du som ny student trenger å vite om eksamen: https://i.ntnu.no/eksamen
Ved hjelp av Mazemap kan du enkelt finne fram på våre campus, i bygg og rom ved NTNU: https://www.ntnu.no/kart
På denne siden finner du informasjon om hvordan du søker permisjon, hvor lenge permisjonen gjelder, hva som må dokumenteres, og hvilke regler som gjelder for deg som student i permisjon.
På Studentweb finner du viktig informasjon om ditt studieløp. På Studentweb kan du blant annet
- endre kontaktinformasjonen NTNU har på deg
- finne studentnummret ditt
- semesterregistrere deg
- opprette faktura for semesteravgift
- melde deg opp til undervisning og vurdering
- sjekke, endre og bekrefte utdanningsplanen din
- se hvor og når du har eksamen i emnene dine
- se eksamensresultater
- bestille karakterutskrift
- bestille bekreftelse på at du er student
Les mer om Studentweb og hvordan du bruker portalen her.
På denne siden finner du ofte stilte spørsmål om brukerkonto, programvare, utskrift, adgangskort og internett.
Det kan være lurt å planlegge utenlandsopphold så tidlig som mulig, gjerne 1 år før du ønsker å reise. Du må ha fullført minimum 60 studiepoeng ved NTNU før avreise, og emnene du skal ta i utlandet må passe inn i studieplanen din.
Du finner mer informasjon om viktige frister og søknadsprosess her.
Om du har fullført ditt studieprogram og oppnådd grad kan du melde deg opp til gjentak av eksamen i emner med adgangsbegrensning i inntil 2 semestre etter fullført studieprogram. Om du ønsker gjentak av emner som har studierettskrav knyttet til studieprogram, ta kontakt med Eksamenskontoret.
Det er lurt å begynne tidlig å tenke på hva du ønsker å bruke utdanningen din til. Ønsker du å forske videre på det du allerede har begynt å studere? Eller vil du ut i arbeidslivet? Kanskje vil du starte egen bedrift?
Gode råd og tips om videre studier, NTNU Alumni, jobbmuligheter og NTNU sine karrieretjenester finner du her.
For campusstudenter
For campusstudenter
Som student på NTNU i Gjøvik blir du del av et levende og aktivt studentmiljø med over 4 000 studenter. Det er kort vei mellom campus, byliv og naturopplevelser.
Samtidig er Gjøvik et studiested hvor det er lett å bli kjent med medstudenter, også på tvers av studieretning, og du får tett og god kontakt med forelesere og fagmiljø.
Her finner du mer informasjon om studentlivet ved campus Gjøvik.
Studentlivet i Gjøvik er mer enn studier. Ved campus Gjøvik fins det flere studentorganisasjoner du kan melde deg inn i! Informasjon om de ulike studentorganisasjonene finner du her.
Linjeforeninger
De fleste studieprogram ved NTNU er tilknyttet en linjeforening. Linejeforeningen bidrar til å organisere ulike arrangementer og aktiviteter for medstudenter. Linjeforeningen for studenter ved fagseksjonen i økonomi og ledelse heter RIK og holder til i Topas-bygget på campus. Følg RIK på Facebook.
HUSET Gjøvik
HUSET er studentenes møteplass. Her skjer det noe hver uke, alt fra quiz og bingo til temafester og konserter. HUSET drives av frivillige studenter.
UKA i Gjøvik
Hvert år arrangeres UKA i Gjøvik - en hel uke fylt med konserter og sosiale aktiviteter. Du kan bli med på moroa, både som arrangør og deltaker.
NTNUI i Gjøvik
Som NTNU-student kan du bli medlem i NTNUI-Gjøvik, idrettsforeningen som tilhører campus Gjøvik. Her finner du garantert et tilbud innen trening og idrett som passer for deg, uansett nivå.
Studentdemokratiet
Gjennom studentdemokratiet kan studenter være med på å utvikle NTNU som utdanningsinstitusjon og arbeide for at studentenes stemme blir hørt i saker som angår faglig kvalitet på studier, campus, tilrettelegging, læringsmiljø og liknende. Mer informasjon om studentdemokratiet finner du her.
Det er stor trengsel ved NTNUs parkeringsplasser, spesielt ved studiestart. Vi anbefaler å gå, sykle eller bruke kollektivtransport til campus. Dersom du er nødt til å kjøre bil, finner du informasjon om parkering ved campus Gjøvik her.
For nettstudenter
For nettstudenter
Gjelder studenter ved nettbasert årsstudium/bachelor i økonomi og ledelse (tidligere økonomi og administrasjon).
All undervisning er nettbasert og uten timeplanfesting. Det betyr at du kan studere når og hvor det passer deg.
Videoforelesninger og annet læringsmateriell publiseres i den digitale læringsplattformen som du får tilgang til ved studiestart.
Fleksibelt
- Du kan studere fra hvor som helst
- Du kan studere når som helst
Ikke fleksibelt
- Frist for betaling av semesteravgift
- Frist for semesterregistrering
- Frister for innlevering av arbeidskrav
- Eksamensdatoer
- Vurderingsformer i emner
Eksamensformer i studiet
Informasjon om eksamensformer finner du i emnebeskrivelsen i studieplanen. Husk at du må velge riktig kull for å finne din studieplan.
Oppmøte ved eksamen
Noen emner har skriftlig skoleeksamen, og du må påregne oppmøte på campus for å gjennomføre eksamen i disse emnene.
Valg av campus ved skriftlig skoleeksamen
Hovedregelen er at eksamen avholdes på campus Gjøvik. I noen emner vil det være mulig å velge mellom campus Gjøvik, Trondheim og Ålesund i forbindelse med eksamen. Hvilke emner dette gjelder vil bli synlig i din Studentweb for det aktuelle semesteret.
Temaside om eksamen
Mer informasjon om eksamen ved NTNU finner du på vår temaside om eksamen.
Kontaktinformasjon
Om du ikke finner svarene du trenger på disse sidene, kan du ta kontakt med eksamen@gjovik.ntnu.no.
Mange av våre studenter kombinerer studiet med jobb, men det er opp til deg å vurdere egen arbeidskapasitet. I et ordinært studieløp vil du være oppmeldt til tre emner per semester, tilsvarende 75% arbeidsbelastning.
Studiet kan være krevende og du må regne med å måtte foreta tydelige prioriteringer for å holde tritt med emnene underveis.
Ja, du kan gjøre endringer i ditt eget studieløp underveis. Dette gjøres i Studentweb eller i dialog med studieveileder. Nedenfor finner du instrukser for hvordan du kan endre studieløpet i din egen Studentweb:
Oppmelding til emner
- Du ser utdanningsplanen din, ved å velge Studier og Vis utdanningsplan. Dersom du vil melde deg til emner nå som ligger på et senere semester i utdanningsplanen din, gjør du det via toppmenyen på Studentweb, under Aktive emner. Nederst på siden legger du inn emnekoden, og trykker "Søk". Ikke bruk de øvrige feltene. Følg beskjedene videre. Endringer i utdanningsplanen er kun mulig i den åpne perioden, som er fra 15. juni til 1. september (for høstemner), og 1. desember til 1. februar (for våremner).
Trekk fra undervisning og vurdering
- Du kan trekke deg fra undervisning og vurdering (eksamen) via utdanningsplanen eller via toppmenyen på Studentweb, under Aktive emner. Fristen for å trekke seg er 14 dager før eksamensdato/uttaksdato.
Gjentak av emner/eksamen
- Ønsker du å melde deg til et emne som du skulle tatt i et tidligere semester, finner du det under det semesteret du skulle tatt emnet første gang.
- Ønsker du å forbedre karakter på et emne du har tatt tidligere, melder du deg til eksamen ved å trykke på knappen "Ta emnet på nytt" under det semesteret du tok emnet første gang.
Kontroll av utdanningsplan
De første semestrene vil du kunne oppleve at du får opp varseltrekanter som forteller at du har mangler i utdanningsplanen din. Dette er fordi ikke alle emnene ligger i planen din ennå. Etter hvert som du legger inn emner i utdanningsplanen din (dette gjelder oftest valgfag), vil varseltrekantene forsvinne.