Øyesykdommer - Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap
Våre forskningsprosjekter
Prosjekt Øyenstikker ble gjennomført i 2014-2023 som et jobbglidningsprosjekt ved Øyeavdelingen St. Olavs hospital. Vi gjennomførte en randomisert kontrollert studie og kom frem til at sykepleiere kan utføre en øyeoperasjon med like godt resultat som leger. Operasjonen, går ut på å sprøyte en medisin inn i øyet til pasienten, derav navnet Øyenstikker. Resultatene er publisert i tidsskriftet Acta Ophthalmologica og er offentlig tilgjengelig.
Dette er den vanligste operasjonen som utføres innen øyefaget i dag. Bare ved St. Olavs hospital utføres mer enn 7000 slike operasjoner årlig. Etter at resultatene fra studien forelå, har sykepleiere ved Øyeavdelingen St. Olavs hospital overtatt alle disse operasjonene som tidligere ble utført av leger. Dette sparer sykehuset for betydelige legeressurser. Opplæringsprogrammet vi benyttet i studien er kvalitetssikret. Du kan lese om programmet og om sykepleiernes tilfredshet med opplæringen og de nye oppgavene her.
Det ble også gjennomført en kostnadsanalyse som viser at sykehuset sparer penger på denne jobbglidningen i tillegg til at legene frigjøres til å utføre andre oppgaver. Du kan lese artikkelen om kostnadsanalysen her.
Stine Bolme var PhD stipendiat i Prosjekt Øyenstikker og disputerte i november 2022.
Observe-and-Plan (OnP) er navnet på en behandlingsstrategi for netthinnesykdommen aldersrelatert makula degenerasjon (AMD). Denne nye strategien legger langtidsplaner for pasientene og innebærer færre kontroller. En pilotundersøkelse vi gjennomførte i 2017-18 viste at pasienter som byttet behandlingsstrategi var mer fornøyd etter bytte til OnP enn før.
Gjennom en randomisert kontrollert studie (RCT) tester vi nå om strategien gir like gode behandlingsresultat som standard strategi (Treat-and-Extend) hos pasienter med nyoppdaget sykdom. Vi undersøker synsresultat, pasienttilfredshetog mulige besparelser for helsevesenet. Studien er et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs hospital og øyeavdelingen i Bodø, Molde, Ålesund og Elverum. Margrete Sætre Hanssen er PhD stipendiat i prosjektet.
Visuopathy of Prematurity - Is Retinopathy of Prematurity Just the Tip of the Iceberg? er et prosjekt som har fått støtte fra NFR FRIPRO.
Vi undersøker årsaker til synsforstyrrelser etter prematur fødsel. Retinopathy of Prematurity (ROP) forklarer bare en liten del av disse synsproblemene og er kanskje bare toppen av isfjellet i det vi kaller Visuopathy of Prematurity (VOP). Vi vil søke etter og definere VOP-fotavtrykket ved hjelp av detaljert in vivo-avbildning av netthinne- og choroideavev, automatiserte analyser av netthinnen ved hjelp av kunstig intelligens-teknikker, kombinert med elektrofysiologisk testing av netthinnen og den cerebrale synsaksen og sammenheng med kliniske utfall.
Prosjektleder: Tora Sund Morken
Norsk kvalitetsregister for retinopati hos premature, NOKROP, er et nasjonalt register over netthinneforandringer (retinopati) forbundet med for tidlig fødsel. Registeret er del av Norsk Nyfødtmedisinsk Kvalitetsregister (NNK) som er underlagt Folkehelseinstituttet. På hjemmesiden til NNK ligger informasjon om registeret og en film om øyeundersøkelsen.
NOKROP ble tatt i bruk fra 01.01.2017 og planen er at alle øyeavdelinger som screener premature for retinopati skal legge inn dataene sine i registeret. Hensikten med registeret er å få kunnskap om forekomsten av ROP, forløpet av sykdommen og for å kvalitetssikre screening og behandling av sykdommen i Norge. To medisinerstudenter skrev i 2018 hovedoppgave om ROP i Norge i årene 2007-2017. De fant regionale forskjeller i sykdomsforekomst.
Vi går nå videre og studerer årsaken til disse forskjellene med PhD prosjektet «Optimizing examination and treatment for infants with retinopathy of prematurity in Norway» til stipendiat Kyrre Moljord.
Prosjekt Øyenstikker ble gjennomført i 2014-2023 som en randomisert kontrollert studie av jobbglidning ved Øyeavdelingen St. Olavs hospital. Informasjonsvideo om Prosjekt Øyenstikker.
Kontakt
-
Dordi Kristine Austeng Professor
dordi.austeng@ntnu.no Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap -
Stine Bolme Universitetslektor
+4797765319 stine.bolme@stolav.no -
Heidi Wilmann Haugland Universitetslektor
heidi.haugland@ntnu.no Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap -
Tora Sund Morken Professor
+4799599705 tora.s.morken@ntnu.no Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap