nyresykdom
Nyresykdommer
Nyremedisin omfatter akutt og kronisk nyresykdom samt hypertensjon.
Både kronisk nyresykdom og hypertensjon er svært vanlige tilstander (hhv 10% og 30% av den voksne befolkning). Disse tilstandene er sterke risikofaktorer for alvorlig hjerte- og karsykdom. Heldigvis er det relativt få pasienter som utvikler full nyresvikt og må behandles med dialyse og transplantasjon.
Forskningsgruppen har spesielt fokus på kronisk nyresykdom, og de siste årene har mye av forskningen vært basert på Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT).
Klinisk epidemiologi har vært brukt til å studere forekomst, risikofaktorer, screening, og klassifikasjon av kronisk nyresykdom. Forskningsgruppen er nå inne i en spennende periode der vi utvider metodene til å omfatte moderne «–omics» metoder og eksperimentelle rottemodeller (DNA undersøkelser, metabolitter i urin og serum).
Samarbeid
Vår viktigste samarbeidspartner er University of California (UCSD og UCSF). Med støtte fra Forskningsrådet og NIH studerer vi nye biomarkører, patofysiologi og klinisk risiko vedrørende skade og funksjonsforstyrrelser i nyre tubuli. Sammen med nyregruppen ved Haukeland universitetessykehus / UiB studerer vi histopatologiske endringer ved de samme tilstandene. Vi samarbeider også tett med lokale miljøer ved NTNU (HUNT forskningssenter og HUNT biobank, Institutt for bioteknologi og matvitenskap, K.G. Jebsen senter for hjertetrening og Cardiac exercise research group (CERG)).