Flytende vevsprøve i lungekreft
Flytende vevsprøve i lungekreft
Lungekreft er den dødeligste kreftsykdommen og forårsaker mer enn 5% av alle dødsfall i Norge. Noen lungekreft-pasienter kan kureres med kirurgi eller strålebehandling og det er størst sjanse for å bli frisk dersom man påviser sykdommen i tidlig stadium.
Det er vist at kreftsvulster kan avgi små mengder DNA til blodbanen (fritt sirkulerende, cellefritt tumor DNA (ctDNA) som vil inneholde mutasjoner som er karakteristiske for pasientens kreftsvulster. Vi tror at ctDNA-analyser kan gi en minst like god og kanskje bedre oversikt over mutasjonsspektrumet i kreftsvulstene enn hva man oppnår ved å ta vevsprøver fra svulstene. Ikke minst fordi det ofte er vanskelig å få tatt vevsprøver fra lungekreftsvulster.
Vi forsker på om analyserer av ctDNA er korrelert til sykdomsaktivitet, sykdomsutbredelse, prognose, effekt av kreftbehandling og risiko for tilbakefall hos pasienter med lungekreft. Mengden ctDNA i blod er svært liten i forhold til mengden normalt DNA og utfordringen er å etablere sensitive nok metoder for å analysere ctDNA. I dag benytter vi high-throughput sekvensering og digital droplet PCR.
Vi konsentrerer oss om forskning på om ctDNA-analyser kan brukes til å identifisere de pasienter som kureres etter kirurgi eller strålebehandling, og hvem som bør tilbys tilleggsbehandling. En annen sentralt tema er å undersøke om ctDNA-analyser kan brukes for å skille mellom godartede og ondartede svulster hos pasienter som tilfeldig får påvist små svulster på lungene. I dag krever disse pasientene mye oppfølging som utsetter dem for stress og uro - og krever mye ressurser.
Prosjektet er et multidisiplinært, tverrfaglig samarbeid mellom forskere og klinikere i flere disipliner som er involvert i utredning og diagnostikk av lungekreft (patologi, onkologi, lungemedisin og radiologi). Gruppen samarbeider tett med norske og nordiske miljø gjennom Norsk Lunge Cancer Gruppe (NLCG).