Hva jobber tidligere studenter med nå?

Arkeologi

Hva jobber tidligere studenter med nå?


Inger Fagerberg Hallem

Pedagog og prosjektkoordinatorInger Fagerberg Hallem. Foto

Nesten hver dag møter jeg takknemlige mennesker som forteller hvor viktig den jobben vi gjør er for samfunnet

Navn: Inger Fagerberg Hallem

Arbeidssted:  Norsk  digitalt fangearkiv og Stiftelsen Falstadsenteret

Utdanning: 

Som museumspedagog underviser jeg både ungdomsskole- og videregåendeklasser, i tillegg til at jeg tar imot andre grupper som besøker Falstadsenteret. Dette er en veldig sosial del av jobben, hvor jeg virkelig får brukt lærerutdanningen min!  

Jobben som prosjektkoordinator er preget av mer kontorarbeid, hvor jeg besvarer publikumshenvendelser, jobber med videreutvikling og registrering. Her får jeg brukt kompetansen min som historiker gjennom å arbeide med kilder til informasjon om nordmenn som satt i fangenskap under andre verdenskrig.  

Å ha en todelt stilling gir mye variasjon i hverdagen, og utdanningen har forberedt meg på hvordan jeg kan finne informasjon og videreutvikle ferdighetene mine på egen hånd. Utdanningen min har også gitt meg praktisk erfaring med arbeids- og skriveprosesser som kommer godt med når jeg arbeider alene og i team.  

Mitt beste karrieretips er å si ja til ting, selv om det kanskje er langt utenfor komfortsonen. Husk at ting har en tendens til å ordne seg i livet! 


Marcus Helgesson Svenning

Museumspedagog ved MiST - Museene i Sør-TrøndelagMarcus Helgesson Svenning. Foto

Jeg bruker ikke bare kunnskap om realhistorie fra studiene, men også mange av de verktøyene en får på historie-studiet

Navn: Marcus Helgesson Svenning

Arbeidssted: MiST - Museene i Sør-Trøndelag

Utdanning: 

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Som museumspedagog forbereder, og gjennomfører du forskjellige opplegg for barn, og voksne.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben min er at jeg får jobbe med faget mitt hver dag, og anvende det jeg har lært på en måte som også gir andre innsikt og interesse for historie. Det er også selvsagt verdt å nevne at å få jobbe med barn, og deres forståelse av fortiden er både morsomt, og veldig givende.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Etter gjennomført PPU (praktisk-pedagogisk utdannelse) søkte jeg jobb som muesmspedagog, ettersom jeg ikke umiddelbart ønsket å arbeide som lærer.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg bruker ikke bare kunnskap om realhistorie fra studiene, men også mange av de verktøyene en får på historie-studiet. Spesielt fokuset, og kunnskapen rundt bruk av kilder er veldig relevant for arbeid innen museum. Det finnes få institusjoner med så store muligheter for å anvende kilder i formidling til et større publikum.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg var instituttillitsvalgt ved institutt for historiske studier, og senere ved institutt for historiske og klassiske studier. Samtidig var jeg også tillitsvalgt i styret for NTNUI Amerikansk fotball. Disse tillitsvervene ga meg mye kunnskap om hvordan en bygger organisasjoner, og uvurdelig kunnskap om meg selv. Å bli tillitsvalgt er en fin måte å lære seg hva ens egne begrensninger er, og hva en virkelig er flink i.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Mine tips vil være å finne en jobb som du tror du kommer til å trives i. Det er virkelig noe sant i at om en finner en jobb en synes er gøy, så jobber man nesten ikke en eneste dag. Videre vil jeg anbefale å undersøke potensielle arbeidsgivere. Hva slags folk jobber der? Ønsker de deg som arbeidskapital, eller ønsker de kompetansen din? Hva er dine muligheter for videre faglig vekst?
Mitt siste tips er at du ikke må være redd for å stille krav. Du har akkurat utdannet deg ved universitet. Det krever at arbeidsgivere bør lytte til dine synspunkt og ønsker.


Erling Simon Vaaler

Publikumsansvarlig ved Posten ModerneErling Simon Vaaler. Foto

Faget kan være en verktøykasse med nytteverdi i mange forskjellige prosesser

Navn: Erling Simon Vaaler

Arbeidssted: Posten Moderne

Utdanning: 

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Jeg er ansatt ved et nyoppstartet museum for moderne - og samtidskunst som åpner i Trondhjem første kvartal 2025. Renoveringen pågår for fullt, bygget et smykke av et jugendbygg fra 1911 (Trondhjems tidligere hovedpostkontor). For tiden er jeg prosjektleder for publikasjoner og arrangementer, for å nevne noe.

Hva er det beste ved jobben din?

Skaperglede. Tillit. Og store drømmer.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Helt siden første pressemelding om dette prosjektet (utviklingen av et nytt kulturkvartal i Midtbyen) ønsket jeg å være med. Jeg var da hovmester på Britannia Hotel (i sommelierutdanning) samtidig som jeg skrev ferdig min masteroppgave og hadde kontakt med forlag om min debutroman. At jeg har jobbet mye ved siden av studiene har vært en måte å komme inn i.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Mastergraden i filosofi (estetikk) danner en stamme som informerer hvordan jeg jobber. I møte med faglige utfordringer i kunstfeltet, men også i møte med andre deler av museumsdrift. I et prosjekt som dette, særlig i en renovering- og konseptutviklingsfase, er det en styrke å snu alle steiner tjue ganger, og jeg opplever at studiet har gjort meg tålmodig, og oppsøkende overfor andre perspektiver og fagbakgrunner i slike sammenhenger. Da jeg studerte i Irland snakket man om at filosofi en gang ble kalt "the Queen of the Sciences". Mon det, men jeg er i alle fall av den oppfatning at faget kan være en verktøykasse med nytteverdi i mange forskjellige prosesser. Overslaget med en slik verktøykasse ligger i at den kan bli for generell, og jeg har hatt veldig god nytte av å verv- og jobberfaring under og mellom studiene, både for å forstå selv hvordan dette best gjør seg gjeldene, men også kunne vise til at den kan det.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg var samtaleleder på Litteraturhuset og jobbet som sommelier på Britannia Hotel og med arrangementleldelse. Jeg var medstifter og redaktør for studenttidsskriftet Begrep. Jeg gikk tre år på kunstakademiet i Tromsø, som resulterte i min skjønnlitterære debut tidligere i år.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Trond Åm (Litteraturhuset i Trondheim) hadde en fin sak i Khrono på dette, hvor han bla. legger vekt på at humaniora har litt å gå på å vise arbeidsgivere hvordan utdanningen deres er anvendbar i jobbmarkedet. Jeg tror også relevante erfaringer fra verv og deltidsjobber var vesentlig i mitt tilfelle. Og så vil jeg legge til at det finnes bedriftsledere som har tro på humanister, uten videre.


Are Sæterbakken Kvikstadhagen

Registrar ved  KODE Kunstmuseer og komponisthjemAre Sæterbakken Kvikstadhagen. Foto

Med en mastergrad i historie og erfaring fra undervisning- og formidlingsarbeid, fikk jeg muligheten til å drifte en museumsavdeling

Navn: Are Sæterbakken Kvikstadhagen

Arbeidssted: KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Utdanning: 

  • Lektor i historie
  • Årsstudium i spansk ved NTNU.
  • Spansk-amerikansk litteratur ved Høgskolen i Vestfold

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Forvaltning av museumsgjenstander i museets samling. Utarbeiding av logistikkplaner i forbindelse med transport og flytting av museumsgjenstander.

Hva er det beste ved jobben din?

Kanskje det beste med jobben min er at jeg får være med på å ta vare på deler av den norske kulturarven.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg startet først med en sommerjobb som formidler ved et museum under studiene. Da jeg hadde erfaring med museumsarbeid, bestemte jeg meg for å søke på lignende jobber etter endt studie. Med en mastergrad i historie og erfaring fra undervisning- og formidlingsarbeid, fikk jeg muligheten til å drifte en museumsavdeling. Her fikk jeg en omfattende innføring i det mangfoldet av arbeidsoppgaver ved et museum, deriblant samlingsforvaltning og utstillingsarbeid. Dette ga meg videre erfaring til å kunne søke på ytterligere stillinger i museumsbransjen.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Fra studiet har jeg historisk fagkompetanse, evnen til å analysere og vurdere historiske kilder, samt forståelsen for historisk teori og metode. Dette er viktige elementer for å kunne å arbeide med forvaltning av historiske gjenstander og kulturminner. Videre er det pedagogiske aspektet fra studiet viktig for å kunne utvikle gode formidling- og utstillingsprosjekt.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg var engasjert i flere ulike verv, blant annet i Erudio, linjeforeningen for lektorstudiet på Dragvoll. Her fikk jeg blant annet jobbe med arrangementsplanlegging, tekstproduksjon og økonomistyring. Disse erfaringene har jeg hatt god nytte av i jobbsituasjoner etter studiet. Jeg liker også å tro at disse erfaringene var utslagsgivende da jeg søkte på jobb etter studiet, når man ikke har en masse annen arbeidserfaring å vise til.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Motivasjon. Om man skal jobbe med noe i lang tid, gå gjennom det som føles som en evig lang jobbsøkerprosess, og til slutt lande en jobb, som man skal holde på med hver eneste dag, tenker jeg at motivasjon er en særdeles viktig faktor. Finn deg noe som du kan trives med, også når man har en krevende dag på jobb.


Thea Grobstok Dalen

Thea Grobstok Dalen. Foto

Museumsrådgiver ved Norsk fjellsenter og Gudbrandsdalsmusea

Kompetansen knyttet til tverrfaglig samarbeid og kunnskap om de ulike fagfeltene som jobber innenfor kulturminneforvaltningen er noe jeg bruker daglig i jobben. 

Navn: Thea Grobstok Dalen

Arbeidssted: Museumsrådgiver ved Norsk fjellsenter og Gudbrandsdalsmusea

Utdanning:

Hva jobber du med?

Jeg jobber til daglig med ulike utstillings- og formidlingsprosjekter med tema knyttet til natur- og kulturarv i fjellområdene. Vi samarbeider ofte med ulike forskningsmiljøer knyttet til klima og bærekraft.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben min er variasjonen i ulike arbeidsoppgaver og de mange spennende nettverkene jeg får ta del i gjennom prosjektene vi jobber med

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Etter studiene jobbet jeg først to år som organisasjonssekretær i Norsk Kulturarv, før jeg fikk min nåværende jobb.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Kompetansen knyttet til tverrfaglig samarbeid og kunnskap om de ulike fagfeltene som jobber innenfor kulturminneforvaltningen er noe jeg bruker daglig i jobben.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg hadde verv i linjeforeningen og var aktivt medlem i Fortidsminneforeningen. Jeg hadde også sommerjobb ved museum.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Vær engasjert, oppsøk aktuelle areaner, utstillinger og aktiviteter og skaff deg mest mulig arbeidserfaring.


Ingrid Owe Vagstein

Formidlingsansvarlig ved Hamsunsenteret 

Det beste med jobben min er at jeg har mye ansvar og stor frihet til å gjøre det som interesserer meg

Navn: Ingrid Owe Vagstein

Arbeidssted: Hamsunsenteret

Utdanning: Master i nordisk språk og litteratur

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Mine arbeidsoppgaver er å lage nye og gjennomføre formidlingsopplegg for grupper som kommer til Hamsunsenteret. I tillegg har jeg ansvaret for det som skjer på senteret i sommersesongen, hvor jeg også ansetter sommerverter og har personalansvar for dem gjennom sommeren. Ved siden av fordmidlingsbiten jobber jeg med å lage utstillinger i etasjene på Hamsunsenteret, og planlegger og gjennomfører forskjellige kulturarrangementer.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben min er at jeg har mye ansvar og stor frihet til å gjøre det som interesserer meg. Det er ikke så mange ansatte på Hamsunsenteret, som fører til at man jobber på tvers og kan holde på med masse forskjellig.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg søkte på stillingen, dro på intervjuer og fikk jobben.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Den litteraturvitenskapelige bakgrunnen min bruker jeg konkret i møte med Hamsuns litteratur, fordi jeg blant annet skriver manus til formidlingsopplegg, der Hamsun så klart må inkluderes. I tillegg er den faglige kompetansen relevant i arbeidet med å lage utstillingsinnhold. Vi er jo et senter som forvalter litteratur, så å ha bakgrunn innenfor feltet er veldig relevant.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg har hatt verv i ISFiT ved siden av studiene. Dette har vært svært relevant for jobben jeg har i dag. Vervene mine handlet om å lage kulturarrangementer, der jeg lærte masse om hvordan bransjen ser ut. Mye av det samme som jeg gjorde i vervet mitt, gjør jeg i dag på Hamsunsenteret. I tillegg hadde jeg lederverv, som har gitt mye god erfaring til personalansvaret som stillingen min innebærer.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Engasjer deg utenfor studiene!! Det kan (nesten) være hva som helst, for all erfaring er god erfaring.


Pernille Høegh

Litteraturformidler i Drammen kommunePernille Høegh. Foto

Mange lånere trenger anbefalinger, så da bruker jeg min brede viden om litteratur - der at jeg har lest mye, gjør at jeg kan anbefale bredt

Navn: Pernille Høegh

Arbeidssted: Drammen kommune

Utdanning:

Hva er dine arbeidsoppgaver? 

  • Vanlig biblioteksdrift
  • Formidling av litteratur til voksne
  • Ansvarlig for diverse arrangementer (bokbad, forfattersamtaler, foredrag om bøker og litteratur, ansvarlig for lesesirkel i biblioteket)
  • Er med til å planlegge og avvikle Drammen litteraturfestival samt årlig utdeling av Triztan Vindtorn poesipris

Hva er det beste med jobben din?

At jeg får brukt utdanningen min og får jobbe med det jeg interesserer meg allermest for. At jeg har masse ansvar og mulighet for å utføre mine ideer, jobbe tett sammen med andre med samme interesser og få faglig sparring.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

VANSKELIG! Tung tid etter Korona og mye alenetid, og deretter følelsen av at det var veldig få relevante jobber å søke. Mange avslag på jobbene jeg søkte, tok diverse vikarjobber der jeg følte meg alt for overkvalifisert og lite verdsatt. Hadde faktisk nesten gitt opp håpet om å noen gang få en jobb jeg likte, og føler nå at jeg har “vært kjempeheldig.”

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Mange lånere trenger anbefalinger, så da bruker jeg min brede viden om litteratur - der at jeg har lest mye, gjør at jeg kan anbefale bredt. Samtidig gir jeg mye viten videre” gjennom lesesirkel, foredrag og på andre litterære arrangementer. I den vanlige biblioteksdriften har jeg f.eks. akkurat hatt ansvar for å kassere og rydde den skjønnlitterære samlingen. Her var det greit å ha indgående viten om hvilke verk og forfatterskap som må ivaretas og hvorfor.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Ja, jeg jobbet med flere selvstendige prosjekter innen litteraturformidling (blogg, podcast og småjobbs som bokbader). Jobbet også som kulturvert på Litteraturhuset i Trondheim der jeg fikk god erfaring med events og vertskap som jeg bruker i jobben min nå.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Skaff deg gode kontakter, og samle praktisk erfaring. Prøv deg gjerne innen så mange forskjellige virksomheter/fag som mulig. Arbeidsoppgaver, stillinger eller jobber du ikke hadde tenkt på engang, kan vise seg å være det helt perfekte for deg ;) OG; stå på og ikke gi opp!


Eir Marie Delphin Engell Akerhaugen

 

Barnebibliotekar i Kristiansund kommuneEir Akerhaugen

Det beste med jobben min er å anbefale bøker til folk og bidra til at folk får et godt forhold til litteratur. Spesielt kanskje at barn forstår at bøker er gøy

Navn: Eir Marie Delphin Engell Akerhaugen

Arbeidssted: Kristiansund kommune

Utdanning:

Hva er dine arbeidsoppgaver? 

Jeg har akkurat startet, jeg skriver dette i garderoben etter å ha jobbet ferdig dag 2, men arbeidsoppgavene mine er å stå i skranken å hjelpe lånere med boklån, og rydde på plass innleverte bøker. Jeg har ansvaret for barnelitteraturen og vil fremover ha lesestunder med barn og unge. I tillegg vil jeg være med å arrangere ulike ting på biblioteket som for eksempel bokbad, debatter og aktiviteter som perleverksted eller spillkveld.

Hva er det beste med jobben din?

Å anbefale bøker til folk og bidra til at folk får et godt forhold til litteratur. Spesielt kanskje at barn forstår at bøker er gøy.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg hadde utrolig flaks som fikk jobb så fort etter endt studie. Jeg leverte masteroppgaven min 30. mai og hadde første arbeidsdag 3. juli. Jeg sendte biblioteket en åpen søknad og fikk svar om at det skulle lyses ut stilling den uken. Veien ellers var helt vanlig, søknad sendt på internett og ble innkalt til intervju. Uken etter fikk jeg telefon fra biblioteksjefen om at stillingen var min hvis jeg ville ha den. (Og det var jo det jeg ønsket meg mest i hele verden akkurat da, så jeg takket ja med én gang).

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Foreløpig har jeg jo bare hatt opplæring, men fordi jeg er litteraturviter og ikke bibliotekar så har jeg i utgangspunktet en grundigere kunnskap om litteratur enn en nyutdannet bibliotekar har. (En nyutdannet bibliotekar har til gjengjeld mye grundigere kunnskap om bibliotekssystemene og katalogisering som jeg overhodet ikke har, men som jeg nå må lære meg.) Jeg kan derfor ha samtaler om litteraturen på en annen måte enn kollegaene mine, som jeg tror vil være fint for besøkende.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg satt i styret for linjeforeningen for historie, og har derfor erfaring med å arrangere forskjellige ting som kommer godt med i jobben min nå. I tillegg har jeg jobbet i barnehage som jo er ekstremt relevant når jeg nå har fått jobb som barnebibliotekar.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Det finnes folk der ute som gjør en jobb mye dårligere enn du ville gjort den, og de har ingen planer om å gjøre den bedre heller. Det betyr at du ER kvalifisert, du ER flink nok, selv om du ikke føler det selv. Ikke tenk at du ikke bør søke på en stilling fordi det sikkert kommer til å være andre som søker som er bedre enn deg. Noen må være den egnede for jobben, og det er like sannsynlig at det er deg. Menneskene du møter på jobbintervjuet og de første dagene på jobb er hyggelige og vil at du skal trives. Ikke vær redd for å være dum, alle kan være litt dumme i blant.


Birgitte Røhnebæk

Formidler ved museumBirgitte Røhnebæk. Foto

Kompetansen min fra drama og teater og praktisk pedagogisk utdanning kommer godt med når man skal formidle historie for ulike mennesker. 

Navn: Birgitte Røhnebæk

Arbeidssted: Prøysenhuset

Utdanning: 

Hva jobber du med?

Jeg jobber som formidler ved et museum som heter Prøysenhuset hvor forfatteren og visesangeren Alf Prøysen ble født og levde sine barndomsår.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben er å formidle spennende, artige og viktige historier til mennesker i alle aldre. Helt fra barnehagealder til de er 90 år gamle. Det er givende å skape historiske og kulturelle opplevelser i omgivelser som tar publikum med tilbake til i tid, samtidig som det åpner opp for refleksjoner rundt nåtida og framtida.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Det hele startet som en sommerjobb jeg har hatt mange somre på rad. Deretter har jeg fortsatte å jobbe der ved siden av studiene mine. Jeg kan absolutt tenke meg å fortsette jobbe i museumssektoren etter endt utdanning. En master i samfunnsfagdidaktikk er veldig relevant for de som vil jobbe med historieformidling.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Kompetansen min fra drama og teater og praktisk pedaogisk utdanning kommer godt med når man skal formidle historie for ulike mennesker. Master i samfunnsfagdidaktikk gir meg blant annet kompetanse rundt hvordan man kan bruke historie for å skape en bevissthet den.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

I tillegg til deltidsjobb ved siden av studiene har jeg vært engasjert som frivillig ved Studentersamfundet i Trondheim. Der var jeg aktiv i teatergruppa og fikk erfaring med alt i fra tekstskriving, regi og administrative oppgaver. Dette vervet har stryket min kompetanse rundt samarbeid og formidling.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Engasjer deg på fritiden ved siden av studiene. Bli med på noe du interesserer deg for, hvor du kan få brukt dine kunnskaper men også få en mulighet til å utfordret. Frivillige verv gir deg og erfaring med samarbeid og venner for livet! 


Synne Jo Kløvstad

BibliotekarSynne Jo Kløvstad

Etter bacheloroppgaven i Norsk tegnspråk åpnet dørene seg på en helt annen måte.

Navn: Synne Joo Kløvstad 

Arbeidssted: Åfjord folkebibliotek

Utdanning: Bachelor i Norsk tegnspråk 

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Arbeidsoppgavene min er å formidle bøker til alle målgrupper, bruke tegnspråk når det for eksempel er lesestunder for barnehage, skoler og andre arrangementer.

Hva er det beste ved jobben din?

Det beste med jobben må være å jobbe med formidling, møte masse fantastiske mennesker som er interessert i litteratur og kunne bruke tegnspråk for å synliggjøre at tegnspråk finnes. Videre tenker jeg at å se gleden hos for eksempel et barn som bruker tegnspråk når det blir brukt

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Veien til å få denne jobben har vært lang, det er ikke så lett å få jobb som bibliotekar. Men etter bacheloroppgaven i Norsk tegnspråk åpnet dørene seg på en helt annen måte.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg bruker det som regel i formidlingsarrangement der jeg vet at det kan være barn eller unge som bruker det.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Vær deg selv og stol på at du er god nok i den jobben du en gang får deg.


Anastasia Lindbäck

Spesialbibliotekar Anastasia Lindbäck. Foto

På studiet fylte jeg alle valgemnene med litteraturemner og skrev også bacheloroppgave om litteratur. Og nå veileder jeg mennesker hver dag til å finne akkurat den boka de er ute etter!

Navn: Anastasia Lindbäck

Arbeidsgiver: Deichman

Utdanning: 

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Jeg jobber med formidling til barn og unge på folkebibliotek. Det innebærer å ta imot skoleklasser og lese høyt for de, snakke om litteratur, film og spill, og tilrettelegge for lesing og gode opplevelser i bibliotekrommet. Jeg jobber også med arrangement og aktiviteter rettet mot barn og unge, som for eksempel forfatterbesøk, teater og kreative verksteder. I tillegg inngår jeg i bibliotekets drift, som vil si at jeg jobber en del med å flytte rundt på bøker og veiledning av bibliotekets brukere.

Hva er det beste ved jobben din?

Det aller beste er å møte så mange engasjerte barn og unge! Jeg elsker å formidle til barn og få ta del i engasjementet deres når de kommer til biblioteket på besøk. Det er utrolig givende og inspirerende!

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg fikk jobb som tilkallingsvikar ved Trondheim folkebibliotek ved siden av studiene, og et litt større vikariat der etter hvert. I tillegg fikk jeg en liten stilling innen kommunikasjon i Trondheim Tech Port, som er en interesseorganisasjon for teknologihovedstaden. Disse kombinerte jeg på slutten av studietiden og i året etter jeg var uteksaminert, før jeg fikk fast fulltidsjobb på Deichman i Oslo.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Jeg har studert både teknologi og litteratur, og bruker begge deler hver dag i jobben min! Som bibliotekar må man være både systematisk og nøyaktig, samtidig som man har interesse for litteraturen. På studiet fylte jeg alle valgemnene med litteraturemner og skrev også bacheloroppgave om litteratur. Og nå veileder jeg mennesker hver dag til å finne akkurat den boka de er ute etter!

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg jobbet som vikar i Trondheim folkebibliotek og med kommunikasjon i Trondheim Tech Port, som absolutt bidro til at jeg i dag jobber som bibliotekar. Jeg var også med i linjeforeningsrevy da jeg gikk sivilingeniørstudier, som bidro til en stor interesse for formidling og teater som jeg bruker hver dag på jobb i møte med skoleklasser.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Gå for det du er interessert i! Bytt studier om det ikke er riktig for deg. Dra på utveksling. Prøv å skaffe deg erfaring innenfor flere bransjer eller områder som du tror kan være aktuelle for deg etter studiene. Alle erfaringer er nyttige!