Helse og livsvitenskap - Satsingsområde
NTNU Helse og livsvitenskap
Satsingsområde 2024–2031
NTNU Helse og livsvitenskap representerer NTNUs rundt 1500 forskere som jobber innenfor feltet. Satsingsområdet skal gjøre oss i bedre stand til å forstå helse i lys av miljøpåvirkninger og det teknologiske samfunn, og utvikler løsninger som bidrar til et bedre liv for mennesker i alle livsfaser.
Våre forskere utvikler nye teknologier og metoder som fremmer folkehelse og medisinsk innovasjon, inkludert bedre diagnostikk, behandling og forebygging av sykdommer.
Gjennom tverrfaglig samarbeid med industrien og helsesektoren, bidrar NTNU Helse og livsvitenskap til utviklingen av ny medisinsk teknologi og digitale helseløsninger. Vi arbeider også med å forbedre helsetjenestene ved å integrere nye innsikter fra biologi, teknologi og samfunnsvitenskap for å møte fremtidens helseutfordringer.
Ved å samle forskningsmiljøer fra helse, teknologi, naturvitenskap, humaniora og samfunnsfag, skaper NTNU innovative løsninger på komplekse helseutfordringer. Gjennom banebrytende forskning og utdanning former vi fremtidens helsetjenester, og bidrar til et bærekraftig helsevesen som kan gi mennesker bedre livskvalitet. Slik støtter vi utviklingen av helsetjenester i Norge og globalt.
Våre forskere jobber bl.a. innen:
- hjerneforskning
- kreftforskning
- hjerteforskning
- bioteknologi
- medisin
- psykologi
- farmasi
Arendalsuka 2024
Verdens plastproblem - går det på helsa løs?
Blir vi syke av plast? Plast har blitt en del av næringskjeden og kan føre til skader på mennesker, dyr og natur. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til hvor skadelig plast egentlig er. NTNU har samlet forskning på området og kommer med 3 råd til politikere og næringsliv om hva vi kan gjøre for å få bukt med de helse- og miljømessige konsekvensene av verdens plastproblem.
Informasjon på Arendalsukas nettsider
Les kunnskapsgrunnlaget om plast og helse (pdf)
Se filmen om plastens reise
Se opptak av debatten
Fokusområder
Sentra
- Centre for Algorithms in the Cortex
- Centre for Innovative Ultrasound Solutions (CIUS)
- CHAIN – Centre for Global Health Inequalities Research
- Gjærevollsenteret
- HUNT - Helseundersøkelsen i Trøndelag
- HUNT-senter for molekylær og klinisk epidemiologi
- Kavli-institutt for nevrovitenskap
- K. G.Jebsen Centre for Alzheimer’s Disease
- Norsk senter for hodepineforskning (NorHead)
- Senter for digitalt liv Norge
- Senter for omsorgsforskning
- SFI Industriell Bioteknologi