Bilde Liv og helse

Grønn legefrakk og stetoskop

NTNU Helse og livsvitenskap

NTNU Helse og livsvitenskap

Satsingsområde 2024–2031

Om satsingsområdet helse og livsvitenskap

NTNUs satsingsområde innen helse og livsvitenskap skal bidra til forskning på helse i lys av miljøpåvirkninger og teknologiske utviklinger, med mål om bedre liv og helsetjenester for mennesker i alle livsfaser.

Ved NTNU utvikler vi nye teknologier og metoder som fremmer folkehelse og medisinsk innovasjon, inkludert bedre diagnostikk, behandling og forebygging av sykdommer. Vi jobber for å øke kunnskapen om hvordan fysisk, psykisk og sosialt miljø skaper sykdom og fremmer helse, og slik finne frem til effektive forebyggende og helsefremmende tiltak. Våre forskere har en helhetlig tilnærming til helse, hvor god helse gjenspeiles i samspillet og den gjensidige avhengigheten mellom mennesker, dyr og natur. 

Gjennom tverrfaglig samarbeid med industri og helse- og omsorgssektoren, bidrar NTNU Helse og livsvitenskap til utvikling av helsetjenestene ved å integrere nye innsikter fra biologi, teknologi, digitalisering og samfunnsvitenskapene for å møte fremtidens helseutfordringer.  Slik skal vi være med å forme et bærekraftig helsevesen som kan gi mennesker bedre livskvalitet, både i Norge og globalt.

Våre forskere jobber blant annet innen hjerneforskning, presisjonsmedisin, bioteknologi, helsedata, helseøkonomi, medisinsk teknologi, genetikk, naturmangfold, og omsorgsforskning.
 

Fokus: Plast og helseeffekter

Blir vi syke av plast? Plast har blitt en del av næringskjeden og kan føre til skader på mennesker, dyr og natur. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til hvor skadelig plast egentlig er. NTNU har samlet forskning på området og kommer med 3 råd til politikere og næringsliv om hva vi kan gjøre for å få bukt med de helse- og miljømessige konsekvensene av verdens plastproblem.

Les brosjyren om plast og helse (pdf)
Se animert film om plastens reise
Se opptak av debatt om temaet på Arendalsuka 2024

Gemini-senter

Gemini-senter

Gemini-senter er et strategisk samarbeid mellom faggrupper fra NTNU, SINTEF, Universitetet i Oslo, St. Olavs Hospital og NTNU Samfunnsforsking. 

Klinisk-akademiske grupper

Klinisk-akademiske grupper

Gjennom klinisk-akademiske grupper (CAG) stimulerer det regionale samarbeidsorganet for utdanning, forskning og innovasjon i Midt-Norge til faglig samhandling på tvers av sektorene, med mål om bedre helsetjenester.