Grafisk design

Grafisk design

Trenger du hjelp til grafisk design?

Før du starter innsendingen av grafiske oppdrag, er det viktig å være klar over følgende punkter:

Filtyper
Det er viktig å bruke riktige filtyper for ulike formål. Her er noen anbefalte filtyper for forskjellige grafiske elementer:

  • Bilder: Bruk rastergrafikkfilformater som JPEG eller PNG for fotografier og komplekse bilder.
  • Vektorgrafikk: Bruk filformater som AI (Adobe Illustrator), EPS eller SVG for grafiske elementer som trenger skalering uten tap av kvalitet.

Oppløsning
For bilder og grafiske elementer som skal vises på skjerm, er en oppløsning på 72 dpi vanligvis tilstrekkelig. For trykk bør oppløsningen være høyere, vanligvis 300 dpi, for å sikre skarphet og detaljer.

Tidsavklaring
Sammen utarbeider vi en realistisk tidsplan basert på prosjektets kompleksitet, omfang og ressurser tilgjengelig. Her vurderer vi hvor lang tid som trengs for forskjellige faser av designprosessen, inkludert kartlegging, konseptutvikling, produksjon og eventuelle revisjoner. Antall designtimer er avhengig av kapasitet og prioritering.

Korrektur
Du vil motta en pdf-fil som korrektur. Du kan legge til kommentarer og markeringer direkte i PDF-filen for å indikere endringer eller foreslåtte justeringer. Deretter returnerer du pdf-filen til din kontaktperson hos oss.

  1. Briefing: Det første steget vil være et oppstartsmøte med deg for å få en forståelse av ditt behov og ønsker for oppdraget. Dette vil inkludere en gjennomgang av målgruppen, budskapet som skal formidles, visuell stil og tone-of-voice. Vi følger NTNUs grafiske profil.
  2. Konseptutvikling: Basert på briefingen vil våre designere utvikle et konsept for oppdraget. Dette vil innebære å lage designelementer, grafikk og bilder som passer inn i den visuelle stilen og tone-of-voice som er ønsket.
  3. Layout og design: Når konseptet er godkjent vil våre designere lage en layout for oppdraget. Her vil det også bli presentasjonsmøter, korrekturmøter og eventuelle oppfølgingsmøter.

Klarspråk er viktig for å sikre effektiv kommunikasjon mellom avsender og mottaker. Når tekster og budskap er skrevet på en måte som er lett å forstå, øker sjansen for at mottakeren tolker budskapet riktig og tar de nødvendige handlingene. Ved å bruke klarspråk kan man også unngå misforståelser, feil og misvisende informasjon. Dette er spesielt viktig når det gjelder offentlig kommunikasjon, hvor det er viktig at alle innbyggere kan forstå og delta på lik linje. Klarspråk bidrar også til å styrke tilliten mellom avsender og mottaker, da det viser respekt for mottakerens tid og evne til å forstå.

Les mer om klarspråk

Når du skal levere en fil til trykk, er det viktig å følge visse retningslinjer for å sikre at resultatet blir som forventet. 

  • Velg riktig filformat: Det vanligste formatet for trykksaker er PDF, da det bevarer formatering, farger og fonter på en pålitelig måte. Sørg for å opprette en PDF-fil klar til trykk.
  • Sikre riktig oppløsning: For å sikre at utskriften blir skarp og detaljert, må bildene i filen ha tilstrekkelig oppløsning. Generelt sett bør bilder være 300 dpi (dots per inch) i trykkvalitet. Unngå å bruke lavoppløselige bilder som kan se pikselerte ut når de skrives ut.
  • Beskjæring og bleed: Hvis designet inneholder bilder eller farger som skal strekke seg helt ut til kanten av papiret (uten hvit marg), må du legge til en bleed. Bleed er en ekstra marg rundt designet som sikrer at det ikke blir hvite kanter etter kapping. Sørg for at bleed-området er riktig definert (3 mm).
  • Inkluder skriftfiler: Hvis du bruker spesifikke skrifttyper i designet ditt som ikke er standard, må du inkludere skriftfilene i leveransen. Dette sikrer at vi har tilgang til de nøyaktige skriftene du brukte, og at teksten vises riktig i utskriften.
  • Kvalitetskontroll: Før du sender filen, bør du alltid utføre en nøye kvalitetskontroll. Sjekk for eventuelle feil, stavefeil, uønskede linjer. Kontroller også at alle elementer i designet er riktig plassert og formatering er konsistent.

 

NTNUs grafiske profil er utformet i et stilrent og modernistisk formspråk. NTNU er et moderne, framoverskuende universitet og dette skal gjenspeile seg i all visuell kommunikasjon og design fra NTNU.

Formspråket er preget av:

  • Lys og luft (ikke overlessede/tettpakkede flater)
  • Asymmetrisk balanse  (unntatt når vi ønsker et mer «klassisk» uttrykk)
  • Design for universell utforming og god lesbarhet
  • Design som understøtter universitetets verdier

Se NTNUs grafisk profil

Kontakt

Kontakt

E-post: grafisksenter@ntnu.no
Telefon skranke: 73 59 66 53

Adresse
NTNU Grafisk senter
Edvard Bulls veg 1, Dragvoll, 7491 Trondheim

Ansatte ved NTNU Grafisk senter