Nettutstilling: Vannkraftlaboratoriet siden 1917

Nettutstilling: Vannkraftlaboratoriet siden 1917

– Historien om Vannkraftlaboratoriet i 8 bilder

-Historien om Vannkraftlaboratoriet

  • Vannkraftlaboratoriet og elektrifiseringen av Norge

     

    Vannkraftlaboratoriet og elektrifiseringen av Norge

    I dag tar mange elektrisiteten i Norge som en selvfølge, på samme måte som at studentene og de ansatte på Gløshaugen ikke tenker over at de første byggene på stedet en gang var omkranset av åkerlandskap.​

    Tre ulike fagfelt ved NTH samarbeidet om forskning og utdanning knyttet til utbyggingen av vannkraften i Norge. Bygningsavdelingen hadde ansvar for dam- og vassdragskonstruksjoner, og Elektroteknisk avdeling fikk ansvar for generatorer, dynamoer og kraftoverføringer. Professor Sundby, som var den første professoren i vannkraftmaskiner ved NTH, sto i spissen for Maskinavdelingen som hadde fokus på turbiner og vannkraftmaskiner. Sammen ble disse fagfeltene et helt avgjørende kunnskapsgrunnlag for Norges overgang til elektrisk kraft, i det som ble kalt vannkrafttriangelet.

    Kilde: Thomas Brandt og Ola Nordal: Turbulens og tankekraft, Historien om NTNU, Oslo, P1 ax Forlag AS, 2010: 163.

    Foto: Ukjent. ​Kilde: Inst. for energi- og prosessteknikk, NTNU

Nettutstilling: Vannkraftlaboratoriet – et laboratorium for framtida​

 

 

 

100-årsjubiléet til Vannkraftlaboratoriet var i 2017. Bygget som står midt på Gløshaugen i Trondheim har fått æren for utviklingen av norsk vannturbinindustri.

Tekst og bildeutvalg av Maren Agdestein og Thea Karlsen Løken. Bl.a. basert på manus under arbeid om NTNUs institutt for energi- og prosessteknikk, av Terje Finstad og Per Østby.

Enkelte av bildene er til nedlasting på NTNU FotoWeb