Den store utbyggingen etter 2. verdenskrig
I løpet av perioden fra 1950 til 1985 ble det meste av Norges vannkraftpotensiale bygget ut. På 1970-tallet av var ikke utbyggingen bare uproblematisk, sterke krefter i det norske samfunnet stilte spørsmålstegn ved nødvendigheten ved utbyggingene, og måten det foregikk på.
De vakre lysende kraftkatedralene var samtidig i ferd med å forsvinne, siden turbiner, transformatorer og kontrollrom nå ble bygget inn i fjellet der det var mulig.
I 1980 fant Norges siste store miljøaksjon mot vannkraften sted ved Stilla i Finnmark. Som aksjoner før denne ble demonstrantene fjernet, og utbyggingen fortsatte. Det er allikevel grunn til å tro at det internasjonale medias dekning av saken, med hundrevis av ungdommelige demonstranter og 100 politifolk inn i TV-stua midt i kaffekosen ble for drøyt. Utbyggingen av vannkraften skiftet karakter og bremset kraftig opp.
I dag er det et mye større fokus på vannkraftens miljøpåvirkning. Dette kommer blant annet til syne gjennom utdelingen av forskningsmidler fra både Norge og EU, der miljøhensyn er et viktig punkt.
Reidar Hugsted: Vannkraften i 80-årene i Universitetet i Trondheim: Norges Tekniske Høgskole - Årsberetning 1979-80, s 3-7.
Plakaten er tegnet av Willi Midelfart til stortingsvalget i 1945. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.