Forskningsaktiviteter i NTNU Energi Team Sol

Forskningsaktiviteter i NTNU Energi Team Sol

 

NTNU Energi Team Sol er en tverrfaglig gruppe av forskere og faglærere som jobber ved ulike fakulteter på NTNU. Dette synes gjennom variasjonen i forskningstemaer, som spenner fra fysikk og materialer, via integrasjon av solenergimoduler i energisystemer eller bygninger, til arkitektur og samfunnsvitenskapelige aspekter, i tillegg til digitalisering av solenergi. 

Forskningsområder overskrift

Forskningsområder

Forskningsområder

For å forbedre solcellene er det essensielt å ha en god forståelse av hvordan materialegenskapene påvirker effektiviteten til solcellen. Vårt mål er å kunne forstå de fundamentale mekanismene i silisium-baserte solceller, men også hvordan prosessparametere påvirker kvaliteten på silisiumblokkene (ingotene) og på solcellene som lages. Forskningen fokuserer på silisiumproduksjon, raffinering og resirkulering.

For nye solcellekonsepter må helt nye materialer utvikles. En lang rekke materialer simuleres, framstilles og karakteriseres, inkludert silisium III-V halvledere, oksider og andre materialer, med sikte på å øke effektiviteten til solcellene.

Vi studerer både konvensjonelle solceller og nye konsepter, både teoretisk og eksperimentelt.

Kontakt: Turid Reenaas eller Marisa Di Sabatino

Solceller og paneler kan designes på mange ulike måter, avhengig av hva de skal brukes til. Ved NTNU studerer vi celler og paneler som skal brukes i bygninger (fasader, tak, vinduer) og frittstående systemer, hvor solinnstrålingen kan treffe solcella bare på framsiden, eller både på fram- og bakside.

Både konvensjonelle celler (basert på en enkelt pn-overgang av ett materiale) og mer avanserte celler blir studert.

Kontakt: Gabriele Lobaccaro, Marisa Di Sabatino eller Turid Reenaas

Utviklingen av bygningsteknologi til en nullutslippsstandard innebærer bruk av bygningsintegrerte solenergisystemer som en kilde til fornybar energi. På grunn av begrensninger i integrerbarhet for slike systemer i forhold til størrelse, design og farge på bygningsskallet, er integrasjonen ikke alltid problemfri. Hvis integrasjonen gjøres på feil måte, kan den arkitektoniske kvaliteten til hele bygningen, eller til og med nabolaget, ødelegges.

NTNU Energi Team Sol har som ambisjon å utvikle arkitektoniske integreringsmetoder for solceller, som kan brukes for nordisk klima, byggeskikk og lokal sammenheng. Når metodene deles med arkitekter, designere og byplanleggere, vil de kunne bidra til økt bruk av solenergi i Norge og utover Norges grenser.

Kontakt: Barbara Matusiak eller Gabriele Lobaccaro

Solcelleanlegg kan integreres i energiforsyningen enten isolert (for eksempel i et mikronett) eller koblet til el-nettet. I begge tilfeller må ulike faktorer tas i betraktning for å oppnå optimal bruk av solcelleanlegget. For eksempel spiller faktorer som vær og lokalt klima en rolle (solinnstråling som varierer med systemets beliggenhet og orientering, omgivelsestemperatur, skyggelegging fra for eksempel snø, skyer eller bygninger), men også hvordan anlegget er integrert i el-nettet. Dette handler om kraftelektronikk, mulig kombinasjon med andre energikilder og energibærere (vind- og vannkraft og hydrogen), energilagring eller hvilken type solcelleanlegg det er snakk om (tak-, fasade- eller bakkemontert, flytende, faste eller bevegelige solceller, tosidige celler osv.).

Forskningen på dette feltet ser på solcelleanlegget som en del av et større energisystem, med alle dets fordeler og utfordringer.

Kontakt: Steve Völler

En stor del av potensialet som solenergi har til å forbedre energieffektiviteten til bygninger, bydeler og byer er i dag ikke utnyttet. Dette er tilfellet for alle de nordiske landene, som har lignende profil på solinnstråling, på klimautfordringer, juridiske og kulturelle barrierer, og på økonomiske begrensninger som forhindrer best mulig utnyttelse av solenergi i dag.

NTNU Energi Team Sol har som ambisjon å bruke de nordiske forholdene som en fordel og til å akselerere bruken av solenergi og distribusjonen av solsystemer i bebygde nordiske områder.

Kontakt: Gabriele Lobaccaro, Steve Völler eller Barbara Matusiak

NTNU Energi Team Sol ønsker å undersøke hvilken rolle digitalisering kan ha for utnyttelse av solenergi.  Med ‘digitalisering’ mener vi her bruk av datateknologi for å realisere det fulle potensialet til solenergi i fremtidens intelligente og bærekraftige kraftforsyning.

Relevante temaer kan for eksempel være: Bruk av kunstig intelligens, maskinlæring og såkalt ‘big data’ (for å studere hvordan disse teknologiene kan være til fordel for integrering og drift av solenergi), utvikling av distribuerte blokkjedeteknologier (for å studere hvordan blokkjeder og andre distribuerte blokkjedeteknologier (DLT) kan være til fordel for solenergi når det gjelder tekniske og økonomiske aspekter), energioptimalisering (for å studere for eksempel rollen til energilagring, forutsigelse og prognoser for energiutbytte, kraftelektronikk og digital teknologi) og forretningsmodeller for peer-to-peer-handel med solenergi. I tillegg er utvikling av avansert datagrafikk og grafisk informasjonssystem (GIS) for beregning av solstråling i bymiljøer og for klimaprognoser, og bruk av maskinlæring for beregning av solenergidata, spesielt for Norge, fremvoksende forskningsfelt.

Kontakt: Steve Völler eller Gabriele Lobaccaro

Solceller - forskning ved Fakultet for naturvitenskap

Forskning på solceller ved Fakultet for naturvitenskap

Solceller er et sentralt forskningsområde ved NTNU innenfor satsingsområdet energi og bærekraft. Fakultet for naturvitenskap (NV) har en sentral rolle i forskningen å ta frem materialer til fremtidens solceller. Forskningen inkluderer også silisiumproduksjon, raffinering og resirkulering.

Les mer om forskningen på solceller ved Fakultet for naturvitenskap

Collage med to personer som ser på solceller og en solcelleplate.

Forskningsaktiviteter Team Sol

Prosjekter

  • Soldeling i Trøndelag
  • HELIOS
  • KPN-CruGenSi
  • IPN-HighVis

Samarbeid

Partnere

Nasjonale og internasjonale nettverk

Ph.d. og Postdoktor

  • "Solar power and the impact of geographical location towards a 100% renewable energy system", Shivaraj Chandrakant Patil
  • "Intelligent Multi-Modular Structures via Control by Smart Material Connections", Trine Aas-Hansen
  • "Optimization of Hybridised Hydropower and Floating PV Power Plant", Alexandra Jane Sheppard
  • "Integration of solar power in the Norwegian power system", Jarand Hole
  • "Solar power and the impact of geographical location towards a 100% renewable energy system", Petry Kristine N. Haaland
  • "Praktisk branntryggleik for bygningar med solcelleinstallasjonar", Reidar Stølen
  • "Autonomous Monitoring and Analysis of PV systems", Mohammadreza Aghaei
  • "Advanced Control Design for Grid-Connected Converters in Renewable Energy Applications", Prabhat Ranjan Bana
  • "Solar energy digitalization: validation against experimental data of solar irradiance model chain for Solar Cadaster", Mattia Manni
  • "Renewable Thermal Energy from High‐Concentration Line‐Focus Solar Concentrators", Håkon Johnsen
  • "Digital Solar Electricity - The Role of Machine Learning, Artificial Intelligence and Energy Optimization", Berhane Dimd
  • "Data Driven Approach for PV Operational Fault Analysis", Tarikua Zenebe
  • "Solar energy, storage and digitalization for energy access and decentralized power systems", Ida Fuchs
  • "Hybridization of Hydropower Plants with Floating PV: Design and Optimization", Stanislas Merlet
  • "Fabrication and characterization of intermediate band solar cell materials", Hogne Lysne
  • "Oxide based intermediate band materials – fabrication and characterization", Thomas Brakstad
  • "Fused quartz crucibles for PV applications", Gabriela Kazimiera Warden
  • "Solar Neighborhood Planning", Matteo Formolli
  • "Solar energy in Nordic climate", Mulu Bayray Kahsay

Publikasjoner og prosjekter

Publikasjoner og prosjekter

Research activity