EnergizeNepal - Energi teknologi - NTNU Energi Team Lav- og mellominntektsland - NTNU Energi
EnergizeNepal
Bakgrunn
Utvikling av ny teknologi og menneskelige ressurser for å håndtere komplekse teknologiske og kostnadsmessige spørsmål er viktig for utvikling og utnyttelse av fornybar energi i Nepal. Regjeringen i Nepal har erkjent at det er behov for utvikling av teknologi og menneskelige ressurser i energisektoren. Regjeringen ønsker også å forbedre leveransen av fornybar energiteknologi til landsbygdene ved å støtte teknisk innovasjon og forskning.
Internasjonale utviklingspartnere har støttet Nepals energiutviklingsarbeid i mange år. Norges bistand til Nepal har også fokusert på å løse utfordringene nevnt ovenfor. Bistanden har støttet mange nepalske institusjoner og har vist seg å være nødvendig for utviklingen av energisektoren i Nepal. Det er samarbeidsinnsats mellom nepalske og norske organisasjoner for å utvikle vitenskapelig og teknisk kapasitet i fornybar energi sektoren i Nepal. Utvikling av innovative teknologier og menneskelige ressurser er fortsatt et viktig arbeidsområde. EnergizeNepal programmet er designet for å møte dette behovet. Det vil være en fordel for Nepal og Norge å få kunnskap og kompetanse innen fornybar energiutvikling i Himalaya eller lignende regioner.
Mål
Målet er å forbedre kapasiteten på forskning og utdanning som er nødvendig for utvikling av fornybar energisektoren i Nepal.
Aktiviteter og resultater
EnergizeNepal skal nå sine utviklingsmål gjennom to hovedkomponenter:
Vannkraftsutbyggingskomponent
Skal fokusere på forskning og utdanning innen ulike aspekter ved vannkraftutbygging. Målet med vannkraftutbyggingskomponenten er å utvikle forsknings- og utdanningskapasitet for å støtte vannkraftutbygging i Nepal.
Resultatet fra dette arbeidet har vært utviklingen av Turbine Testing laboratorie ved Kathmandu University, hvor utdanning, forskning og utvikling av mekanisk utstyr er i fokus. Samarbeidet med Kathmandu University og NTNU har resultert i studentutveksling, felles forskning og en årlig forskningskonferanse.
Et annet resultat fra dette arbeided er styrkingen av HyrdoLab. Forbedring av kapasiteten i den eksisterende HydroLab, med ferdigstillelse av modifisert vanntransportsystem og en numerisk hydraulisk modell innen hydraulikk og sedmentering. De geologiske/geotekniske fasilitetene ved HydroLab er utviklet for å sette i gang numerisk modellering og elastisitetsmodulære tester.
Fornybar Nepal-komponent
Skal fokusere på forskning i delsektoren fornybar energi. Målet med fornybar Nepal-komponenten er å utvikle anvendt forskningskapasistet som kreves for utvikling av fornybar energi i Nepal. Dette har resultert i seks nye produkter og tjenester relatert til fornybar energiteknologi og 25 forskjellige institusjoner har vært innvolvert.
Parntere: NTNU, Kathmandu University (Nepal), HydroLab (Nepal), SINTEF og den norske ambassaden i Nepal
Prosjektstart: 21.11.2016
Projsjektslutt: 15.10.2023
Finansiert av: Den norske ambassaden i Nepal, Kathmandu University og NTNU