TTK4850 - Oppdrag Mjøsa - Eksperter i team
Oppdrag Mjøsa
Oppdrag Mjøsa er en heldigital og tverrfaglig landsby knyttet til forskingsprogrammet Oppdrag Mjøsa. Dette programmet har som mål å legge til rette for verdiskaping gjennom bærekraftig bruk av Mjøsas ressurser og økosystemtjenester. Dette gjøres med moderne teknologi gjennom bruk av satellitt data, digital tvilling og robotikk, samtidig som man opprettholder økosystemets struktur, virkemåte, produktivitet og verning av naturmangfold. Overvåkning og utvikling av samfunnskritisk infrastruktur inngår også i dette. Biodiversitet og vannkvalitet er også viktige aspekter i programmet.
Oppdrag Mjøsa seks forskningsforløp
- Vannet
- Menneskene
- Teknologien
- Historien
- Omgivelsene
- Digital Tvilling
der det er overlapp og synergier mellom forløpene. Dekker studiet ditt ett eller flere av disse temaene så vil landsbyen være relevant for deg.
Landsbyen som en del av forskingsprogrammet Oppdrag Mjøsa skal være med å tilrettelegge for verdiskaping, vannkvalitet og matsikkerhet, totalhelse, opprettholde økosystemet i Mjøsa. Velger du denne landsbyen vil du bidra til prosjektets målsetning om å være en pilot for en større nasjonal innsats for en bedre kunnskapsstyrt forvaltning av ferskvannsressurser, både i Norge og globalt.
Relevant kompetanse
Landsbyen er åpen for studenter fra alle studieretninger. Hvert enkelt prosjekt blir påvirket av den enkelte gruppes bakgrunn, kompetanse og interesser.
Landsbyen er relevant for alle som er interessert i hvordan moderne teknologi kan benyttes på en positive måle til å overvåke, forvalte og utnytte viktige naturresurser på en bærekraftig måte samt overvåke og videreutvikle kritisk infrastruktur. Mange av løsningene som kreves for å løse prosjekts mål er knyttet til kybernetikk, elektronikk, informasjonsteknologi, datanalyse, marinteknikk, robotikk, bygg og anlegg, konstruksjon, kjemi, elkraft og andre tekniske disipliner. Men disse må også samspille med andre fagfelt som økologi, biologi, helsevitenskap, geografi, sosiologi, historie, statsvitenskap og jus samt disipliner og domener som livet i vann, fiske, landbruk, skogdrift, lokalt næringsliv og offentligforvalting. Har du kompetanse innen og/eller interesse for noen av fagfeltene nevnt over så vil landsbyen være relevant for deg.
Om landsbyen
Prosjektet hver gruppe skal jobbe vil i stor grad kunne bli bestemt av gruppen selv. Prosjektet gruppene velger kan være selvdefinert innenfor rammen av landsbyen eller velge en oppgave definert av en Oppdrag Mjøsas forskingsgrupper eller samarbeidspartnere. En viktig del av startfasen av EiT er å finne frem til en problemstilling der gruppens tverrfaglige kompetanse kan brukes og unyttes i størst mulig grad.
Alle prosjekter som passer inn i prosjekt er mulig. Et eksempel er in-situ vannmålinger med en autonom robot som Pamela. Av tekniske arbeidsoppgaver så trengs det f.eks. baneplanlegging av roboten. Videre må vannprøvene analyseres for f.eks. forurensing. Disse skal inn i en database og dataen man samler inn kan til slutt inngå i en digital tvilling. Prøvedataen og analysen av disse kan kombineres med hyperspektrale bilder fra satellitt. Finner man sammenhenger så kan satellitt brukes til fjernmåling og overvåke trender i vannkvalitet. Et eksempel på en annen mulig oppgave er å analyse undervannsbilder ifm. undervannsarkeologi for å automatisere deteksjon av dumpet ammunisjon fra andre verdenskrig. Enda et eksempel kan være analyse av data fra flere kilder og med denne undersøke hvordan vannforureensingen kan påvirke helse. F.eks. kreftrisiko.
Samarbeidspartnere
Alle samarbeidspartnerne i Oppdrag Mjøsa. Disse inkluderer kommunene og fylkeskommunene i Mjøs-regionen. Andre samarbeidspartnere er i prosjektet er Vitensenteret Innlandet, Norsk skogsmuseum, Mjøsmuseet, NIVA, OceanFront, FFI, NTNU Samfunnsforskning, Høgskolen i Innlandet, Riksarkivet, Hafslund Eco, Hias, Kartverket, NGU, NVE, Anno og NIVA. Det legges opp til at relevante prosjekter ideer kan gis fra disse.
Fakta
- Emnekode: TTK4850
- Landsbytittel: Oppdrag Mjøsa
- Type: Langsgående
- Språk: Norsk
- Landsbyleder: Torleiv Håland Bryne
- Kontaktinformasjon: torleiv.h.bryne@ntnu.no
- Undervises: Vår 2025
- Undervisningssted: Online (Trondheim/Gjøvik/Ålesund)
- Vertsfakultet: IE
-
Virtuelle Eksperter i team (VEiT)
Landsbyen er en del av prosjektet Virtuelle Eksperter i team (VEiT), som handler om å få kunnskap om, og videreutvikle, virtuelle EiT-landsbyer. Her er det studenter fra alle studiebyene.
Landsbyen er hel-digital. Det innebærer at all undervisning og alt gruppearbeid foregår ved hjelp av digitale samhandlingsverktøy. Kamera og mikrofon er nødvendig for å kunne delta.
Undervisning og planlagte gruppemøter foregår i tidsrommet 09.00-16.00 hver onsdag. Individuelt- og gruppearbeid utover dette må også påregnes.
Viktig informasjon om EiT:
- Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
- Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
- De første dagene av undervisningen er spesielt viktige i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
- Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.