Aluminium- bærekraft og resirkulering

Aluminium- bærekraft og resirkulering

 

Aluminium er en av Norges største eksportartikler (etter olje og fisk). Temaet for denne landsbyen er aluminium – Spørsmål vi ønsker å stille er: Hvordan kan vi resirkulere mer aluminium?   Er det å produsere aluminium bærekraftig, hvordan kan det bli mer bærekraftig? Hvordan kan vi designe produkter i aluminium som bedre kan resirkuleres? Bidrar aluminium til en sunnere klode?  Hva er framtidens aluminiumsprodukter? Hvordan og hvorfor skal vi bruke mer aluminium i biler? Hvordan kan aluminium bidra til det grønne skiftet? Hvordan virker aluminium i en sirkulær økonomi? Hvordan kan vi resirkulere mer aluminium? I denne landsbyen vil dere lære om og bli bedre kjent med (deler av) aluminiumsindustrien i Norge! Vi vil dra på ekskursjon til Sunndalsøra, sponsa av Hydro!

En aluminiumboks og aluminium info fra det periodiske system

Relevant kompetanse

Studenter fra alle fagmiljø er velkomne! Her ønsker vi studenter med kunnskap innen materialteknologi, kommunikasjon, marked, bærekraft, digitalisering, media, økonomi, produktutvikling, kybernetikk, miljøteknikk, arkitektur, global forvaltning, psykologi, energi og miljø, fysikk, kjemi, økologi, robotikk, matematikk, konstruksjonsteknikk, marin teknikk, logistikk, design, IKT … you name it! Hvis vi får til grupper med bred bakgrunn vil kunne gi spennende forslag og kreative løsninger – både med hensyn på presentasjoner for mannen i gata, resirkulering, søppelsortering, nye produkter av aluminium, energieffektive muligheter for aluminium, digitalisering, miljøvennlige, smarte og kreative løsninger for bruk av aluminium og mye mer…  Eller noe helt annet :-)

Aluminiumbokser og en del av en bil i aluminium

Om landsbyen

Aluminium er en av Norges største eksportartikler, og i løpet av de siste tiårene har metallet fått stadig flere bruksområder. Metallets egenskaper kommer oss til gode på mange forskjellige måter.  Aluminiumens fleksibilitet, styrke og lave vekt er noe av det som gjør den ideell i mange ​​​​​forskjellige bruksområder, i biler, til sjøs, i møbler, som beskyttelse, som kunst, i arkitektur, i interiør og som emballasje. Her er noen eksempler på nye måter å bruke det på fra Hydro og andre selskaper.

Aluminium lar seg enkelt smelte om og resirkulere uten å miste egenskaper. Omsmelting krever bare fem prosent av den energien som skal til for å produsere aluminium første gang. 75 prosent av alt som er produsert i aluminium siden industrien så dagens lys for over 100 år siden, er fortsatt i bruk.

En økende andel av forskingen innen aluminium er innrettet mot bærekraft - å møte klimautfordringene, blant annet med vekt på resirkuleringsvennlige legeringer, lettere bildeler og nye anvendelser for solenergi i mer klimavennlige bygg.  Vektreduksjon av biler kan senke drivstofforbruket ganske betraktelig. Ved å erstatte stål med aluminium er det mye å tjene. Amerikas mest solgte bil Ford F150 har de siste årene brukt mer og mer aluminium. Med elektrifisering av biler er det nå snart 200 kg aluminium i enhver europeisk bil!

Søppelhaug med objekt i aluminium

Raufoss i Oppland finnes flere aluminiumsbedrifter som produserer bildeler til det europeiske markedet. På Sunndalsøra produserer de aluminium. En av de første landsbydagene drar vi på en ekskursjon til Sunndalsøra for å bli bedre kjent med aluminium og hvor vi får presentert mulige oppgaver som gruppene kan jobbe med.

I denne landsbyen vil dere bli kjent med Hydro og andre bedrifter som lever av aluminium, i tillegg til forskere ved NTNU og SINTEF som jobber med aluminium. Hydro annonserer hvert år i september etter studenter for summer internships – (for studenter som holder på med de to siste årene av studiene sine) – sjekk opp dette (det kommer litt seinere i høst på denne sida)! Om du søker et slikt neste sommer, kan det være veldig smart å ha vært i denne landsbyen!

 

 

Fakta

  • Emnekode: TFY4851
    Landsbytittel: Aluminium- bærekraft og resirkulering
  • Type: Langsgående
    Undervisningsform: Fysisk
  • Språk: Norsk
  • Landsbyleder: Randi Holmestad
  • Kontaktinformasjon: randi.holmestad@ntnu.no
  • Undervises: Våren 2025
  • Undervisningssted: Trondheim
  • Vertsfakultet: NV

 

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • De første dagene av undervisningen er spesielt viktige i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.