TET4854 - Hvordan oppnå ren luftfart innen 2050? - Eksperter i team
Hvordan oppnå ren luftfart innen 2050?
Luftfarten kan transformeres til en ren utslippsfri sektor i fremtiden. Å fly i dag medfører lite miljøpåvirkning i form a beslagleggelse av areal og infrastruktur for transport. Det medfører likevel en del klimagassutslipp i atmosfærens mest sårbare områder. Det holder ikke å kutte bare i CO2-utslipp alene. Alle klimagassene fra luftfarten må bort om vi skal oppnå ren luftfart i 2050.
Med den voksende etterspørselen etter å fly, vil luftfarten frem imot 2050 bli en av de største utslippskildene. Vi kan gjøre mindre endringer for å bremse denne utviklingen, men det vil ikke være nok om vi skal nå klimamålene.
Denne landsbyen tar for seg hele verdikjeden for ren luftfart i fremtiden, inkludert infrastruktur for energibærere og utslippsfri teknologi for å fly utslippsfritt i 2050. Relevante temaer er oppskaleringen av infrastruktur for hydrogen og andre klimavennlige drivstoff for fremtidens flyflåte samt teknologi som kan gjøre nytte av dette.
Relevant kompetanse
Grunnleggende forståelse av energi-, miljø- og klimaspørsmål. Noe innsikt i hydrogen og elektrifisering kommer også godt med.
Om landsbyen
Denne EIT-landsbyen er knyttet til den lokale satsningen på NTNU innen ren luftfart (NTNU Clean Aviation), som er en utvidet arm av den europeiske satsningen på Clean Aviation, hvor NTNU er medlemmer.
Det europeiske partnerskapet er et ledende forsknings- og innovasjonsprogram med ambisjoner om å transformere luftfarten i bærekraftig og klimavennlig retning. Det gir også et unikt nettverk til den Europeiske luftfartsindustrien.
NTNU er en av de totalt åtte universiteter som er med (i.e., University of Patras, TU Delft, Technical University of Braunschweig, University of Stuttgart, Karlsruhe Institute of Technology, Politecnico di Torino, University of Naples Federico II og University Of Patras).
Landsbyen vil også jobbe tett med det nyetablerte Gemini-senteret for Grønn Luftfart.
NTNU samarbeider med flere viktige innen luftfart både i Norge, som Royce Electrical Norway og Elfly Group, men også sterkt internasjonalt gjennom det europeiske samarbeidet.
Denne landsbyen er en del av et pilotprosjekt mellom Eksperter i Team (EiT) og NTNU Energy Transition: Mission NET Zero Emission.
Som student i denne landsbyen vil du få muligheten til å jobbe i tverrfaglige team med en av vår tids viktigste utfordringer – en mer bærekraftig, klimavennlig og rettferdig energiomstilling.
Du vil få:
- Delta på et kick-off-arrangement 15. januar 2025, sammen med andre motiverte studenter
- Arbeide med reelle utfordringer i energiomstillingen med relevans for industri og myndigheter
- Stille ut EiT-prosjektet ditt på Energy Transition Conference 2025 (2. april 2025), hvor du kan
- Være i dialog med ledende akademikere, beslutningstakere og næringsliv fra inn- og utland
- Få trening i å presenter ditt EiT-prosjekt og vinne en pris
- Delta i en innovasjonsidekonkurranse i regi av EiT, med mulighet for å
- Få opplæring i å utvikle innovasjonsideen
- Få opplæring i å pitche innovasjonsideen
- Vinne en pris
-
Fakta
- Emnekode : TET4854
- Landsbytittel: Hvordan oppnå ren luftfart innen 2050?
- Type: Langsgående
- Språk: Norsk
- Landsbyleder: Jonas Kristiansen Nøland
- Kontaktinformasjon: jonas.k.noland@ntnu.no
- Undervises: Vår 2025
- Undervisningssted: Trondheim
- Vertsfakultet: IE
Viktig informasjon om EiT:
- Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
- Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
- De første dagene av undervisningen er spesielt viktige i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
- Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.