TET4853 - Solenergi i Norden - Muligheter, Design, Integrasjon og Aksept - Eksperter i team
Solenergi i Norden - Muligheter, Design, Integrasjon og Aksept
Man hører ofte at «det er ingen sol i Norge» og at det derfor ikke er behov for å installere solcellepaneler. Men det er ikke sant. Tvert imot har de nordiske landene et unikt klima som egner seg godt for solenergi. For eksempel har den lave temperaturen en positiv effekt på effektiviteten til solcellene (og dermed produksjonen), og det er lange solrike sommerdager. Den norske regjeringen har satt som mål å produsere 8 TWh energi fra solen i Norge innen 2030, noe som betyr at vi må øke produksjonen med over 7 TWh innen de neste 6 årene.
Relevant kompetanse
For å få dette til trenger vi kompetanse fra alle fagfelt - alle studenter er velkommen, uavhengig av bakgrunn. Vi behøver ekspertise fra ingeniørfag, arkitektur, samfunnsvitenskap, markedsføring, litteratur, politikk, biologi, medisin, juss... Det viktigste er at du er interessert i fornybar energi (spesielt solenergi) og ønsker å bidra til å få det på plass i Norden. Energiomstillingen berører alle mennesker, direkte eller indirekte. Gruppene vil bli satt sammen med tanke på å oppnå en balanse mellom ulike perspektiver.
Om landsbyen
Det er mange muligheter for å produsere solenergi: soldeling sammen med landbruk, flytende solkraftverk, solceller på eller i bygg/fasader/vinduer/infrastruktur, solceller i kombinasjon med kjøretøy, applikasjoner drevet av solenergi osv. Solenergi gir rimelig og ren energi til alle og gjør byene mer bærekraftige, så hvordan kan dette utnyttes i urbane områder? Det er ingen grenser for ideene om hvordan «solenergi» (sollys og varme er også alternativer) skal og kan brukes i vårt klima. Hva er den ene oppfinnelsen som trengs for å popularisere solenergi i Norden?
Temaene som kan utforskes er mange, f.eks.:
- Hvordan kan vi få mer solenergi uten å forårsake ulemper for natur, mennesker eller strømnettet?
- Hvordan kan samfunnsnytten av solenergi økes? Finnes det nye forretningsmodeller?
- Aksept av solenergi - Har vi lært noe av vindenergiens feil?
- Nye ideer for arkitektoniske og tekniske løsninger. Solceller med farger og ulike former?
- Tåler solceller norsk klima?
Samarbeidspartnere
NTNU Energi Team Sol (https://www.ntnu.edu/energy/solar) vil støtte landsbyen, og avhengig av temaet i gruppen kan vi kanskje finne samarbeidspartner eller prosjekter som passer.
Fakta
- Emnekode: TET4853
- Tittel: Solenergi i Norden
Type: Langsgående - Språk: Norsk
- Landsbyleder: Steve Völler
- Kontaktinformasjon: steve.voller@ntnu.no
- Undervises: Våren 2025
- Undervisningssted: Trondheim
- Vertsfakultet: IE
Viktig informasjon om EiT:
- Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
- Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
- De første dagene av undervisningen er spesielt viktige i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
- Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.