Tre for fremtiden - Tre i bærekraftig og sirkulær byutvikling

Tre for fremtiden

Visste du at nesten alt som bygges i Norge i dag potensielt kan bygges av tre? Visste du at tre i byrom og arkitektur kan ha positiv innvirkning på folks helse? Visste du at tre er en viktig brikke i sirkulærøkonomien gjennom ombruk og resirkulering og viktig for å bidra til å senke klimagassutslippene?

Flere personer bygger strukturer i tre. Foto
Eksempel på hva som kan skisseres/utforskes i tilknytning til arbeidet i landsbyen (dette er fysisk bygging som ARK1-studentene har gjort). 

Bærekraftig bruk av skogressursene spiller en viktig rolle i den framtidige norske bioøkonomien og den sirkulære økonomien. Bærekraftig bruk av skogressursene er også et sentralt element for å nå globale og nasjonale klima- og miljømål. 

Skog- og treindustrien – som er spredt over hele landet med store og små bedrifter - leverer en rekke ulike standardprodukter og spesialiserte produkter til byggenæringen og en rekke andre næringer.  

I denne landsbyen legger vi opp til et konkret samarbeid med Trondheim kommune og Pådriv Trondheim, som er et partnerskap som jobber med bærekraftig og sirkulær byutvikling. Bruk av tre kan også være et aktuelt i bærekraftig byutvikling. Dette gjelder både i nybygg og i videre utvikling av den eksisterende bygningsmassen. Byutvikling omfatter også alle våre felles møteplasser og parker. Det kan også være aktuelt med samarbeid med andre private og offentlig aktører i denne sammenheng.  

Om landsbyen

Denne landsbyen er en «lekegrind» for studenter og bedrifter/aktører som ønsker å se nærmere på hvordan vi sammen kan utvikle nye bruksområder og eventuelt prosesser basert på skog og tre og/eller gjenbruk av tre. Dette er et av fokusområdene for NTNU Wood, og henger også godt sammen de strategiske satsingsområdene for NTNU, hvor bærekraft og sirkularitet er en rød tråd.

Hver studentgruppe i landsbyen vil etablere samarbeid med kommunen, andre offentlig aktører, Pådriv eller andre aktører som sammen med studentene kommer fram til problemstillinger knyttet til reelle utfordringer og problemstillinger som skal løses.  

Figurer som viser hvordan finne og bruke gjenbruksmaterialer
Ett annet eksempel på hva som kan planlegges/utforskes – tidligere EiT team fra landsbyen Tre for fremtiden.

Samarbeid med Spark*NTNU

Landsbyen har inngått et samarbeid med Spark*NTNU. Vi er opptatt av at løsningene skal kunne leve videre etter at kurset er avsluttet. Enten i form av at nye løsninger og prosesser tas i bruk av eksisterende organisasjoner eller bedrifter, eller at prosjektresultatet tas videre i en oppstartsbedrift. Gruppene vil få ukentlig veiledning fra Spark* NTNU. Spark* NTNU er en gratis veiledningstjeneste for studenter med en forretningsidé, eller som ønsker å være med i en oppstartsbedrift. Hvis gruppen ønsker å gå videre med løsningen etter at emnet er avsluttet, kan vi hjelpe dere å fortsette kontakten med støttefunksjoner for innovasjon på NTNU. 

Relevant kompetanse 

Målet med landsbyen er å undersøke og utforske nye muligheter og løsninger knyttet til tre som materiale, både nye og brukte materialer. I denne sammenhengen er dere studenter en uvurderlig ressurs, og vi ønsker deres aktive deltagelse, uavhengig om dere er forfattere, designere, programmerere, medisinere, filosofer eller historikere.  
All kompetanse er relevant kompetanse.  
Nye løsninger og komplekse utfordringer krever bred tilnærming, og alle fag og metoder kan gi viktige bidrag. Det er dette denne landsbyen skal legge til rette for.  

Hybrid undervisningsform

I denne landsbyen vil det være både fysisk - og hvis det er hensiktsmessig, digital undervisning – og selvsagt gruppearbeid og fasilitering. Digitalt arbeid krever at studentene har velfungerende kamera og mikrofon. Erfaringene fra tidligere kurs og i pandemien som vært heldigitale eller del-digitale dager fungerer bra og har i all hovedsak vært positivt både for studenter og lærere. 

 

Fakta

  • Emnekode: AAR4922
    Landsbytittel: Tre for fremtiden - Tre i bærekraftig og sirkulær byutvikling
  • Type: Intensiv
  • Språk: Norsk
  • Landsbyleder: Aasmund Bunkholt
  • Kontaktinformasjon: aasmund.bunkholt@ntnu.no 
  • Undervises: Våren 2025
  • Undervisningssted: Trondheim
    Vertsfakultet: AD

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Important information about EiT

Important information about EiT:

  • The focus on teamwork skills and group processes is the unique feature of Experts in Teamwork (EiT)
  • EiTs teaching methods depend on the contribution and presence of every participant throughout the semester. For this reason, attendance is compulsory on every village day.
  • In contrast to many courses, the first few days are especially important in EiT. During this period, get to know each other and discuss what each individual can contribute. You will also draw up the compulsory cooperation agreement and start preparing a shared research question.
  • For additional information about Experts in Teamwork, see page for students