HUNT4 ECG247 - CERG
Undersøkelse av hjerterytmen for deltakere i HUNT4 Hjerte- og kondisprosjektet
Vi inviterer deltakere fra Hjerte- og kondisprosjektet i HUNT4 til undersøkelse av hjerterytmen med et EKG-plaster («EKG247»). Vi er spesielt ute etter å avdekke forekomst av atrieflimmer, ofte kalt «hjerteflimmer», som er en hjerterytmeforstyrrelse som blant annet gir økt risiko for å utvikle hjerneslag dersom den ikke behandles. Å avdekke atrieflimmer hos pasienter som har risikofaktorer for å utvikle hjerneslag, er derfor viktig for å kunne gi riktig og best mulig behandling. Vi ønsker å finne ut hvem som er ekstra utsatt for å utvikle atrieflimmer, ved bruk av data innsamlet i Hjerte- og kondisprosjektet i HUNT4 koblet opp mot en ny undersøkelse av hjerterytmen.
Dersom du har innlagt pacemaker, kan du dessverre ikke delta i prosjektet.
Hva innebærer prosjektet?
Dersom du takker ja til å delta, vil du få et kort spørreskjema som du besvarer. I etterkant av dette får du tilsendt EKG-plasteret i posten. Dette setter du på selv ved hjelp av en bruksanvisning, og deretter logger til en app på din mobiltelefon. Du skal gå med EKG-plasteret i 7 dager og sender det tilbake i ferdigfrankert konvolutt. Du skal leve som vanlig i perioden, og du kan dusje med plasteret på. Dersom du trenger hjelp til gjennomføring av undersøkelsen, bidrar vi selvfølgelig med det. Resultatet fra undersøkelsen avleses i en digital database av prosjektgruppen, og alle deltakere vil få en personlig tilbakemelding om resultatet og eventuelt behov for videre oppfølging.
EKG-plasteret som brukes i overvåkningen, kalles ECG247 og er et norskutviklet, sertifisert medisinsk diagnostisk verktøy. ECG247 overvåker hjerterytmen hele døgnet. Utstyret består av en liten sensor som klistres på brystet, en brukervennlig app på mobiltelefonen, sikker datalagring med automatisk tolkning av hjerterytmen og en nettportal for å vise resultatene.
Mulige fordeler og ulemper
Ved å delta i denne undersøkelsen vil du bidra til kunnskap om årsaksfaktorer for atrieflimmer. Deltakelse er frivillig og gratis. Alle som deltar, vil få tilbakemelding om funnene gjort ved EKG-overvåkningen, og om det er behov for videre medisinsk oppfølging. Når du deltar, vil du bruke tid og oppmerksomhet på helse og sykdom. Dette kan hos noen bidra til unødige bekymringer gjennom fokus på risiko for sykdom.
Frivillig deltakelse og mulighet for å trekke ditt samtykke
Det er frivillig å delta i prosjektet. Du bestemmer selv over dine data og du har innsynsrett i opplysninger som er lagret om deg selv, og som utleveres til forskningsprosjekt. Du kan når som helst, og uten å oppgi noen grunn, trekke ditt samtykke.
Hva skjer med informasjonen om deg?
Data samlet inn med hjerterytmeovervåkningen (ECG247) lagres i en sikker nettportal underlagt strenge sikkerhetsstandarder. Data vil senere lagres i HUNT databank identifisert med fødselsnummer. I forbindelse med analyser av forskningsdata vil forskere utover dette bare ha tilgang til data der navn og fødselsnummer er fjernet, og slik ikke ha mulighet til å se hvilke enkeltpersoner dataene stammer fra. For alle opplysningene som samles inn i dette prosjektet, gjelder de samme forutsetningene som gitt i det generelle informasjonsskrivet for HUNT4. Informasjonsskrivet fra HUNT4 kan du finne på HUNT sine nettsider, https://www.ntnu.no/hunt/deltaker. Resten av dette skrivet inneholder informasjon om det som gjelder spesielt for denne undersøkelsen. Alle opplysningene vil inngå sammen med dataene samlet i HUNT generelt og Hjerte- og kondisprosjektet i HUNT4 spesielt.
Økonomi
Det koster ingenting å delta. Studiens utgifter til testing dekkes av prosjektmidler tildelt av NTNU, Helse-Midt Norge, St. Olavs hospital, Helse Nord-Trøndelag og Stiftelsen Dam.
Oppmøte
Undersøkelsene krever i utgangspunktet ikke noe oppmøte, men gjennomføres med utsending og retur av EKG-plasteret gjennom post. Dersom du trenger hjelp med praktisk gjennomføring av oppkobling, sørger vi for dette. Ved spørsmål; ta kontakt i henhold til kontaktinformasjonen nedenfor.
Hvilken forskning gir du ditt samtykke til?
Du samtykker til at HUNT forskningssenter oppbevarer og forvalter dine data til medisinsk, samfunns- og helsefaglig forskning. Vi vet ikke hva forskningen i fremtiden vil gå ut på, men den vil kun foregå i henhold til ditt samtykke, gjeldende lover, etiske vurderinger og streng personvernkontroll.
Du samtykker til å bli med i prosjektet ved å besvare henvendelsen fra HUNT Forskningssenter.
Kontaktinformasjon
Ta gjerne kontakt dersom du har ytterligere spørsmål om prosjektet.
Spørsmål om studien rettes til:
402 81 443
hjerte@isb.ntnu.no
Dersom du har spørsmål om personvernet i prosjektet, kan du kontakte personvernombudet ved NTNU:
Thomas Helgesen
Sluppenvegen 12B/C
Trondheim
thomas.helgesen@ntnu.no
Henvendelser om innsyn, retting eller sletting av data rettes til:
HUNT forskningssenter
Forskningsveien 2
7600 Levanger
74 07 51 80
hjerte@isb.ntnu.no
Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no
Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim
Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim