CorFemina - CERG
CorFemina: Forebygging av hjertesykdom hos kvinner
Hvor viktig er det at kvinner er bevisst på egen risiko for hjertesykdom? Hva er betydningen av at fastlegen har gode verktøy for å beregne risiko? Og kan det finnes proteiner i blodet som varsler om risiko for hjertesykdom? Dette skal vi undersøke i vårt nye kvinnehelseprosjekt CorFemina.
Bakgrunn for prosjektet
Mye av det vi i dag vet om hjerte- og karsykdom og behandlingen av slike sykdommer, er basert på kunnskap fra studier der menn har vært deltakere. Risikofaktorene for hjerte- og karsykdom er imidlertid ikke nøyaktig de samme for kvinner og menn. Det betyr at dagens forebygging og behandling av hjerte- og karsykdom kan være mindre effektiv for kvinner enn for menn, og mange av kvinnene som dør av hjerteinfarkt, har ikke fått noen form for forebyggende behandling i forkant.
CorFemina-prosjektet bringer sammen eksperter fra flere fagfelt, deriblant bioteknologi, statistikk og kardiologi. Målet er å løse noen av utfordringene relatert til kvinner og hjertesykdom. Ved hjelp av data fra store helseundersøkelser og avansert bioteknologisk utstyr ønsker vi å finne nye markører for hjerte- og karsykdom i tidlig fase. Vi har ambisjon om å oppdage nye angrepspunkter for medisinsk behandling og utvikle nye verktøy som kan brukes av fastleger for å avdekke risiko for hjerte- og karsykdom på et tidlig tidspunkt.
Å være bevisst på risikoen for hjerte- og karsykdom er det første skrittet mot velykkent forebygging. En av studiene i prosjektet skal derfor se på kvinners egen bevissthet omkring sykdomsrisiko – og hvor oppmerksomme fastleger er på forebyggende tiltak.
Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no
Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim
Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim