Mulighetsstudie områdeplan - Campusutvikling Ålesund
Mulighetsstudie for campus i Ålesund 2017
Mulighetsstudie for campus i Ålesund 2017
Som en innledende del av planarbeidet ble det utarbeidet en mulighetsstudie for Campus i Ålesund, med aktuelle løsninger for miljø og klima, transport og tilgjengelighet, samt areal og aktivitet. Målsettingen med mulighetsstudiets fase 1 var å presentere 3-4 ulike overordnede alternativer for utvikling av Campus. Målsettingen for fase 2 var å videreutvikle, optimalisere og konkretisere ett av alternativene til et omforent forslag. En omforent mulighetsstudie skulle blant annet gi en mer forutsigbar og enklere planprosess.
Campus som kraftsenter
Campus skulle utvikles som et kraftsenter for undervisning, nyskaping og bærekraftig utvikling. Det ble derfor lagt vekt på å sette av nok areal til universitetet og andre campus-funksjoner i et langsiktig perspektiv. Ved å bygge tettere, høyere og nærmere veien, samt erstatte noe eksisterende bebyggelse med høyere utnyttingsgrad, kunne det bli mulig å utvide campus også i fremtiden.
Mulighetsstudien la i sin tid opp mer enn en dobling av bruksareal. Den ble utarbeidet av Rodeo arkitekter AS og ÅF Reinertsen AS. Mens tidligere mulighetsstudier har hatt fokus på arealer, tok Mulighetsstudien til Rodeo videre utgangspunkt i bydelen. Hvor stort fortettingspotensialet faktisk kan bli, må vurderes i detaljreguleringsplanene. Hvor stort fortettingspotensialet faktisk kan bli, vurderes i detaljreguleringsplanene.
Last ned Mulighetsstudie av Rodeo arktikekter 2017 her (pdf)
Mål
Campus skal være et urbant, attraktivt og levende område gjennom store deler av døgnet og uka. Bebyggelse og funksjoner skal bidra til en kvalitativ fortetting av Campus-området med høyt fokus på hvordan området oppleves på gateplan.
I mulighetsstudien ble det skissert en framtidig campusutvikling som skulle:
- Skape nye møteplasser som stimulerer til nyskaping og innovasjon, og legge til rette for formelle og uformelle møter mellom ulike brukergrupper.
- Utformes for å gi en mer urban og innbydende karakter.
- Utvikle Borgundvegen til ei «bygate» med flere aktiviteter og inngangspartier vendt mot gata.
- Beholde og utvikle de grønne kvalitetene i området.
- Tilby gode offentlige rom som gir sol og utsikt, og plasser som er skjermet for vær og vind.
- Skape et sammenhengende offentlig rom mellom universitetet, Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) og Fagerlia videregående skole.
Campus skulle utvikles med medvirkning fra ansatte, studenter og andre interessenter. Mulighetsstudiet hadde flere medvirkningstiltak og aktiviteter i prosessen tilbake i 2016, i tillegg til de jevne møtene med hovedinteressenter på campus. Disse kan man lese mer om i mulighetsstudiet (se vedlegg over).
Hovedgrep
Mulighetsstudiet foreslår følgende hovedgrep for å nå målbildet:
Campus med fortetting langs Borgundvegen:
Hovedgrepet tar sikte på å fortette rundt Borgundvegen med vekt på disponible arealer ved Fagerlia og NTNU/NMK. Samtidig vil vi bevare og forsterke det åpne og grønne landskapsrommet med en fremtidig grønn korridor.
Lokalisering av stoppesteder og knutepunkt:
De to eksisterende busstoppene tas med videre inn i den nye Campusplanen, men som en del av knutepunktutviklingen etableres et klart hierarki med stoppestedet. Den nye holdeplassen mellom NMK og NTNU blir hovedknutepunkt på campus.
Miljøgate: Oppgradering av Borgundvegen fra veg til bygatestandard.
Grønn korridor:
Et parkdraget vil fungere som en kobling mellom Fagerlia og Campus, men vil også ligge i direkte forlengelse av grøntdraget rundt de eksisterende kirkegårdene.