En gammel kjenning dukker opp igjen – funn av Armina
Armina loveni er en sjelden art, eller er den egentlig det? Den er uvanlig å observere. Det er vel mer korrekt å si. Årsaken til at denne nakensneglen ikke observeres og rapporteres så ofte av dykkere er vel rett og slett fordi den lever på et sted det ikke er så spennende å dykke på. Når to dykker setter seg som mål å finne denne arten oppsøker de nettopp et område med bløtbunn, og gjør funn på første forsøk.
Nakensneglen Armina loveni lever på bløtbunn. Altså på mudder og leire. Som oftest fremstår dette habitatet som flate gråbrune sletter tilsynelatende uten noen ting på. Er noe så enkelt som en preposisjon sentral her? Ja. De fleste dyr lever nemlig i bløtbunn. De graver seg ned. Av og til stikker de opp for å finne seg mat. Eller kravler avgårde oppå bunnen for å flytte på seg, gjerne for å finne mat. Armina loveni gjør nettopp det, flytter seg oppå mudderet. Sannsynligvis graver den seg nesten nedi mudderet også.
På Ørlandet ved munningen av Trondheimsfjorden dykker Viktor Vasskog Grøtan og Kjetil Breivik Johnson mye. Denne kvelden i desember bestemmer de seg for å lete etter Armina loveni på bløtbunn. Bjugnfjorden på nordsiden av Ørland er da et utmerket valg. En målrettet jakt med kunnskap om artens leveområde og habitatvalg altså. Etter dykket tikker det inn en melding med bildebevis. Armina er lett å kjenne igjen, det finnes ingen andre arter i våre farvann som ligner. Disse to kjenner nå de fleste artene også, så det ville uansett ikke bydd på problemer. En vellykket jakt og en positiv rapport om at arten finnes i området.
Vi har skrevet om jakten på Armina loveni tidligere og gjort rede for hvordan arten ser ut. Men også hvordan vi har vært på leting etter denne. Hemmeligheten ligger nok i å lete målrettet der en forventer å finne den. Tidspunkt på døgnet kan også være av betydning. Nattdykk kan være et tips. Da er den oppe og kryper på overflaten av mudderet på jakt etter mat. Når Kjetil og Viktor finner den på første forsøk, er det denne kunnskapen de har brukt.
Tags In
Kategorier
- Arrangement (4)
- feltarbeid (35)
- fieldwork (2)
- Gulen (5)
- In English (2)
- Info (6)
- Litteratur (2)
- Nakensnegler i media (4)
- Nye funn (28)
- Presentasjon av arter (42)
- Prosjekter (6)
- Ukategorisert (4)
Siste innlegg
- Populær popup-utstilling om nakensnegler 15. mai 2024
- Tritonia og gjengen – nye navn, igjen 17. april 2024
- Gammelt navn til en nakensnegl ny for Norge 30. august 2023
- Two new Dendronotus species from Norway 5. april 2023
- To nye arter Dendronotus fra Norge 4. april 2023
- Dendronotus frondosus – trillingen som ingen klarer å artsbestemme 29. mars 2023