Aeolidida og Aeolidiella
Aeolidia filomenae har dukket opp som en ny art i norske farvann. Hvordan skiller vi denne fra Aeolidia papillosa? Det oppdages stadig flere arter nakensnegler. Utvikling av verktøy og metoder som brukes for å studere individer bidrar til å øke kunnskap om artene og forståelsen av hvordan slektskapet mellom dem er. Og dermed hvordan vi forstår og oppfatter artene.
Noe av det første vi så da vi startet med DNA strekkoding av nakensnegler var at Aeolidia papillosa kom ut som to ulike grupper. Hva var dette? En del gamle navn på tidlig beskrevne arter var synonymer til Aeolidia papillosa, var det en mulig glemt art her? I 2016 ble det beskrevet en ny art skilt ut fra A. papillosa og gitt navnet Aeolidia filomenae. Beskrivelsen var basert på individer fra Spania, Portugal, Nederland og Skottland. Sekvensene som ble brukt sammen med den morfologiske beskrivelsen stemte overens med den ene gruppa vi hadde strekkoder på fra Norge. Da hadde vi fått et svar. Vi har to ganske like arter i slekta Aeolidia i Norge.
Nå er de to artene veldig like, og den originale beskrivelsen av A. filomenae fra 2016 forteller at det er noe overlapp i de ytre karaktertrekkene som vi ser når vi finner disse under vann. Men, det er noe som kan hjelpe oss for å identifisere A. filomenae til art, og holde den fra A. papillosa. Den har en tydelig hvit markering bak hodet, en Y-formet hvit pigmentering, eller en hvit V. Denne er mer eller mindre tydelig, men som oftest mulig å observere. I tillegg har individene et felt med hvitt pigment midt på ryggen ganske langt frem på kroppen.
Aeolidia papillosa er mørkere i farge, har mer mørkt pigment i ulike nyanser av brunt. Først og fremst på cerata, men den har samme pigment også på kroppen. Og så mangler den hvite pigmenteringen som finnes hos A. filomenae.
Når vi studerer bilder som publiseres i ulike kanaler av funn langs norskekysten, ser det ut til at A. filomenae er ganske vanlig og har en utbredelse langs hele kysten nord til Tromsø. Om den faktisk er vanligere enn A. papillosa tør vi ikke påstå, men det vil være interessant å studere dette nærmere ved å bygge opp data over tid. Aeolidida papillosa er vanlig å finne i fjæra, gjerne på flytebrygger, på bryggestolper og under stein, men også på dypere vann. Det vi vet så langt er at A. filomenae har overlappende levesett og leveområder som A. papillosa.
Begge artene kan forveksles med Aeolidiella glauca, men A. glauca er lys og har hvit pigmentering på ryggen i form av små hvite prikker. Disse kan dog mangle.
Alle tre artene kan finnes i samme leveområder, de spiser sjøanemoner. Vi finner de også langs hele kysten, A. papillosa til Varangerfjorden, A. filomenae nord til Tromsø og A. glauca til Vesterålen.
Tags In
Kategorier
- Arrangement (4)
- feltarbeid (35)
- fieldwork (2)
- Gulen (5)
- In English (2)
- Info (6)
- Litteratur (2)
- Nakensnegler i media (4)
- Nye funn (28)
- Presentasjon av arter (42)
- Prosjekter (6)
- Ukategorisert (4)
Siste innlegg
- Populær popup-utstilling om nakensnegler 15. mai 2024
- Tritonia og gjengen – nye navn, igjen 17. april 2024
- Gammelt navn til en nakensnegl ny for Norge 30. august 2023
- Two new Dendronotus species from Norway 5. april 2023
- To nye arter Dendronotus fra Norge 4. april 2023
- Dendronotus frondosus – trillingen som ingen klarer å artsbestemme 29. mars 2023