Hei, og godt nyttår alle på ØK! I dag er en merkedag for oss, for akkurat 5 år siden ble fakultetet høytidelig åpnet av daværende finansminister Siv Jensen den 10. januar 2017! Vi hadde en hel dag satt av til taler, hilsener og debatter, og ikke minst klippet finansministeren snor, hjulpet av daværende rektor Gunnar Bovim og meg, samt to studenter:
For dere som er mest kvantitativt orientert vil jeg starte med noen tall som beskriver utviklingen i disse fem årene:
- Bevilgningsinntekten har økt fra 212,5 mill til 270,5 mill
- BOA-aktiviteten har økt fra 38,8 mill til 71,8 mill
- Antall årsverk har økt fra 252 til 333
- Antall stipendiater har økt fra 48 til 88.
Den første tiden opererte vi i Fakultetsadministrasjonen som husokkupanter, vi brøytet oss inn i 5. etasje i Adolf Øien-bygget (som den gangen ble kalt «Rustbygget) og satt på mer eller mindre ledige kontorer i påvente av at personalavdelingen til NTNU skulle flytte ned til Akrinn på Kalvskinnet.
Allerede den 23. januar fikk vi vår første disputas, som også var NTNU Handelshøyskolens første «egenproduserte» Phd på eget program. Det er ekstra stas siden vedkommende nå jobber hos oss som førsteamanuensis og faggruppeleder, nemlig Per Christian Ahlgren. Det var en viktig milepæl som ble grundig markert:
Første februar 2017 kom daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på besøk for å åpne SFU Engage, et senter vi har hatt mye glede av siden, og som ble kåret til å være verdensledende ved midtveisevalueringen. Dette er et av mange miljøer vi er svært stolte over!
Den første våren startet vi arbeidet med strategiplan for 2018-2025. Vi hadde seminarer videre utover i 2017, og vedtok planen i 2018. Den som ledet arbeidet med strategiplanen den første våren 2017 var Grete Wennes, som var prodekan for EVU. Vi fikk mye glede av hennes innsats, faglige dyktighet og store entusiasme og engasjement denne våren, før vi dessverre mistet henne så alt for tidlig sommeren 2017. Jeg vil alltid huske henne som en helt sentral person i oppstarten av fakultetet, og som et fantastisk menneske og god venn. Hver gang jeg konferer strategiplanen tenker jeg på henne, selv om mange andre fra alle instituttene også deltok aktivt! Vi markerte Grete sin bortgang sommeren 2017:
Jeg brukte ellers mye tid i 2017 på å få frigjort arealet i 5 etg der Kompetansesenteret for tannhelse var lokailsert, for å få plass til ISØ. Det tok sin tid, men ble bra! ISØ flyttet inn i februar 2019, og måtte starte med å flytte alle sine tonn med bøker til fryselager, av skrekk for at det gikk rykter om skjeggkre på Dragvoll som vi ikke ville ha med på flyttelasset!
Vi har oppnevnt nye studieprogram hvert eneste år vi har eksistert. Først ute var ny Master i regnskap og revisjon fra HHS, som etter fusjonen med NTNU ble gjort «digital», med vesentlige elementer av IT-fag fra IE-fakultetet. Så kom siviløkonomstudiet ved IIF, logistikkingeniør ved IØT, felles, samordnet program i BØA på tvers av tre campus, felles PhD-program, nytt masterprogram i industriell innovasjon og digital sikkerhet på Gjøvik, og siste i rekken, femårig siviløkonomstudie på HHS med oppstart høsten 2022.
I oktober 2017 undertegnet rektor en avtale mellom IIF og Sparebanken Møre, om TEFT-lab! Dette har vist seg å være helt avgjørende for utviklingen i Ålesund, og rett før jul undertegnet jeg en ny avtale i en variant: TEFT 2.
Samme høst fylte HHS 50 år, med et flott seminar, middag og fest i Adolf Øien-bygget. Her fra debatten:
I mars 2019 fikk vi vår første æresdoktor, James Robinson. På grunn av først sykdom, og deretter korona, ble han ikke utnevnt offisielt før nå i høst, men desto mer gledelig. I november 2021 fikk han endelig sin utmerkelse.
I mai 2019 hadde vi offisiell innvielse av Adolf Øien-bygget, med samling, middag, fest og rebusløp! Her er en glad mengde medarbeidere som har løst en av rebusgåtene, og funnet et bilde av ISØs grunnlegger Gunnar Bøe:
Senere samme vår fylte Anders Skonhoft 70 år, og ble hedret med et seminar, og – helt overraskende for ham – en bok som oppsummerte Anders’ forskning gjennom en lang og produktiv karriere:
I august 2019 kom en pressemelding som var overraskende for de fleste av oss, Gunnar Bovim trakk seg som rektor to år før tiden, grunnet samboerskap og dermed inhabilitet i forhold til campus-direktør Merete Kvidal. Anne Borg som var prorektor ble konstituert, og etterhvert ansatt som ny rektor. Her er Gunnars siste offisielle opptreden, ved immatrikulering på Gjøvik i august 2019:
Det er mange som har flyttet i løpet av disse årene. Et miljø er fagseksjon for EIT, som flyttet til 3. etasje i Oppredningen i september 2020, med en smittevennlig markering med alkoholfrie bobler og god avstand:
Jeg fikk æren av å klippe snoren som markerte at EIT var på plass i bygget:
En viktig milepæl for IIF i Ålesund var i februar 2021, da den første «egenproduserte» Phd disputerte; Julia Bondeli:
I april 2021 mottok EIT DIKUs ærespris, for andre gang! Den forrige var for 20 år siden:
Studentene våre har hele tiden utmerket seg med å være engasjerte og stille til alle slags valg, nå sist også i NTNUs styre. Dette så vi allerede første høsten, da de to daværende FTV-ene Eva og Sunniva mottok Studenttingets vandrepokal for høyest deltagelse i studentvalg:
I hele perioden har Campus-samling i Trondheim stått på dagsorden, med samling av fagmiljøene. Jeg har hele tiden jobbet med det fremtidige innovasjonssenteret som vi skal befolke, og deltatt i et stort antall debattmøter om temaet. Vi blir nok ikke ferdige med det første der heller, men nå har vi oppnevnt «Campusklyngebrukergruppe» som jeg leder, og vi har høy aktivitet.
Et annet tilbakevendende tema har vært akkreditering. Dette har vi diskutert i hele fakultetes levetid. Fra å vurdere om vi skulle søke, til å velge ut hvilken ordning, sortere hvilke studieprogram og til å faktisk søke i høst har vært en lang modningstid. Søknaden vår (den foreløpige) er godkjent, men det gjenstår mye arbeid også de neste årene her.
Vi har snart 2 år bak oss med pandemi. Dette har slitt på arbeidsmiljøet på mange måter, men jammen har vi lært mye vi kan ta med oss inn i en fremtidig normalitet en gang. Et eksemper er at vi er blitt knakende gode til å gjennomføre hybride og digitale disputaser, og det tror jeg vi kan finne på å fortsette med til en viss grad, særlig når det er spennende og dyktige opponenter som befinner seg på den andre siden av jorden. Et eksempel på en god gjennomført digital disputas er Jonida på IØT, som disputerte i september 2020:
Vi har fått tilslag på mange forskningsprosjekter gjennom tidene, av stort og smått. Stadig flere blir med i større tverrfaglige satsninger på tvers av fakulteter, i tillegg til egne program, og med andre eksterne samarbeidspartnere. De som over tid utmerker seg med store tverrfakultære satsninger er miljøet rundt Asgeir Tomasgard på IØT. Et eksempel er prosjektet North Wind, om havvind, som er et samarbeid mellom mange fakultet på NTNU i tillegg til SINTEF. Et tidstypisk bilde fra åpningen, her i desember 2020 med tre av dekanene fra samarbeidsmiljøene:
Vi har mye å glede oss til også fremover! Før alt stengte ned igjen sent på høsten fikk vi arrangert et fysisk lederseminar på Oppdal, med den gjengen som skal lede fakultetet frem mot 2025!
Med det vil jeg ønske alle godt nytt år, og vi er nå klare til å nå nye høyder inn i 2022 og årene fremover!
Monica