Sist fredag var det 17 mai, som laget litt kluss i ØK-nytt-utgavene. Men her kommer en ny samleutgave for de to siste ukene! Uke 20 startet jeg i Ålesund, med møte med næringsministeren i hans topplederforum innen industri. Jeg er (ganske) fast vikar for rektor Gunnar Bovim i dette forumet. Vi fikk en omvisning i Ålesund Kunnskapspark og god innføring i alt som næringsklyngen holder på med. Veldig gode diskusjoner. Jeg deltar i en gruppe som skriver en rapport om sammenhengen mellom den norske modellen og omstillingsevne. Det blir spennende å legge frem over sommeren en gang.
Tirsdag var det dekanmøte, da vi diskuterte konsulentrapporten om effektivisering som nå også er omtalt i Universitetsavisa. Det er mange interessante forslag der, men også noe manglende forståelse for hva et universitet er og bør være, etter min og fleres mening. Det viktige er at rapporten må betraktes som forslag og innspill som skal diskuteres videre. Delta gjerne i den debatten! Vi hadde også en sak om høringssvarene til de to rapportene om Etter- og videreutdanning (EVU) som jeg har nevnt tidligere. Her er status at seks av åtte fakulteter og alle øvrige høringsinnstanser går inn for å fortsette å ha NTNU videre som en sentral enhet, og å fortsette å ha fleksible frister for innmelding av nye emner i EVU. Dette er viktig for de delene av EVU som opererer i et konkurranseutsatt marked, slik vi stort sett gjør.
Onsdag 15 mai hadde vi et svært viktig seminar om internasjonal akkreditering. Det står i vår strategiplan at vi skal jobbe for å bli akkreditert, men mange av oss har vært usikre på hva dette egentlig innebærer. Jeg ble i alle fall litt klokere. Vi hadde invitert representanter fra akkrediteringsorganet AACSB, fra Lund Universitet, og fra den ny-akkrediterte Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Her er vi alle i sving på å svare på spørsmål, og selv om jeg ser litt sur ut på bildet som Berit Rian tok, representerer ikke det på noen måte stemningen på seminaret:
Min korte oppsummering av dette er at vi snakker om en slags «NOKUT +», eller «Nokut Champions League» om man vil. Det stilles enda strengere krav enn Nokut til forskningsbasert undervisning, til internasjonalt samarbeid og rekruttering, og ikke minst at vi må være «mission-drevet», vi må lage en felles misjon og faktisk følge den. Og et annet poeng som kom klart frem er at det er studieprogrammene som blir akkreditert, men kun de som har mer enn 50% økonomi/ledelse/innovasjon/operasjonsanalyse/logistikk, eller med andre ord det AACSB definerer som business-fag. Vi skal jobbe videre med å klargjøre de fortsatt ubesvarte spørsmål omkring temaet fremover.
Etter seminaret hadde vi innflyttingsfest i Klæbuveien 72! Vi startet med hilsener og taler i Adolf Øiens auditorium, og fortsatte med gruppebaserte rebusløp! Her er noen høydepunkt fra gruppearbeidene:
Denne uken har jeg vært litt rundt omkring, på SIVA-konferanse, workshop i Universitetskommune avholdt i Entreprenørskapslokalene, i Styreseminar i Helse Midt og NTNU Accel og mye mer. Men så kom en skikkelig kiosk-velter av en nyhet på onsdag: Asgeir Tomasgard på IØT har sammen med mange andre lykkes i konkurransen og dratt i land et nytt senter for miljøvennlig energi, med varighet i åtte år og på 300 millioner. Her fra offentliggjøringen:
Det var Forskningsrådet som kunngjorde at Norwegian Centre for Energy Transition Strategies (NTRANS) er ett av to sentre som har fått status som nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). NTRANS skal forske på rollen til energisystemet i omstillingen til nullutslippssamfunnet. Gjennom NTRANS vil forskerne bygge et kunnskapsgrunnlag for veien mot og konsekvensene av dyp og hurtig energiomstilling for ulike grupper i samfunnet. En viktig del av dette er å finne ut hvordan omstillingen kan gjøres rettferdig og demokratisk, samtidig som den gir næringslivet muligheter for innovasjon og verdiskaping fra norske ressurser. Gratulerer så mye til Asgeir og resten av gjengen. Skikkelig stolt dekan!
Vi fikk også en trist nyhet sist uke. Tidligere professor Lars Fallan på HHS gikk bort på onsdag 15/5, og det var begravelse i går. Lars var helt sentral i oppbyggingen og utviklingen av daværende TØH, og en svært viktig mentor for mange. Jeg kjente ham ikke så lenge, men fikk gleden av å møte ham en rekke ganger de siste årene. Jeg kommer alltid til å huske ham som en drivende engasjert kollega med sterke og kloke meninger, og aldri redd for en frisk diskusjon. Vi er mange som kommer til å savne ham, han etterlater seg et stort tomrom. Takk for alt du har bidratt med!
Vi har en jubilant i dag! Professor Anders Skonhoft på ISØ fyller 70 år i dag. Han har vært en faglig drivkraft for en hel generasjon samfunnsøkonomer både hos oss, nasjonalt og internasjonalt. Anders er også en engasjert kollega som deltar i debatter og diskusjoner, og man er aldri i tvil om hvor han står i en sak! Vi er mange som setter stor pris på Anders, og jeg vet at han kommer til å bli svært behørig feiret i tiden som kommer! Det vil bli omtalt i senere ØK-nytt-utgivelser.
Gladnyhetene rullet på i dag: Jon Martin Denstadli på HHS ble utnevnt til professor! Jeg startet faktisk dagen i morges med å bidra i denne utnevnelsen, og det er en fin start på dagen! Gratulerer så mye til Jon Martin. Det er stas å komme i mål etter mye hardt arbeid!
Vi har også hatt to masteravslutninger i dag som jeg vet om: For Entreprenørskolen og for to masterprogram på HHS: Master i ledelse av teknologi (MLT) og Master i økonomi og administasjon (MØA). Den første fikk jeg ikke mulighet til å delta på, send gjerne bilder så legger jeg det inn! På HHS fikk jeg den store glede å holde en hilsen fra fakultetet, og være tilstede på resten av seremonien. Her er noen høydepunkter:
Da er jeg kommet i mål med hendelser de to siste ukene. Det var ikke lite! Har jeg glemt noe viktig? Var det flere masteravslutninger jeg ikke visste om? Eller noe annet? Jeg er verken synsk, prinsesse eller sjaman, så jeg er avhengig av at dere tipser meg om stort og smått på fakultetet. Gjør det, så blir det med neste uke!
God helg!
Monica