Kategorier
Nytt fra støttenettverket

Opptak: Lunsj & lær høsten ’22: Studentsentret undervisningsformer

I høst handler Lunsj og Lær om studentsentrert undervisning.

Her finner du opptakene fra sesjonene. De blir lagt ut så snart de er ferdig redigert.

Tirsdag, 1. november – Studentselvstyrt fleksibel digital undervisningspakke – Hege Ramsøy-Halle, Institutt for psykisk helse

I vår første sesjon kom Hege Ramsøy-Halle, Universitetslektor på Institutt for psykisk helse, for å fortelle om sin digitale undervisningspakke om nervroutviklingsforstyrrelser. Dette er en undervisningspakke om er laget av Regionalt fagmiljø for autisme, ADHD og Tourettes syndrom. Pakken inneholder bl.a. filmer, tekst, oppgaver. Den er ferdigstilt og kan brukes i relevante emner og som en ressurs som alle kan ha nytte av. Ramsøy-Halle skal si litt om hvordan de lagde pakken, tiltenkt bruk, og responsen så langt.

Opptak:  Lunsj og lær – Studentselvstyrt fleksibel digital undervisningspakke

Tirsdag, 15. november – Medstudentvurdering i laboratoriekurs – Lene Østby, Institutt for materialteknologi

I emnet Organisk kjemi og biomolekyler 2 har førsteamanuensis Lene Østby brukt medstudentvurdering av laboratorierapporter som læringsfremmende tiltak. Tidligere hadde fagpersonell opplevd at få studenter brukte tilbakemeldingene de fikk på sine laboratorierepporter. Medstudentvurderingen er del av et studentprosjekt som utgjør 20 % av karakteren i emnet. Laboratorieansvarlig vurderer og gir tilbakemelding på første laboratorierapport. Selve medstudentvurderingen utføres på rapport nummer to, der hver student vurderer og gir tilbakemelding til to andre medstudenter. Den siste rapporten vurderes av fagpersonell med bokstavkarakter. Ferdig definerte vurderingskriterier brukes ved alle vurderingene. Østby fortalte om opplegget, hvordan det ble mottatt og hvordan studentene har evaluert det i ettertid.

Opptak: Lunsj & lær: Medstudentvurdeing i laboratoriekurs

Tirsdag, 29. november – Gruppeøvinger som læringsaktivitet – Christian Lauritsen, Institutt for materialteknologi

I flere emner er individuelle innleveringer av skriftlige øvinger et obligatorisk krav til studentene. Dette innlegget handler om erfaringer fra gjennomføring av gruppeøvinger som læringsaktivitet. Noen av formålene med øvingene er å bidra til utvikling av viktige ingeniørkompetanser og økt motivasjon. Studentene løser oppgavene på gruppeøvingene i fellesskap med bruk av skrivbare skjermer, og læringsassistenter hjelper til ved behov. Oppgavene blir tilgjengelig når øvingstimen begynner og godkjennes ved oppmøte og deltakelse. Erfaringer og undersøkelser tyder på at flere av studentene opplever økt motivasjon for å lære seg innholdet i emnene og at det har vært fokus på forståelse ved bruk av gruppeøvingene som læringsaktivitet. Gjennom spørreundersøkelser har flere av studentene svart at de synes det er positivt å lære av hverandre og høre andre måter å løse oppgaver på.

Tirsdag, 13. desember – Migration Literature and Filmmaking in the EFL Classroom – Tom Nurmi, Department of Teacher Education

Tom Nurmi, Associate Professor of English Literature and Culture in the Department of Teacher Education, will talk about filmmaking projects in the English language learning classroom. In collaboration with the Section for Learning Support, this semester Tom’s students worked in groups to design, film, and produce short film adaptations of a literary text focused on migration. The process generated far-ranging discussions about visual storytelling and digital pedagogy, and he’ll share a few reflections with potential implications for teaching across disciplines. 

Takk til bidragsytere som holdt innlegg! For spørsmål tilknyttet webinaret tar kontakt med NTNU Seksjon for læringsstøtte gjennom NTNU Hjelp.

Kategorier
Nytt fra støttenettverket

Opptak: Lunsj & lær våren 22: Universell utforming

Våren 2022 fokuserte Lunsj & lær på universell utforming av undervisning og undervisningsressurser. Serien var en blanding av hjelp til hvordan du som underviser kan sikre at dine undervisningsressurser er universelt utformet, innlegg fra studenter, og innlegg fra en underviser om praksis og dilemma rundt universelt utformet undervisning og -materiell.

Her finner du opptakene fra sesjonene. De blir lagt ut så snart de er ferdig redigert.

Onsdag 11. mai – Studentenes perspektiv – NTNU-studenter.

I vår første sesjon hørte vi fra et par NTNU-studenter som snakket om sine erfaringer med universell utforming. De snakket litt om hva undervisere kan gjøre for å aktivt inkludere alle studenter og hvor stor forskjell det gjør i deres hverdag.

Opptak: Lunsj & lær – Universell utforming – studentenes perspektiv

Onsdag 25. mai – Universelt utformede kompendier – Tone F. Lenschow, Universitetsbiblioteket.

Tone F. Lenschow fra universitetsbiblioteket, presenterte digitale universelt utformede kompendier og snakket litt om utviklingsprosessen. Hun snakket om hvordan og hvorfor biblioteket kom fram til universelt utformede kompendier slik de er i dag, samt hvordan undervisere kunne bruke Ally for Blackboard for å sjekke tilgjengelighetsnivå på sine ressurser.

Opptak: Lunsj og lær – Universell utforming – Universelt utformede kompendier

Onsdag, 8. juni – Universell utforming av undervisningsvideoer – Andreas Hansen Schille, Seksjon for læringsstøtte.

Det er mange ting å tenke på når man skal utforme undervisningsvideoer. Universell utforming er en av disse. Teksting, grafikk, synstolking og planlegging: Hva kan du som underviser få hjelp til? I denne presentasjonen Andreas Schille fra Seksjon for læringsstøtte så på krav som gjelder for universell utforming av video, ulike avveiinger som må gjøres og i tillegg hvilke initiativer Seksjon for læringsstøtte har for å bidra til mer tilgjengelige undervisningsvideoer.

Opptak: dessverre er opptak ikke tilgjennelig

Takk til bidragsytere som holdt innlegg! For spørsmål tilknyttet webinaret tar kontakt med NTNU Seksjon for læringsstøtte gjennom NTNU Hjelp.

Kategorier
Nytt fra støttenettverket

Opptak/Recording: Hjemmeeksamener i prinsipp & praksis

(English further down)

30. mars 2022 organiserte Seksjon for læringsstøtte et webinar om hjemmeeksamener. Her finner du opptak fra webinaret.

En stor andel eksamener i vår blir hjemmeeksamener, noe som kan ha stor betydning for hvordan undervisere utformer eksamener. Fire dyktige NTNU-ere fortalte litt om hjemmeeksamener i prinsipp og praksis. Her er opptak fra tre av innleggene. 

Vidar Gynnild, professor ved Institutt for pedagogikk og livslang læring, og Reidar Lyng, leder for SEED (Center for Science & Engineering Education Development), introduserte kriterier for god vurdering. Yngvar Olsen, professor ved Institutt for biologi, og Svein Sunde, professor ved Institutt for materialteknologi, tok for seg hvordan det gikk med gjennomføringen av hjemmeeksamen i tidligere år og hvordan faglærere/underviserer kan samarbeide med referansegrupper og studenter om utforming og gjennomføring av hjemmeeksamen. De sa også litt om hvordan de har løst de praktiske utfordringene de har møtt ved utforming av oppgaver, med spesiell vekt på gjenbruk av oppgaver i f.eks. regneøvinger.

English: In March ’22 the Section for Teaching and Learning Support held a webinar about home exams. In this webinar four educators from NTNU discussed the principles of open-book home exams and the practicalities of them. Here you can see the recordings from the webinar. The videos have been subtitled in English.

Opptak av Reidar Lyng, leder for SEED:

Klikk her/Click here

Opptak av Yngvar Olsen, professor ved Institutt for biologi:

Klikk her/Click here

Opptak av Svein Sunde, professor ved Institutt for materialteknologi:

Klikk her/Click here

Takk til bidragsytere som holdt innlegg! For spørsmål tilknyttet webinaret tar kontakt med NTNU Seksjon for læringsstøtte gjennom NTNU Hjelp.

Kategorier
Kurs og kompetanseheving Læringstreff

Læringstreff: Bruk av OneNote i undervisning og læring

Bilde av ordsky. Ordsky av ulike bruksområde for OneNote.
Bilde av Ordsky som ble laget av deltagere på Læringstreffet

På hvilken måte bruker du Microsoft Onenote? Hvilket av de lilla ikonene var det igjen, tenker du kanskje? Jo, det er der jeg skriver møtenotater, tenker kanskje noen andre. Onenote bruker vi som digital tavle og verktøy for samskapte forelesningsnotater, sier Arnhild Lunde og Tonje Vedde Fiskerstrand. Student Dana Haberberger samler all informasjon i et emne i Onenote. Det gir oversikten hun trenger. De har funnet ut at det skjuler seg et kraftig og funksjonelt verktøy bak det lilla ikonet,for både undervisere og studenter. Det må vi lære av!

Lunde og Fiskerstrand på Institutt for IKT og realfag i Ålesund opplevde i utforming av nye læringsareal at de savnet tavlene de tidligere hadde brukt. Det er nyttig å vise utregninger til studentene underveis i undervisningen. Dette var starten på utviklingen av bruken. Gjennom ulike behov som dukket opp ble det klart at Onenote kunne spille en rolle som støtte i flere kontekster av undervisning og læring. Tavle i fysisk og digital undervisning, delte forelesningsnotater, faglig veiledning og tettere kontakt med studentene, noe som ble ytterligere aktualisert i mars 2020.

Dette, og mer til, forteller Arnhild Lunde, Tonje Vedde Fiskerstrand og Dana Haberberger om i et opptak gjort av et Læringstreff om Onenote i undervisning og læring fra 25. mars.

Seksjon for Læringsstøtte har startet opp igjen med Læringstreff for alle ved NTNU som har interesse av å delta med erfaringsdeling, refleksjon og muligheter for å stille spørsmål. Gode idéer og erfaringer blir enda bedre når de deles med andre. Det gjelder ikke minst bruken av digitale verktøy, og vi vet at det finnes mange dyktige folk og mye bra undervisning på NTNU. Send oss en melding via NTNU Hjelp om du vil bidra på et fremtidig Læringstreff!

Kategorier
Kurs og kompetanseheving Læring om læring

Patric Wallin svarer på seks spørsmål om hvordan planlegge høstens undervisning

Ofte stilte spørsmål om hvordan planlegge undervisning høsten 2020

Planlegging av høstens undervisning vil for mange innebære en god del endringer. Gerd Johanne Hestnes, NTNU Læringssenteret, spurte Patric Wallin, Institutt for pedagogikk og livslanglæring, seks av de mest aktuelle spørsmål som har kommet frem i dialog med undervisere. Vi håper at svarene kan være nyttig for deg som planlegger undervisningen din.

Sjekk ut vårt kurstilbud på NTNUs Læringsportalen.

Patric Wallin, førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk og livslang læring

1. Jeg har verken fått undervisningsrom med Panopto eller Zoom Rooms høsten 2020. Hvordan kan jeg legge opp undervisningen min da mtp. å undervise for både fysiske og digitale studenter?

Det er stor etterspørsel etter rom man kan streame fra, og selv om disse rommene har visse funksjoner som kan gjøre ting enklere, så kan de i lengden gjøre det vanskelig fordi de krever mye av deg som underviser. Du må forholde deg til flere ulike faktorer når du underviser i disse rommene; til faget som du underviser i, til studentene som sitter i klasserommet, til studentene som er med online, og i tillegg må du både forholde deg til og håndtere teknologien. En utfordring med å ha noen studenter til stede fysisk og andre digitalt, er at digital undervisning krever en litt annen tilnærming hvor vi må justere måten vi prater og interagerer med hverandre på. Og dette fungerer bra så lenge vi er i et rent online-miljø, men utfordringen blir når vi har et både-og-miljø. Noen får til dette bra, men i værste fall kan dette bli en dårlig erfaring for både studentene som er fysisk til stede, men også for studentene som deltar digitalt.  

En annen tilnærming til hvordan man kan planlegge høstens undervisning kan være å begynne med spørsmålet «Hvordan kan jeg formidle faget mitt på en annerledes måte?» Og «Hvordan kan jeg jobbe sammen med studentene mine på andre måter enn å streame en forelesning?» Hybrid undervisning er et bredt begrep som inkluderer mer enn sanntidsoverføring av undervisning, eller av kombinasjonen fysisk og digitalt læringsmiljø. Sanntidsoverføring er én måte å gjøre det på, men dette er langt ifra den eneste muligheten vi har. Hybrid undervisning kan også være å tilby visse læringsaktiviteter digitalt, og visse læringsaktiviteter fysisk på campus. Forsøk å dele opp undervisningen så mye som mulig hvor du enten har studentene online eller på campus.

2. Jeg skal ha ca. 150 førsteårsstudenter i et teoritungt fag denne høsten hvor 2 timers bolker med forelesninger er satt opp. Jeg må trolig kjøre heldigitalt pga. at jeg er i risikogruppe. Hvordan kan jeg få til god digital undervisning for en slik stor gruppe?

Her ville jeg tenkt ulike løsninger samtidig. Det første ville jeg ha spurt meg selv er: «Hva er det mest sentrale i emnet?» «Hva er de sentrale begrepene, hva er de sentrale teoriene og hva er det viktig at studentene får med seg?» Dette er den faglige biten. Lag ei liste. Deretter kan du undersøke om det allerede finnes noen læringsressurser på disse begrepene og teoriene – kan du gjenbruke noe som noen andre har lagd? Du som underviser trenger ikke produsere alt materiale selv! Du kan godt se til om noe allerede finnes. Du kan også bruke litteraturen og pensumlisten aktivt; ikke bare ha pensum som en liste og be studentene lese, men gå inn og si «til neste gang vil jeg at dere leser det og det kapittelet» som du også stiller noen refleksjonsspørsmål til som støtter studentene i sin egen utvikling, slik at de kan relatere det de leser til egne erfaringer og egen hverdag.

Det andre spørsmålet jeg ville stilt meg selv handler om hvilken type relasjon jeg vil ha til studentene. «Hvordan vil jeg jobbe sammen med de? Hvordan kan jeg bygge trygghet og fellesskap slik at de kjenner en tilhørighet til det vi holder på med?» Og akkurat dette tror jeg er et veldig sentralt element når det gjelder førsteårsstudentene. Å gi studentene en mulighet til å bidra til et fellesskap, utvikle tilhørighet og jobbe sammen med meg som underviser.

Når det gjelder to timersbolkene som er avsatt som synkrontid med studentene, så tenker jeg at disse skal vi ta vare på. Det er det mest sentrale, og her tenker jeg at samhandling står sentralt. Her går det kanskje an å dele studentene inn i tre grupper, slik at du har 50 studenter i hver gruppe, og kanskje kan du utvide tiden litt, slik at du i hvert fall har en time med hver av gruppene hver uke. Og om du ikke kan være på campus fordi du er i risikogruppe, så kjør disse timene digitalt med fokus på dialog. Forberedelser til timene kan kanskje være at studentene har jobbet med å se noen videoer som du enten har funnet på nett eller produsert selv, de har lest pensum og så jobber de med spørsmål under disse timene. Du kan også gi studentene mulighet til å stille spørsmål selv. Be de ta med seg spørsmål rundt hva de strever med av pensum, kanskje kan de sende spørsmålene på forhånd? Eller de kan gjøre det direkte i timene. Og så jobber dere igjennom spørsmålene i disse timene. Så i stedet for å gjøre dette med 150 studenter samtidig som kan være veldig krevende, så kan det kanskje være lettere med mindre grupper. Mindre grupper kan også være med å tilrettelegge for trygghet og tilhørighet. Om de tre gruppene blir litt ulike, så har ikke dette noe å si. Det viktigste er at timene gir mening og er relevante til gruppene. Om du har mulighet til å undervise på campus, så kan en løsning være at for eksempel to av gruppene har sine timer på campus, mens den tredje gruppen foregår digitalt. Her finns det flere muligheter.

3. Hvordan kan jeg bli kjent med studentene når jeg skal undervise digitalt? Under vårsemesteret 2020 rakk jeg å bli kjent med studentene ved «vanlig» undervisning før vi måtte flytte undervisningen digitalt, mens nå blir undervisningen digital fra starten av…

Dette er kanskje den delen jeg selv gruer meg mest til. Dette er utfordrende, men jeg tenker at dette kan vi få til på ulike måter. For når vi underviser digitalt så tror jeg vi generelt prater mer og lytter mindre. Og det må vi gjøre om på. Vi må sette av mer tid til å lytte til studentene, og dette tror jeg er spesielt viktig i starten for å bygge fellesskap. Det kommer til å ta tid, men jeg tror vi kan få til dette ved å ha et bevisst forhold til hvordan vi forvalter de første 4-6 timene i et emne. Så dette bør være hovedfokus i starten; bli kjent med studentene, jobbe aktivt med de, og senere kan man gå mer inn på det faglige. Og kanskje vil mange da si at «dette har vi ikke tid til, fordi vi har så mye pensum som skal gjennomgås», men kanskje kan det faglige foregå asynkront?

Èn måte å bli kjent med studentene på er å be de sende inn forventningene de har til emnet; «Hva er dine forventninger til emnet? Hva håper du å få ut av dette? Hva forventer du av meg som underviser? Og hvordan tenker du at du skal jobbe med emnet og din egen læring?» Og da har jeg dette som utgangspunkt. På denne måten blir jeg også bedre kjent med studentene mine; hvilke problemer og utfordringer har de? Er det noe de trenger? Denne forståelsen tar jeg med meg når jeg underviser, og dette er kanskje et skifte fra å være produktorientert til å bli mer relasjons- og prosessorientert; hvordan kan vi være til stede her og nå, og hvordan kan vi skape noe som gir mening sammen. For noen mennesker er det også lettere å åpne seg i digitale miljø, men som sagt, dette er også noe jeg gruer meg til, nettopp fordi jeg ikke har så mye erfaring med å bygge relasjoner i et onlinemiljø.  

4. Jeg ønsker å undervise med bruk av forelesninger i sanntid i Collaborate. I vår opplevde jeg at mange studenter ikke slo på kameraene sine, noe som jeg opplevde som å snakke til en svart vegg. Hva kan jeg gjøre?

Dette følte jeg selv på i starten i våres. Det var litt ubehagelig å snakke til en skjerm og ikke ha noen aning om det satt noen der på andre siden og lyttet. Men dette kom jeg over på to måter. For det første tenkte jeg at jeg må ha den tillitten til studentene at de faktisk sitter der og lytter. Og selv om det bare er én student som sitter der og lytter og alle andre gjør noe helt annet så tenker jeg at da gjør jeg mitt beste for den ene studenten. Og i stedet for å ha en antakelse om at det er ingen som sitter der så tenker jeg at det er mange der som lytter aktivt til det jeg sier. Og dette er en grunnholdning som jeg går inn med og så forsøker jeg å engasjere meg selv om studentene ikke skrur på kameraene sine.

Og det andre jeg har lurt på er «hvorfor gjør studentene dette?» Er det slik at de ikke er så interesserte? Men så hadde jeg en lang diskusjon med en venn i USA, og da snakket vi om at kanskje studentene ikke vil, eller kan, vise hvor de sitter. For det kan være skambelagt å vise frem sitt eget hjem. Vi tror kanskje at alle studenter har det fint, at de har sine egne hybler, der de kan sitte og studere, men realiteten er kanskje annerledes. Hvis alle studentene har på kamera, og så er det den ene studenten som må sitte et annet sted, eller som har et veldig lite rom, og som føler seg utenfor hvis de andre kan se hvor hen sitter, så tenker jeg «ok», det finnes nok flere grunner til at studentene ikke vil slå på kamera, og dette tror jeg vi må akseptere. Samtidig kan vi snakke med studentene om dette, for eksempel si at «jeg har behov for at dere slår på kamera, det er veldig hyggelig om jeg kan se dere, og det hjelper meg når jeg skal undervise. Samtidig har jeg stor forståelse for om noen ikke vil slå på kamera». En slik samtale kan kobles til dette med forventninger og avklaringer oss imellom, og vi kan bruke slike situasjoner som en inngang til samtale med studentene.   

5. Studentene ber ofte om videoopptak… Men jeg ønsker ikke å ta opp alle forelesningene mine som video som jeg sender ut. Hvordan kan jeg forklare dette til studentene?  

Her er det flere ting vi kan fundere litt på. Det ene er at studentene kanskje ber om videoopptak fordi de føler det gjør det lettere for de å repetere. Og her kan det ligge ulike årsaker under. Noen studenter tenker kanskje at det vil være raskere å se eller lytte til videoopptakene, kanskje spille de av med litt raskere hastighet, og da få med seg det viktigste, og da tenker jeg at de kanskje har et poeng. Det andre er at hvis vi har seminar eller diskusjonsgrupper, og hvor dette er noe av det sentrale i emnet, da spiller videoopptak mindre rolle, fordi det er det å være til stede, der og da, når det skjer, som er det viktige. Og det hjelper ikke så mye å se videoopptak av dette fordi det er nettopp dette å kunne interagere med hverandre og bygge kunnskap som står sentralt. Så kanskje løsningen er å skille mellom ulike funksjoner; videoopptak som ren faglig formidling tror jeg kan godt fungere godt, mens når det gjelder å skape og bygge dialog så tror jeg det viktige er å være til stede der og da. At verdien ligger i å engasjere seg og jobbe sammen.

Et annet aspekt når det gjelder dialogrike samlinger hvor både underviser og studenter deltar, er dette med personvern. Så skap trygghet ved å være tydelig på og forklare de ulike elementenes funksjon, og vis skille mellom hva som skal skje her og nå, og hva som skal skje asynkront; «Denne timen nå skal vi ha sammen her og nå, og det er viktig at dere er til stede fordi det er her og nå saker og ting skjer. Og i tillegg skal vi ha ting som skal skje asynkront. Video dere skal se har fokus på formidling, og disse kan dere se flere ganger». Så prat med studentene, forklar, lytt og ha dialog.     

6. Studentene mine kan ha dårlig bredbåndskapasitet… Hvordan kan jeg tilrettelegge for dette?

Her også tenker jeg at vi ofte faller litt tilbake til antakelser, og at vi antar at studentene har god bredbåndskapasitet fordi det har vi kanskje selv hjemme. Det er heller kanskje ikke alle som har mulighet for fast bredbånd på hybelen sin. Bredbånd er dyrt, så dette må vi ha forståelse for. Og her finnes det flere muligheter. Alt som er asynkront gjør det ofte mye lettere for studentene. Da kan de for eksempel dra til universitetet og laste ned video eller det de trenger. Vi som undervisere trenger heller ikke lage video i absolutt beste kvalitet, men at vi komprimerer videoklippene. Videre kan vi også tenke igjennom når er det nødvendig med video, kanskje det holder med lydklipp og presentasjonen i tillegg? Da sparer vi mye data, og kan også tilby samme kvalitet. Denne problemstillingen gjelder også internasjonale studenter. De har kanskje ikke den båndbredden som kreves for å streame video hele tiden. Så her vil det være viktig å minimere krav og datavolum så godt vi kan.  

Kategorier
Læringstreff Video og multimedia

Nysgjerrig på video i undervisninga?

Har du fundert på å bruke video i undervisninga, men ikkje heilt visst korleis du kan gå fram? Her får du erfaringar og konkrete råd fra stipendiat Iris og rådgjevar Silje. Med videoklipp!