Trondheim blir hovedstad også for satellitteknologi.

NTNU og den Europeiske romfartsorganisasjonen ESA har inngått en samarbeidsavtale. Det er virkelig en milepæl å feire og jeg er stolt dekan!

Jeg pleier av og til å bruke #stoltdekan og det er jeg virkelig nå. Mandag 7. desember signerte rektor Anne Borg og lederen for det europeiske romfarstsbyrået ESA Johann-Dietrich Wörner en avtale om samarbeid. Dette gir nye muligheter både for NTNU og Norge som romfartsnasjon og vi ser på dette som en stor anerkjennelse for det arbeidet som legges ned i fagmiljøene.

Forsker Roger Birkeland forteller om NTNU SmallSat Lab. Foto: Kai Dragland

ESA kom til oss og ville at våre fagmiljø skulle bli en del av deres nettverk av laboratorier de samarbeider med over hele Europa. Dette gir oss muligheten for et økt europeisk samarbeid og vil bygge Norge som romfartsnasjon. Norsk romsenter og Andøya Space Centre støtter helhjertet, da det forsterker fokus på norsk romfart og de mulighetene som ligger der, ikke minst for studentene.  https://www.romsenter.no

https://www.romsenter.no/no/Aktuelt/Siste-nytt/Den-europeiske-romorganisasjonen-aapner-samarbeid-med-NTNU

Tidligere var romfart noe som var forbeholdt NASA og ESA fordi kostnadene med å sende satellitter ut i verdensrommet var så enorme.  Slik er det ikke lenger. Ved IE-fakultetet har det i mange år blitt etablert et sterkt fagmiljø innen såkalte små-satellitter. 

Her finnes det egne laboratorier for slike satellitter. De utstyres med overvåkingsutstyr, autonome systemer både for overvåking og nettverk. Hensikten er å utvikle og tilpasse romteknologien til stadig nye områder.

Det er aktivitet i laboratoriene nesten døgnet rundt. Studentene er veldig ivrige både i bygging av satellitter og raketter. Forsker Roger Birkeland ved Small Sat-lab ved NTNU hadde tatt med seg en av småsatellittene til signeringen.

Ingen grenser

Generaldirektøren for ESA, Johann-Dietrich Wörner, er veldig opptatt av kontakt med våre studenter og vil ha kontakt med dem både for forskning og fremtidig jobb. Tre av våre studentorganisasjoner: Propulse ved Hannah Chaplin Laugaland, Orbit ved Eivind Heggset og 

Space NTNU ved  Rannveig Færgestad viste veldig tydelig hvilke forventninger de har til det nye samarbeidet. 

En avtale med ESA betyr enda flere og større muligheter for studenter som velger å satse på dette fagfeltet. Det betyr et stort nettverk av fagpersoner som kan bidra i forskningen og den faglige utviklingen. NTNU får tilgang til laboratorier og fasiliteter i Europa og med det også forskere og forelesere på området. 

Det ESA får tilbake er tilgang til våre studenter og det studentene kan bidra med innen mange viktige områder som kommunikasjon, sensorsystem, autonomi, maskinlæring og kunstig intelligens blant annet. Dette er å sette NTNU på forsknings og universitetskartet i Europa innen romfart.

Sky is not the limit!