Er tidlige oppfølgingssamtaler med motiverende intervju en god metode for å hjelpe langtidssykemeldte tilbake i jobb?
Langtidssykemelding (åtte uker eller mer) er et folkehelseproblem og en utfordring for dem det gjelder. Å komme tilbake til arbeid er en kompleks prosess for den sykemeldte. NAV anbefaler sine veiledere å bruke en metode kalt motiverende intervju (MI) når de følger opp sykmeldte arbeidstakere, men det er lite forskning som tilsier at dette skal være effektivt for å hjelpe sykmeldte tilbake i arbeid. MI er en veiledningsmetode som går ut på å fremkalle atferdsendring ved hjelp av å løse ambivalens, som enkelt sagt er to motstridende tanker eller følelser.
Skal det være litt suppe, kokt på en spiker?
Han er kommunaldirektør og i ferd med å gi opp håpet om mere ressurser til omsorgstjenestene. For hva er vitsen med å melde fra om krisen disse tjenestene står overfor, når det likevel ikke fører til endringer av betydning? Jeg har kjente ham lenge. Og…
Strekkes strikken for langt for pårørende?
Det er spørsmålet jeg og forskerkolleger ved NTNU lurer på, og i disse dager sender vi ut spørreskjema i posten til personer som er pårørende til en person med demens. Vi ønsker å finne ut hvordan demenssyke i Norge og deres pårørende har det.
Ungdom blir syke av å havne i sosiale tomrom
Forfattere: Tormod Rimehaug, Marianne T. Singstad, Stine Ekornes, Odd Sverre Westbye og Ann Christin Andersen. Alle forfatterne arbeider ved RKBU Midt-Norge, Institutt for psykisk helse, NTNU. FHI, studenthelse.no og UiB forteller at en av fem studenter har søkt hjelp for psykiske plager eller selvmordstanker. En…
Hvordan oppdage barnehagebarn som er i risiko for å utvikle psykiske vansker?
I Norge går nesten alle barn i barnehagen. I løpet av en uke tilbringer barna et betydelig antall timer sammen med barnehageansatte. Dette gjør barnehagen til en unik arena for å oppdage og hjelpe barn med psykiske vansker på et tidlig tidspunkt. Så mange som…