Kategorier
Bokutgivelse

Ny utgave av boka Allmennmedisin (4.utgave) høsten 2023

Den norske læreboka i klinisk allmennmedisin, Allmennmedisin, kom 30.august 2023 i sin fjerde utgave. Boka er beregnet på grunnutdanning av leger og for allmennleger i klinisk praksis.

Steinar Hunskår, UiB, er redaktør og i reaksjonskomiteen har han hatt med seg Anja Brænd, UiO, Peder Halvorsen UiTø og Håvard Skjellegrind fra NTNU.

Den nye utgaven er redivert og det er også kommet til noen nye kapitler. Håvard Skjellegrind har i tillegg til å sitte i redaksjonskomiteen også bidratt til kapitler om eldres helse, mens Linn Getz og Bente Prytz Mjølstad har nyskrevet et kapittel om Livsbelastninger, helse og sykdom. Boka ble tatt i bruk ved semesterstart i høst ved NTNU-

Les mer om lanseringen av boka ved Universitetet i Bergen HER

4. utgave av læreboka Allmennmedisin.

Kategorier
Bokutgivelse

Boka «Hvordan krenkende barn bli syke voksne» – nå på dansk

Boka til Anna Luise Kirkengen og Ane Brandtzæg Næss «Hvordan krenkede barn blir syke voksne», 4.utgave,  er nå oversatt til dansk med tittelen «Hvordan krænkede børn bliver syge voksne» og utgis på Samfundsslitteratur i august 2023.

Den første utgaven av bok ble utgitt i Norge i 2005 og har solgt i mer enn 11.000 eksemplarer. Denne danske oversettelse følger 4.utgave.

Fra omtalen av boka på nettsiden til forlaget:

Forskning har vist, at mishandling og krænkelser i barndommen kan resultere i fysiske lidelser senere i livet, men hvordan dette sker, har længe været underbelyst. Med denne bog introduceres til et tværfagligt forskningsfelt, som viser, hvordan belastninger i barndommen – og endda i fostertilstanden – har dyb indvirkning på kroppens fysiologi og celler.

Denne bog handler om samspillet mellem de tre fænomener krop, erfaring og erfaringens betydning. Eller sagt på anden vis, den omhandler medicinens store dilemma: forholdet mellem den objektive, medicinske sandhed og patientens subjektive erfaringer. Traditionelt set har medicinens grundlag for handling og behandling hvilet på en viden, som anskuer mennesket som et forskningsobjekt. Men en sådan tilgang favner ikke det, som gør hvert enkelt menneske unikt, nemlig personlige erfaringer i deres specifikke kontekst. I dag ved vi, at samspillet mellem det objektiviserbare – det biologiske – ikke kan adskilles fra det subjektive – det biografiske – og at disse aspekter af det menneskelige påvirker hinanden i et samspil. Bogens forfattere påpeger, at den kliniske praksis stadig ikke tager tilstrækkeligt hensyn til dette samspil, og de spørger, om det medicinske fag besidder tilstrækkelig viden til at kunne behandle mennesker, der er blevet syge som følge af krænkelser.

Bogen henvender sig til studerende og praktikere inden for sundhedsfag såvel som medicin og psykologi. Det er desuden forfatternes håb, at personer, som selv har oplevet krænkelser, kan drage nytte af bogen på to måder: til selv at forstå sammenhænge i eget liv samt til at hjælpe deres behandlere til at forstå, hvilke følger deres erfaringer har fået.

Kategorier
Deltakelse på kurs og konferanser

Nordisk kongress i allmennmedisin 2022 i Stavanger

Nordisk kongress i allmennmedisin (22nd Nordic congress of general practice) ble i juni 2022 arrangert i Stavanger. 870 deltagere fra 17 nasjoner var samlet i tre dager for å dele og høre det siste innen allmennmedisinsk forskning.

NTNU var sterkt representert med forskere fra ulike forskningsgrupper; Allmennmedisinsk forskningsenhet, Helsetjenesteforskning, Epidemiologi, Barn og unges helse og velferd og HUNT.

Deler av Trønder-delegasjonen fra venstre; Kristine Pape, Ellen Rabben Svedahl, Bjarne Austad, Linn Getz, Johan Håkon Bjørngaard, Bente P Mjølstad, Børge Nordberg, Christine Agdestein,
Tor Magne Johnsen og Håvard Skjellegrind

Johann Sigurdsson, leder av Nordic Federation of General Practice og professor emeritus ved AFE Trondheim, deltok i åpningen av kongressen. Der deltok også helsedirektør Bjørn Gulvog, tidligere helseminister og nåværende statsforvalter i Rogaland Bent Høie, og WONCA-president Anna Stavdal.

Johann Sigurdsson

Programmet for kongressen var rikholdig med bl.a. en rekke spennende key note speakers med internasjonale størrelser som Trisha Greenhalgh, Christopher Dowrick og Deborah Swingelhurst – se programmet her NCGP 2022

Linn Getz og Bente Prytz Mjølstad fra AFE Trondheim var begge invitert som key note speakers fra Norge og holdt sine innlegg hhv under åpningssermonien og på kongressens siste dag.

Linn Getz åpnet kongressen presenterer sin key note; «Juming off and flying high»
Bente Prytz Mjølstad presenterer key note om tema «Continuity of care»

Her er noen glimt fra ulike bidrag fra NTNU under kongressen – tema favnet bredt – noen stikkord; Unge enslige flyktninger, psykoterapi på fastlegekontoret, B-preparat forskrivning, barselkontroll, fedme og belastende livserfaring, video- og e-konsultasjoner, utdanning/ rekruttering, PraksisNett, fastlegeordningen, syndemier, palliasjon, bruk av TV skjerm på venteværelset etc

Se abstraktboken for mer informasjon: NCGP-2022-Abstract_Book.pdf (gyroconference.no)

Gjertrud Moe presenterer sitt prosjekt om unge enslige flyktninger
Kari Kogstad presenterer sitt prosjekt
Muhunthan Navaratnam presenterer prosjekt om forskrivning av B-preparater
Christine Agdestein presenterer prosjekt om barselkontroll hos fastlegen
Linn Getz og Bjarne Austad ledet work shop om video- og E-konsultasjoner
Bente Prytz Mjølstad og Halfdan Petursson deltok i workshop om fedme som ble arrangert av Nordic group of managment of patients with high BMI in general practice
Håvard Skjellegrind. NTNU sammen med Knut Eirik Eliassen, UiB deltok i workshop om rekruttering av allmennleger
PraksisNett var godt representert under kongressen.
Egil Fors fra NTNU til venstre i bildet.
Anne Jølle presenterer sitt prosjekt om syndemier
Kategorier
Mediebidrag

Høy bruk av psykofarmaka på sykehjem

Professor Anne-Sofie Helvik er intervjuet i KommunalRapport om bruk av psykofarmaka blant eldre på sykehjem.

I 2017 gjennomførte Helvik en studie om bruken av psykofarmaka blant 1.163 sykehjemsbeboere. Den viste at bruken er høy – 73 % av sykehjemsbeboerne fikk slike legemidler. Bruken var høyere blant de med demens, enn de uten. Undersøkelsen viste også vedvarende høy bruk over tid. Den høye forekomsten viser at bruken ikke er i samsvar med de anbefalinger som gis til behandling av eldre med demens og psykiske utfordringer, sier Helvik.

Utdrag fra intervjuet nedenunder hele intervjuet kan du lese HER

«Det er dessverre ikke uvanlig at eldre i sykehjem ofte står på ulike former for psykofarmaka, sier professor Anne-Sofie Helvik ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie på NTNU. Psykofarmaka er legemidler som påvirker psykiske funksjoner, og dermed brukes i behandlingen av psykiske lidelser. Studier viser at slike legemidler har generelt begrenset effekt og kan gi alvorlige bivirkninger på personer med demens. Legemidlene kan i stedet forverre den kognitive svikten ved demens, svekke muligheten til å klare daglige aktiviteter og øke risikoen for at pasienten kan falle. Høy forekomst av antipsykotika også øker risikoen for død. Så bruk av slike midler over lang tid er alarmerende, advarer Helvik»

Kategorier
Årsmelding

Årsmelding fra AFE Trondheim 2020

Året 2020 har vært preget av koronapandemien. Totalt har det blitt noen forsinkelser i AFEs aktiviteter, men ikke verre enn at vi regner med å hente oss inn. Samtidig har vi også lært mye, ikke minst om potensialet i digitale samarbeidsformer. Og vi er stoltere enn noen gang av areanene vi arbeider for å styrke og videreutvikle; den norske primærhelsetjenesten og velferdsstaten 2020.

Årsmeldingen 2020 fra AFE Trondheim viser at vi har mange og gode resultater både innen forskning og formidling. Noen nøkkeltall: 22 vitenskapelige originalartikler, 3 lederartikler/kronikker i vitenskapelig tidsskrift, 5 publiserte protokoller, proceedings, postere, abstracts, 1 fagbok (norsk), 7 vitenskapelige bokkapitler (1 norsk, 6 engelsk), 2 rapporter, 28 faglige foredrag / konferansebidrag, 34 Kronikker i media/ forskerportretter – sammen med en rekke andre bidrag i sosiale media.

Den overordnede forskningsstrategien for AFE Trondheim har ligget fast siden oppstarten i 2006, er todelt og inkluderer både praksisnær empirisk forskning og primærmedisinsk teoriutvikling.

Den praksisnære forskningen spenner fra store registerstudier (bl.a. Helseundersøkelsen i Trøndelag, HUNT) via surveyundersøkelser blant fastleger til kvalitative studier av pasienters og fagfolks erfaringer. Tema i 2020 har inkludert svangerskapsomsorg i allmennpraksis, fastlegens rolle overfor ungdom inkludert unge asylsøkere, årsaksfaktorer bak overvekt, diagnostikk av medisinsk uforklarte sympromer og plager, palliative forløp, dren i ørene hos barn og kognitive terapiteknikker ved utmattelse. Dertil kommer flere tilknyttede prosjekt relatert til aldring.

Primærmedisinsk teoriutvikling. Ved å framheve begrepet teori, retter vi oppmerksomheten mot den vitenskapsteoretiske tenkningen og de foreståelsesmodeller som ligger til grunn for klinisk arbeid i primærhelsetjenesten. Kort oppsummert undersøker vi premissene for «den biosykososiale modellen» som generelt anbefales som utgangspunkt for god allmennmedisin. Hva innebærer bio-psyko-sosial tenkning for en fastlege? Og, i den sammenheng, i hvilken grad er dagens praksis og retningslinjer i samsvar med et oppdatert og valid biopsykososialt kunnskapgrunnlag?

Her følger noen utvalgte eksempler på aktuelle prosjekter fra 2020.

Studie av hvordan primærhelsetjensten evnet å tilpasse driften til COVID-pandemien

AFEs Johann A. Sigurdsson publiserte sammen med kolleger høsten 2020 en studie av hvordan den islandske primærhelsetjensten evnet å tilpasse sin drift til COVID-pandemien. Erfaringene er viktige for en sammenliknende debatt om fordeler og ulemper ved ulike organisasjons- og driftsformer for allmennlegetjenesten. Den islandske primæehelsetjenesten er i utgangspunktet statsfinansiert og teambasert.

Det AFE-veiledete AFU prosjektet Fastlegeordningen 2.0 (Børge Norberg og Tor Magne Johnsen) ble i April 2020 videreført i form av en dugnads-basert survey om norske fastlegers arbeidssituasjon under pandemien, med vekt på: 1) pandemiens påvirkning på fastlegers praksis, inkludert håndtering av mulig smitte, 2) erfaringer med bruk av videokonsultasjoner (vitenskapelig publikasjon registrert i Cristin 2021). Dataene om fastlegers arbeidsformer og håndtering av smitteutfordringene ble vurdert som så tidsaktuelle at de ble delt via massemedia

Biopsykososial tenkning i teori og praksis

I 2020 har vi publisert flere arbeider knyttet til overvekt og fedme som kombinerer empiri og teoriutvikling. Disse spenner fra register-forskning på generelle sammenhenger mellom gener og omgivelser (Maria Brandkvist disputerte 23.11.20 med en phd-avhanding om samspillet mellom arv og miljø ved fedme) – til den spesifikke betydningen av vanskelige livserfaringer for utvikling av sykelig fedme (artikkel i Tidsskriftet basert på en hovedoppgave i medisin).

Sammenhenger mellom vonde og vanskelige livserfaringer og helse har vært et sentralt tema innen AFEs strategi for å bidra til teoriutvikling i allmennmedisinen. Da artikkelen om belastende livserfaringers betydning for utvikling av sykelig overvekt ble publisert, ble fastlege og overlege ved Fedmepoliklinikken i Bodø, Kai Brynjar Hagen, intervjuet i Dagens medisin. Han skrev også et bokkapittel om tema, i boka Rethinking Causality som også ble utgitt i 2020, av tre vitenskapsfilosofer ledet av Rani Lill Anjum. Anna Luise Kirkengen bidro også med et kapittel til den samme boka og har i tillegg i 2020 utgitt boka Sammensatte lidelser. Et samfunnsspeil (Fagbokforlaget, 2020) sammen med fysioterapeut ElineThornquist.

Kompleksitetsteoretisk tilnærming til klinisk allmennpraksis

Sammen med norske og internasjonale kolleger fra hhv Danmark, Australia, Canada, USA og Skottland har Linn Getz arbeidet med teoriutvikling der målet er å belyse klinisk allmennmedisin fra et kompleksitetsperspektiv. Samarbeidet innen disse gruppene har senere ledet til tre vitenskapelige artikler.

Beyond multimorbidity: What can we learn from complexity science?

Komplekse problemstillinger i allmennpraksis – en prevalensstudie

Komplekse problemstillinger – allmennlegens ekspertområde

TenkeTanken ved AFE Trondheim – en vitenskapsteoretisk tankesmie

Et spesielt teoriutviklingsprosjekt innen AFE er den interdisiplinære «TenkeTanken» som ble etablert i 2008 med Anna Luise Kirkengen som prosjektleder. Dette teoretiske arbeidet omfatter en kritisk analyse av medisinens modeller for å forstå person, kropp og kunnskap. I 2020 publiserte tre av Tenketankens medlemmer Getz, Kirkengen og Ulvestad
et bokkapittel om livserfaringers innvirkning på biologien i boka Sykdommers sosiale røtter, redigert av prof. emeritus ved UiB John Gunnar Mæland.

Lenke til årsmeldingen HER

Kategorier
Mediebidrag

Behov for forskning på palliasjon i primærhelsetjenesten

Anne Fasting, leder av Nasjonalt Forskningsnettverk for palliasjon i primærhelsetjenesten , har sammen med flere av medlemmene i nettverket skrevet om behovet for forskning på palliasjon i primærhelsetjenesten i en kronikk i Dagens medisin:

«For å møte utfordringene om valgfrihet, hjemmetid og hjemmedød, må det satses både i primærhelsetjenesten – der pasienten oppholder seg – og på spesialistnivå – som har spisskompetansen. Styrking av kompetanse og forskning i eksisterende helsetjeneste må til for å lykkes».

Les mere her

Nasjonalt forskningsnettverk for palliasjon i primærhelsetjenesten ble opprettet i 2018 med midler fra Allmennmedisinsk Forskningsfond. Nettverket jobber for å styrke forskningen innen palliativ medisin og palliativ omsorg i primærhelsetjenesten. Deltakere jobber med ulike prosjekter tilknyttet palliasjon; pårørendes erfaringer med det palliative forløpet, fastlegens rolle i palliasjon, verdighets-bevarende omsorg, palliativ plan/forhåndssamtaler, hjemmedød, og hjemmesykehus.

Møte i Nasjonalt forskningsnettverk for palliasjon i pimærhelsetjenesten

Anne Fasting, som er stipendiat ved AFE Trondheim, er spesialist i allmennmedisin og overlege ved palliativt team i Kristiansund og Molde.

Stipendiat og overlege Anne Fasting

Kategorier
Deltakelse på kurs og konferanser

Barneombudet besøkte Forskningsgruppa; Barn og unges helse og velferd ved NTNU

Forskningsgruppa Barn og unges helse og velferd ved NTNU fikk torsdag 27. februar 2025 besøk av Barneombudet på Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie.

Forskningsgruppa og Tankesmia Blikk på Barn ledes av professor Borgunn Ytterhus ved ISM, som også var møteleder på ettermiddagens arrangement.

Barneombud Mina Gerhardsen og hennes rådgivere ønsket innblikk i forskningsgruppas arbeid – og fikk presentert flere «Snap-Shot»-presentasjoner om forskning ved flere av gruppas medlemmer. Forskningen gjenspeilet fastlegen, helsestasjon, barnehage og skolens rolle overfor barn og unge – og det ble presentert data både fra nasjonale (Ung-HUNT) og internasjonale studier.

Deretter fulgte en engasjert diskusjon under overskriften «Hvordan kan forskergruppa i samarbeid med Barneombudet bidra til at alle barn og unges rett til å utvikle sitt fulle potensiale, realiseres? »

Bakteppet for møtet var Barneombudets nye stategi;

«Tidlig innsats» står sentralt i Barneombudets nye srategi 2025-2027

Vi takker Barneombudet for et interessant og engasjert møte!

Forskergruppa «Barn og unges helse og velferd» er tverrfaglig sammensatt og har bred solide metodekompetansen. Forskerne har bakgrunn i allmennmedisin, sykepleie, fysioterapi, helsevitenskap, epidemiologi, sosiologi, psykologi og spesialpedagogikk. Metodisk strekker arbeidene seg fra kvantitative epidemiologiske studier og registerbaserte studier til kvalitative fortolkende studier. Forskergruppa har en ambisjon om å ta mangfoldet i den oppvoksende generasjon på alvor ved at studier og utvalg reflekterer den oppvoksende generasjons sammensetning av kjønn, etnisk bakgrunn og funksjonsnivå.

Du kan lese mer om Forskningsgruppas medlemmer og publikasjoner HER

Barneombud Mina Gerhardsen (til venstre) i engasjert diskusjon med forskergruppas medlemmer. Leder Borgunn Ytterhus står lengst ned på høyre side.

Kategorier
Disputas

Disputas Lillian Karlsen; Hjemmesykehus for voksne

Lillian Karlsen forsvarte 20.februar 2025 sin doktoravhandling «Hospital at home for adults; A qualitative study of implementation and care delivery in a Norwegian healthcare context» for graden ph.d. i medisin og helsevitenskap ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU.

Lillian Karlsen presenterer sitt PhD-prosjekt

Tittel på prøveforelesningen;
“Sykepleiere i primærhelsetjenesten i krysspress mellom bredde og spiss, sentralisering og desentralisering – betydning for roller, ansvar og kompetanse”

Komiteen;
Førsteopponent: Centerleder Mette Elkjær, Tværsektionelt Forskningssenter Region Syddanmark
Andre opponent: Avdelingsleder Anette Fosse, Nasjonalt senter for distriktsmedisin, UiT
Administrator: Forsker og lege Lars Christian Naterstad Lervik, NTNU

Opponentene (fra venstre) Mette Elkjær og Anette Fosse i samtale med kandidaten

Førsteamanuensis Miriam Gustafsson var settedekan og ledet prøveforelesning og disputas.

Lillian sammen med førsteopponent Mette Elkjær og settedekan Miriam Gustafsson

Kandidatens arbeid er utført ved Institutt for samfunnsvitenskap og sykepleie Veiledere har vært professor Anne-Sofie Helvik (hovedveileder), førsteamanuensis Bente Prytz Mjølstad og forsker Bjarte Bye Løfaldli (medveiledere)

Kandidaten sammen med veiledere (fra venstre) Bente Prytz Mjølstad, Anne Sofie Helvik og Bjarte Bye Løfaldli

Nedenunder kan du lese det norske sammendraget av avhandlingen:

Helsevesen over hele verden møter økende press på grunn av demografiske endringer, noe som utfordrer deres kapasitet og bærekraft. Det er et økende behov for nye løsninger som «hjemmesykehus» for å dempe etterspørselen etter sykehussenger. Denne omsorgsmodellen tilbyr sykehustjenester i hjemmet for pasienter med akutte eller subakutte tilstander. Til tross for potensialet til hjemmesykehus, er erfaringene fra de som er kritiske for implementering og drift lite utforsket.

Denne studien fokuserer på et norsk hjemmesykehus-program som integrerer slik behandling og omsorg i primærhelsetjenesten for å forbedre tilgangen for den geografisk spredte befolkningen.

Hovedmålet var å utvikle ny kunnskap og utdype vår forståelse av implementering og levering av hjemmesykehus-tjenester for voksne. Dette innebar å utforske flere sentrale områder.

Først fokuserte vi på å forstå involveringen og rollen til pårørende i hjemmesykehus for voksne fra perspektivene til pasienter og pårørende. For det andre utforsket vi sykehuspersonalets opplevelse av beslutningsprosessen som gjelder overføring av pasienter til slike tjenester. Til slutt innhentet vi innsikt i primærhelsetjenestens ansattes refleksjoner angående integrering av hjemmesykehus for voksne i deres tjenester.

Et kvalitativt forskningsdesign ble benyttet, med utgangspunkt i en hermeneutisk fenomenologisk metodikk.

Data ble samlet inn gjennom individuelle intervjuer og fokusgrupper med deltakere rekruttert fra et hjemmesykehus-program i Midt-Norge. Forskningen inkluderte 76 deltakere, bestående av 37 individuelle intervjuer, 1 parintervju og 10 fokusgrupper utført i perioden mellom august 2021 og mai 2022.

Studien avdekket positive holdninger til hjemmesykehus, hovedsakelig på grunn av pasientfordelene sammenlignet med tradisjonell sykehusinnleggelse for langvarig intravenøs antibiotikabehandling. Pasientfordelene motiverte deltakerne til å yte behandling og omsorg i hjemmesykehus.

Å realisere disse fordelene krevde imidlertid betydelig innsats fra både uformelle og formelle omsorgspersoner, og det var også avhengig av at sykehuspersonell navigerte i en kompleks og dynamisk beslutningsprosess for å evaluere pasientenes egnethet.

Å integrere hjemmesykehus-tjenester i primærhelsetjenesten ble oppfattet som et viktig aspekt blant de formelle omsorgspersonene, særlig for å utvide tilgangen til pasienter i distriktene i Norge. Dette var mulig på grunn av kommunal dedikasjon og engasjement.

Oppsummert så tyder resultatene fra denne studien på at implementering av hjemmesykehus hovedsakelig er motivert av fordelene for pasientene. For å oppnå disse fordelene er det nødvendig med betydelig innsats fra både formelle og uformelle omsorgspersoner, som må tilpasse seg nye roller og ansvar. Det er viktig å forstå de ulike behovene til alle som yter behandling og omsorg, og å etablere støttende tiltak for å fremme vekst og bærekraft i disse tjenestene.

Kategorier
Tidsskriftsartikkel

Ny publikasjon; Bekymringer og informasjonsøking blant gravide kvinner i Norge

LIS1- legene Mari Hegnes Hansen og Hanna Sandbakk Mørkved har nå fått publisert artikkel «Worries and information seeking during pregnancy: a cross-sectional study among 1402 expectant Norwegian women active on social media platforms» i Scandinavia Journal of Primary Health Care.

Artikkelen baserer seg på data fra hovedoppgaven i medisin ved NTNU som de to førsteforfatterne skrev sammen i 2022.

Mari Hegnes Hansen og Hanne Sandbakk Mørkved

Bakgrunn: Gravide må ofte navigere i en jungel av informasjon fra både, noe som kan skape usikkerhet og uro. Å forstå gravide kvinners informasjonsbehov og hvilke kilder de benytter – er vesentlig for å få til god svangerskapsomsorg

Formål: Denne studien har utforske bekymringer og informasjonssøking blant gravide kvinner i Norge som bruker sosiale media

Metode: En anonym spørreundersøkelse ble gjennomført blant 1402 gravide kvinner i Norge. Deltagerne ble rekruttert i januar – mars i 2022 via Facebook og Instagram. Studien undersøkte bekymringer knyttet både til svangerskap- og barselperioden, samt informasjonsbehov og kilder.

Funn: Nesten alle deltagerne rapportere bekymringer, i svangerskapet var dette hovedsaklig relatert til at noe skulle være galt med barnet (99%), spontan abort (95%) og fødsel (85%). Bekymringer for barselperioden inkluderte fysisk endringer av kroppen (90%), amming (85%) og økonomi (74%). Å ha store bekymringer var mest vanlig blant førstegangsfødende og kvinner med en økonomisk usikker situasjon. De fleste kvinner oppsøkte informasjon fra kvalitetssikrede kilder (74%) og helsepersonell (74%) mens bare 2% søkte informasjon hos bloggere/influencere.

Konklusjon; Bekymringer i svangerskap og for barselperioden er utbredt blant gravide som bruker sosiale media, særlig blant førstegangsfødende og de med økonomisk usikkerhet. De fleste gravide kvinner oppsøker kvalitetssikret informasjon. Svangerskapsomsorgen kan forbedres ved i større grad skreddersy informajson og oppfølging av gravide, særlig førstegangsfødende og de med økonomisk usikkerhet

Kategorier
Deltakelse på kurs og konferanser

AFUs Forskningspris 2024 til Kari T. Kogstad

Vi gratulerer fastlege og stipendiat Kari T Kogstad ved AFE Trondheim som ble tildelt AFUs forskningspris 2024 for sitt nyskapende PhD-prosjekt; «Fastlegekontoret som organisasjon; en etnografisk studie av samspill og samarbeid i praksis». Prosjektet ble presentert på Forskningsdagen på Primærmedisinsk Uke i Oslo og har fått midler fra både AFU og Allmennmedisinsk Forskningsfond (AMFF).

Hovedveileder er Linn O. Getz, ved AFE/NTNU, biveiledere Anne Kveim Lie, lege og idehistoriker, og Halvard Vike, sosialantropolog, UiO

Prisen ble delt ut av NFA-leder Marte Kvittum Tangen på festmiddagen på PMU. Nednunder bilde av prisvinneren og begrunnelsen for prisen

Kategorier
Deltakelse på kurs og konferanser

AFE seminar; Nye perspektiv på funksjonelle lidelser

Onsdag 4.september 2024 arrangerte AFE Trondheim et seminar om «Nye perspektiv på funksjonelle lidelser: hjernenettverk, livserfaringer og helse». Seminaret springer ut fra et samarbeid mellom AFE leder Linn Getz og Sverre Myren som er spesialist i nevrologi, overlege og forsker, Ålesund sjukehus/NTNU.

Fra venstre; Sverre Myren og Linn Getz som ledet seminaret

Linn Getz åpnet seminaret ved å introdusere «de fire U-ene», som AFE Trondheim har brukt som rettesnor for å komme fram til faglig relevante forskningsspørsmål. U-ene henviser til faglige opplevelser av Undring, Uro, Ubehag og/eller Utilstrekkelighet. Det var professor emerita Irene Hetlevik, grunnlegger og første leder av AFE Trondheim, som introduserte disse i sin tid, sammen med to akser for den akademiske aktiviteten ved forskningsenheten; praksisnær empirisk forskning og teoriutvikling. Du kan lese mer om dette i Utposten-artikkelen; Liten ‘hub’ med store tema.

Irene publiserte i 2008 sammen med Linn Getz og Anna Luise Kirkengen en kronikk i tidsskriftet med tittelen «Til å bli trett av» om kronisk tretthetssyndrom, også kalt kronisk utmattelsessyndrom; en lidelse som av mange er assosiert med utilstrekkelighet og avmektighet; ikke bare hos pasientene, men også hos hjelperne.

Et annet viktig forskningstema ved AFE Trondhiem har vært sammenhengen mellom livserfaringer, sykdom og helse, hvor blant Anna Luise Kirkengens forskning har stått sentralt – mye er oppsummert i 4.utgave av boken Hvordan krenkede barn blir syke voksne hvor Ane B Ness er medforfatter. Mye av kunnskapen er også oppsummert i ett nytt bokkapittel Livserfaringer, helse og sykdom i 4.utgave av boka Allmennmedisin.

Årets seminar konsenterte seg om å utforske og se sammenhengen mellom funksjonelle lidelser, livserfaringer og helse. Over 20 deltagere fra ulike fagdispliner og fra både primær- og spesialisthelsetjenesten deltok.

Ulike fagpersoner var invitert til å holde innlegg:

Helene Helgeland. Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, overlege og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for komplekse psykosomatiske lidelser hos barn og unge, OUS

Guttorm Eldøen. Spesialist i nevrologi og ØNH-sykdommer, overlege, Molde sjukehus

Sverre Myren. Spesialist i nevrologi, overlege og forsker, Ålesund sjukehus/NTNU.

Egil Fors. Professor i allmennmedisin, NTNU

Ane Brandtzæg Næss. Konstituert overlege i psykiatri, Nidelv DPS, avdeling Tiller, St. Olavs hospital. Forfatter (med Anna Luise Kirkengen) av boka «Hvordan krenkede barn blir syke voksne»

Ylva Stokke Westad. Sykepleier og filosof/høyskolektor, Molde sjukehus/HiM

Bilde av alle som deltok på seminaret. Fremst på bildet er fra venstre Helene Helgeland, Anna Luise Kirkengen – og fra høyre Linn Getz, Sverre Myren og Guttom Eldøren.

Foredragene favnet mange ulike tema og perspektiver; hvordan forstå funksjonell lidelse hos barn og voksne, tilnærming til pasienter med svimmelhet, kasuistikk fra et primærmedisinsk perspektiv, om hjernenettverk ved funksjonelle nevrologiske lidelser, om funksjonell lidelse finnes i psykiatrien og om et filosofiske perspektiv kan bidra til økt forståelse av funksjonell lidelse. Nedenunder bilder av noen av foredragsholderne.

Helene Helgeland, barne-ungdomspsykiater
Ane Brandtzæg Ness, psykiater
Sverre Myren, nevrolog, forklarer om hjernenettverk
Ylva Stokke Westad, sykepleier og filosof, har ordet

Funksjonell nevrologisk lidelse er en tilstand som kjennetegnes av endret funksjon av nervesystemet hvor man ikke kan påvise en entydig patofysiolog. Diagnosen har ofte blitt satt ved «eksklusjon» av andre lidelser – men mye tyder på at man i stedet bør legge vekt på positive tegn ved diagnostisering. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen i Tidsskriftet for Den norske legeforening, skrevet av Sverre Myren og Helene Helgeland; «Legg vekt på positive tegn ved diagnostisering ev fuinksjonell nevrologisk lidelse».

Kategorier
Disputas

Disputas Ben Kamsvåg; Alkoholbruk blant eldre med kognitiv svikt

Psykolog Ben Kamsvåg disputerte for phd graden 21. august 2024. Doktorgraden utgår fra Fakultet for Medisin og Helsevitenskap ved NTNU og er finansiert av Sykehuset Innlandet HF.

Avhandlingens tittel er: «Alcohol Consumption among Older Adults seeking Assessment for Cognitive Impairment and Dementia».

Doktoranden Ben Kamsvåg under disputasen Foto: Anne-S Helvik


Hans første og andre opponent var: Katarina Nägga, professor/overlege, Linköpings universitet/Uni.sjuk. Linköping og Jørgen G. Bramness, professor/seniorforsker, UiT/Folkehelseinstituttet/

Hoved og biveiledere var: Anne-S Helvik, professor, NTNU (hovedveileder) og Sverre Bergh, forskningsleder, AFS og Kjerstin Tevik, postdoktor, Nasjonalt Senter for Aldring og Helse.
Mentor har vært: Geir Selbæk, professor/forskningssjef, Nasjonalt Senter for Aldring og Helse

Doktoranden sammen med to stolte veiledere, hovedveileder professor Anne -S Helvik (til venstre) og Sverre Bergh, forskningsleder AFS.

Studien brukte data som i Norsk register for personer som utredes for kognitive symptom i spesialisthelsetjenesten. Det overordnede målet var å få mer kunnskap om alkoholbruk blant eldre (≥60 år) henvist til utredning av kognitiv svikt, og utforske om deres drikkevaner kunne påvirke utredningen og behandlingen de mottok. Pasientene svarte på hvor ofte de drakk, ikke mengden de drakk, og ca 20% drakk 1-3 ganger per uke, og litt i overkant av 10% drakk 4 ganger per uke eller mer. Dette er ganske samsvarende med funn fra norske populasjonsstudier. Det er godt samsvar mellom det pasienten selv sier, og det pårørende sier om pasientens hyppighet av alkohol bruk. Pårørende ser således ut til å være en like gyldig kilde til informasjon om pasientens drikkevaner. Frekvensen av alkoholbruk var ikke assosiert med tiden mellom debut av demenssymptomer og utredning eller med helsetjenestekostnader før eller etter utredning i spesialisthelsetjenesten.

Lenke til NTNUs offentliggjøring av disputas: https://innsida.ntnu.no/start/feed/253a9d71-d61f-3e6c-8ee5-61acbe39c6e1

Kategorier
Deltakelse på kurs og konferanser

God NTNU-deltagelse på 23rd Nordic Congress of General Practice 2024

Den 23. nordiske kongressen i allmennmedisin (NCGP 2024) gikk av stablelen 11-14.juni 2024 i Turku, Finland. Over 11 00 deltagere fra mer enn 20 land deltok på konferansen.

NTNU var godt representert med en delegasjon bestående av forskere både fra Allmennmedisinsk Forskningsenhet, Helsetjenesteforskningsgruppa og samfunnsvitere. Se bilde av hele delegasjonen nedenunder;

Nedenunder følger noen smakebiter fra kongressen

Nordic Risk Group (NRG) som flere av AFE Trondheims forskere tilhører, hadde møte i forkant av kongressen. To gruppas medlemmer var blant årets plenumsforelesere på kongressen; Halfdan Petursson og Minna Johansson. Engasjement rundt overdrevet risiko-fokus i medisinen og bærekraft i helsetjenesten, synes å være i vinden som aldri før.

Plenumsforedragene tok utgangspunkt i Core values and Principles of General Practice – og Halfdans foredrag handlet om

Core value no 2: We provide timely diagnosis and avoid unnecessary tests and overtreatment. Disease prevention and health promotion are integrated into our daily activities

Den svenske allmennlegen og forskeren Minna Johansson som ogs¨er leder for the Global Centre for Sustainable Healthcare tok for seg

Core value No 3: We prioritise those whose needs for healthcare are greatest

Professor i allmennmedisin Johann Sigurdsson, tidligere leder av Nordic Federation for General Practice, fikk utdelt en hederspris for sitt internasjonale arbeid, fra nåværende leder Roar Ruby Maagaard.

Her avbildet sammen med sin kone Linn Getz, som er professor og leder av AFE Trondheim

AFE Trondheim var involvert i flere workshop og symposier under kongressen innen en rekke ulike temaer.

Symposium om prosjektet «Bærekraft på legekontoret» som ble arrangert av Linn Getz (AFE/NTNU), Stefan Hjørleifsson (UiB) og Marte Kvittum Tangen (NFA) samlet mange interesserte deltagere på kongressen. Phd-stipendiat Magnhild Reiso (AFE/NTNU) presentere for første gang preliminære data fra sitt phd-prosjekt

Nordic group for weight and health in general practice arrangerte workshop Defining Obesity -changing standards and the impact on general practice hvor Norge var representert ved Bente Prytz Mjølstad (AFE/NTNU). Her deltok også flere av medlemmene fra Nordic Risk Group (Minna Johansson, Halfdan Petursson og Karin Mossberg, alle fra Sverige) mens Danmark var representert ved Rasmuss Køster-Rasmussen.

Borgunn Ytterhus, NTNU, ledet et symposium om kvalitet i kvalitative forskning. Deltagerne kom fra både Norge/NTNU og Finland, fikk godt oppmøte og interesserte deltagere. Her er bilde av Borgunn som innleder:

Nedenunder bilde av PhD-stipendiat Marianne Rønneberg som presenterer refleksjoner rundt å gjøre kvalitativ forskning i sitt PhD-prosjekt;

Linn Getz deltok i en workshop om artifisiell intelleigens (AI) i allmennpraksis sammen med finske og danske kollega (se bilde nedeunder):

Det var også flere gode abstact-presentasjoner på kongressen, bla. presenterte Bjarne Austad og Gunnhild Vie begge funn fra to ulike studier om svangerskapsomsorg (spørreundersøkelse og registerdata) :

Helsetjenestegruppa hadde også flere bidrag til konferansen blant annet workshop om Continuity of Care within General Practice. Organisatorer var professor Johan Håkon Bjørngaard, NTNU og professor Øystein Hetlevik, UiB samt Anders Prior fra Aarhus universitet. Det var stor interesse og oppmøte – og deltagerne fikk ta del i god akademisk diskusjon rundt ulike forskningsfunn knyttet til tema. Her følger to bilder av arrangørene samt Johan Håkon i dialog med Anna Stavdal, tidligere presdident i Wonca world, etter seansen.

Her er en fin film som oppsummerer hele kongressen – med ett dikt fremført av Magnus Isacson, Sfam-ordförande, under avslutningenssesjonen

Kategorier
Årsmelding

Nysgjerrig på hva AFE Trondheim har drevet med i 2023?

Da bør du ta en kikk i AFE Trondheims årsmelding 2023 som nå er tilgjengelig på våre nettsider.

Nedenunder gjengir vi forordet, skrevet av leder Linn O. Getz, som oppsummerer året 2023:


Allmennmedisinsk forskningsenhet (AFE) i Trondheim ble etablert i 2006 med finansiering fra Helsedirektoratet, på linje med tilsvarende enheter i Tromsø, Bergen og Oslo. Enheten er organisert som et eksternfinansiert prosjekt ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie (ISM) under NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap.

I 2023 var vår stab av seniorer omtrent den samme som foregående år.
Både internt og i samarbeid med andre er vi involvert i en rekke prosjekt i samarbeid med både stipendiater og andre forskere, innad i eget fagmiljø og på tvers av forskningsgrupper, institutt og institusjoner. Fagfolkene inkluderer både fastleger sykepleiere, jordmødre, sosiologer, samt en psykolog og en språkforsker. Vi har dernest voksende samarbeid med helsetjenesteforskere.

Trange økonomiske rammebetingelser er fortsatt en utfordring. Samtidig er vi høyt motiverte for å fortsette arbeidet med å styrke og videreutvikle norsk allmennmedisin og primærhelsetjeneste som bærebjelker i den norske velferdsstaten.

Blant faglige høydepunkter i 2023 var tre disputaser med AFE-seniorer på
veiledersiden og bred deltakelse i verdenskongressen i allmennmedisin Wonca World i Sydney i oktober. Der var AFE Trondheim involvert i flere workshops og symposier, blant annet i samarbeid med WONCA Worlds avtroppende president fastlege Anna Stavdal. I tillegg leverte vi flere frittstående vitenskapelige foredrag. Andre gode nyheter inkluderer
videreutvikling av samarbeid om innovasjonsprosjektet Bærekraft på legekontoret som i 2023 ble formelt forankret i Norsk Forening for Allmennmedisin.

Blant miljø vi samarbeidet med i 2023 er ellers Helsetjeneste-forskningsgruppa ved ISM, Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT), Helseinnovasjonssenteret i Kristiansund og Senter for faglig kommunikasjon ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. AFE
Trondheim er, sammen med resten av det lokale allmennmedisinmiljøet, ajour med våre oppdrag knyttet til fellesprosjektene PraksisNett og Nasjonal Forskerskole i Allmennmedisin.

Kategorier
Bokutgivelse

Lansering av boka «Hvordan krenkede barn blir syke voksne» førte til leserrekord i Danmark

I forbindelse med lansering av den danske oversettelsen av boka «Hvordan krenkede barn blir syke voksne», intervjuet lektor ved Roskilde Universitet, Anne Anthonsen Andersen, forfatterne Anna Luise Kirkengen og Ane Brandtzæg Næss. Intervjuet ble publisert på nettsiden Socialt Indblik den 16. november 2023 og satte årets leserrekord.

Du kan lytte til intervjuet her:

Denne massive oppmerksomheten førte til at bokens forfattere er invitert til årets danske Folkemøte på Bornholm i juni 2024 (et arrengement som likner Almedals-uken i Sverige og Arendalsuka i Norge).

Det danske lærebokforlaget Samfundslitteratur ved forlagsredaktør Thomas Bestle, kjøpte rettigheten for en dansk oversettelse av boken «Hvordan krenkede barn blir syke voksne» av Universitetsforlaget i Oslo, som har hatt rettigheten for denne boken siden 1. utgave i 2005. Bestle var sammen med språkviter Pernille Køster og manusredaktør Anna Bonde Møllerhøj ansvarlig for bokens danske utgave.

Socialt Indblik er et medie, der vil skabe bedre journalistik om socialt arbejde og indsatsen for socialt og psykisk sårbare børn, unge og voksne.

Socialt Indblik er tilmeldt Pressenævnet

Kategorier
Deltakelse på kurs og konferanser

Team NTNU allmennmedisin på WONCA World kongressen 2023, Sydney, Australia

Den allmennmedisinske verdenskongresenn WONCA world 2023 ble arrangert av Royal Australian College of General Practitioners (RACGP) i Sydney, Australia 26.-29.oktober.

Kongress senteret International Convention Centre Sydney

NTNUs delegasjon bestod av Linn Getz, Johann Sigurdsson, Bjarne Austad, Børge Nordberg, Marianne Rønneberg og Bente Prytz Mjølstad.

Fra venstre: Børge Nordberg, Johann Sigursson, Linn Getz, Marianne Rønneberg,
Bente Prytz Mjølstad og Bjarne Austad

Kongressen hadde flere kjente navn som keynote speakers blant annet Iona Heath og Trish Greenhalgh – se programmet HER

President for WONCA world Anna Stavdal ble takket av med en flott avslutningssermoni etterfulgt av en sammenkomst hvor blant annet en stolt norsk delegasjon deltok. Takk til Anna for mangeårig flott innsats både nasjonalt og internasjonalt for allmennmedisinen.

Anna Stavdal takkes av som president i WONCA world

Her kommer en oppsummeringen av våre presentasjoner på kongressen

DAG 1:

Bjarne Austad presenterte studien; Intranasal analgesia for acute moderate to severe pain in children: a systematic review and meta-analysis

Studien viser at administrasjon av smertestillende intranasalt  trolig kan være et godt alternativ til intramuskulær smertestillende hos barn – og et alternativ til i.v adm. Det var et tema som engasjerte med mange spørsmål fra en fullsatt sal. Artikkelen er basert på en hovedoppgave i medisin av Marcus Glenton Prescott som er førsteforfatter.

Marianne Rønneberg, fastlege og phd-student, presenterte i dag funn fra sin første artikkel på Wonca World 2023:

Perceptions of the medical relevance of patients` stories of painful and adverse life experiences: a focus group study among Norwegian General Practitioners

Hovedkonklusjon av studien; Fastleger strever med å integrere pasienters historier om vonde livserfaringer og krenkelser i det kliniske arbeidet, og flere er i tvil om den medisinske relevansen ved pasientens historie.

DAG 2:

«Hva tenker gravide kvinner i Norge om foreldreskapet sett i lys av egne oppvekstserfaringer – på godt og vondt?» Det var tema for Bente Prytz Mjølstad sin presentasjon. Innlegget ble presentert med bakgrunn i Anders Forsdahls banebrytende livsløpsperspektiv og vakte livlig diskusjon

Børge Norberg presenterte sitt phd-prosjekt om norske fastlegers erfaring med digitale konsultasjoner, ett tema som også brakte mange spørsmål fra et engasjert publikum.

DAG 3: Denne dagen bidro vi til tre ulike workshops;

Linn Getz og Johann Sigurdsson arrangerte sammen med Anna Stavdal og Karen Flegg, (hhv president og president elect for Wonca world ) workshop om: «Family Medicine Core Values and UN Sustainable Development Goal: a guide to advocacy»

Bente Prytz Mjølstad, Linn Getz og Marianne Rønneberg arrangerte workshop’en: «Working with patients’ painful lifestories: why, when, how»

Linn Getz bidro sammen med Chris Dowrick i Johanna Lynch sin workshop om «Sense of Safety:A whole person approach to distress»

DAG 4:

AFEs emeriterte professor Johann Sigurdsson presenterer ferske data fra Island. Tema: hvilke diagnoser har pasienter som mottar svake opioider og benzodiazepiner i minst 3 år? Svaret er: mange og varierte diagnoser fra flere organsystemer. Funnene påkaller ettertanke. Har disse pasientene rett og slett pådratt seg ennå et helseproblem, medikament-avhengighet på tynn faglig indikasjon? Mangler en helhetlig tilnærming til denne pasientgruppen idet forskrivning gen starter?