IBM - Laboratorier - Feltstasjoner
Feltstasjoner ved Institutt for bygg- og miljøteknikk
Feltstasjoner
Risvollan urbanhydrologiske feltstasjon tilknyttet faggruppe vann og avløpsteknikk
Risvollan feltstasjon for urban avrenning er drevet av NTNU i samarbeid med Trondheim Kommune og NVE. Stasjonen består av et inngjerdet område med instrumenter og instrumenthus med en åpen over-vannskanal i kjelleren. Stasjonen brukes aktivt i undervisningen og til forskningsprosjekter på MSc og PhD nivå. Det er samlet høyoppløselige data på Risvollan i over 30 år, noe som også gjør den attraktiv for større internasjonale prosjekter (EU program).
Risvollan regnbed er et pilotregnbed som ble bygd sommeren 2010 på Risvollan, Trondheim, for forskningsformål. Regnbed er en beplantet forsenkning som samler, fordrøyer og renser overvann fra omgivelsene. Skjult under vegetasjonen er det et gjennomtenkt anlegg av filtermedium og drenslag. Vannet som kommer fra tette overflater som for eksempel tak, parkeringsplasser eller veger blir ført til regnbedoverflaten hvor det infiltrerer ned i grunnen. Dette forhindrer skadelig oversvømmelse, reduserer flomtoppbelastning til avløpssystemet og etterfyller grunnvannet i det urbane miljøet, noe som kan motvirke setningsskader på hus og anlegg.
Hydrologisk feltstasjon tilknyttet faggruppe Vassdragsteknikk
Vi har eit hydrologisk forskningsfelt i Sagelva ved Jonsvatnet utenfor Trondheim som har vore i drift sidan 1969 og ble opprettet som en del av den internasjonale hydrologiske dekade mellom 1965 og 1975. I dag har vi to målestasjoner for klimadata, tre stasjoner for vannføring og en stasjon for grunnvann i drift.
Vi har et samarbeid med NVE om hovedstasjonen i Svarttjønnbekken. Vi bruker data fra Sagelvafeltet mest til forskning og undervisning, men data har og blitt brukt av oss og andre i ulike oppdrag. Data fra Sagelva er grunnlag for oppgaver i faget hydrologi og brukt som illustrasjon av prosesser og beregningsmetoder. Vi bruker også feltet som mål for en ekskursjon der studenter får se hvordan data vi bruker i beregninger er samlet inn, og hvordan ulike instrument fungerer. Data er også brukt i masteroppgaver, for eksempel om snømodellering, flom i småfelt og for hydrologisk modellering. Data er også brukt i doktorgradsarbeid ved instituttet.
Vi gjør og feltmålinger i forbindelse med master- og dokotrgradsprosjekt i vassdrag og nedbørfelt andre steder. Vi måler batymetri med ulike instrumenter, vannføring, sedimenttransport og andre variable i elver og sjøer og vi måler snø i nedbørfelt. Et eksempel på dette er måling av islaster på broer. Data fra Sagelva er også brukt til ulike oppdrag, som å vurdere hvordan klimaendringer vil påvirke drikkevannsforsyningen til Trondheim. Da benytter vi en lang tidsserie med vannføring frå Hokfossen målestasjon til å tilpasse modellen som regner på tilsiget til Jonsvatnet i fremtiden.