Vitenskapsmuseet: Kulisteinen
Kulisteinen – «Norges dåpsattest»
Runeinnskriften på Kulisteinen er første gang vi kjenner til at navnet "Norge" er brukt på norsk jord, og kalles derfor "Norges dåpsattest". I tillegg er den et tidlig bevis på at folk hadde begynt å følge kristendommen.
Kulisteinen stod opprinnelig på øya Kuli, i Smøla kommune. Dette er et område hvor kristendommen tidlig fikk fotfeste. På den ene siden av steinen er det innhugd et kors, mens det på de to kortsidene er det hugget inn runer. Steinen er skadd i toppen, slik at innskriften kan ha vært lengre.
Det er bevart 80 runer som foreløpig er tolket slik:
Tore og Halvard reiste denne steinen etter Ulfljot
Tolv vintre hadde kristendommen vært i Norge
Datering
Steinen har tidligere vært datert til år 1034, ut ifra det vi vet om når kristendommen kom til landet. I senere tid har forskere foreslått at steinen skal tidfestes helt tilbake til midten av 900-tallet.
Norges dokumentarv
Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Memory of the World-register, som er en liste over verdens viktigste dokumenter. I 2012 ble Kulisteinen med i Norges dokumentarv.
Kulisteinen er et unikt kulturminne og dokument, som både viser at den nye religionen hadde fått fotfeste i deler av landet, samt at man hadde begynt å bruke navnet Norge (nuriki) om deler av landet.
Se steinen med egne øyne
Kulisteinen kan ses i Vitenskapsmuseets middelalderutstilling i Suhmhuset i Trondheim. En kopi er satt opp på Kuli, på stedet der en tror steinen opprinnelig sto.
Les mer i boka "Kulisteinen – grensemerke i tid og rom". Boka kan også kjøpes i fysisk format i museumsbutikken.
Norges dokumentarv
Besøk Kulisteinen
Kulisteinen står i utstillingen "Middelalder i Trondheim", i tillegg står en kopi på Kuløy.