Raske på - penger å få...

Det sentrale forskningsutvalg (SFU) vedtok nylig programnotat for de fire tverrfaglige satsingsområdene som Kollegiet fastsatte overskrifter for i desember 1996 i forbindelse med strategiprosessen. De fire områdene er samlet i ett program for tverrfaglig forskning og det er utarbeidet ett felles programnotat.

Det er med bakgrunn i programnotatet at det nå er lyst ut interne forskningsmidler innenfor de fire områdenes tematiske rammer. De fire områdene er:

* Bærekraftig produksjon og forbruk.

* Infrastruktur og livskvalitet.

* Teknologi, kunst og kulturendring.

* Informasjon, kommunikasjon og kompetanse.

Størrelsen på den totale tildeling til programmet er avhengig av Kollegiets budsjettvedtak, men det er antydet et årlig bevilgningsnivå på minimum 5 millioner kroner i programmets innledende fase.

For å styrke det økonomiske grunnlaget for programmet blir det dessuten arbeidet aktivt for en koordinering av ulike initiativer for å skaffe til veie ekstern finansiering fra næringsliv og Forskningsråd. Det kan nevnes at Forskningrådet som svar på etableringen av områdene har nedsatt en egen gruppe med representanter fra sine ulike områder. Det er allerede gjennomført møter med gruppens leder og nye møter planlegges med sikte på å få til en koordinering av aktivitet med tanke på samfinansiering av prosjekter.

I et program for tverrfaglig forskning må prosjektene nødvendigvis få en noe annen karakter enn i disiplinorienterte programmer, poengterer professor Ragnhild Lund, som er leder for SFU. Dette må avspeile seg i søknads- og behandlingsprosedyrene. Det er derfor lagt opp til en søknadsprosess med forholdsvis kort søknadsfrist. Det inviteres til kortfattede søknader. SFU vil så sammen med de fire programlederne som har ledet arbeidet med programnotatet, ta kontakt med de mest aktuelle søkerne. På den måten håper SFU å få til en koordinering av aktivitet innenfor programmet med sikte på nettverkssamarbeid både mellom prosjekter innenfor hvert av de fire hovedsatsingsområdene, og prosjekter som går på tvers av de fire satsingsområdene.

- Det er også lagt opp til en todelt virkemiddelbruk, som gjør det mulig å starte opp tverrfaglige prosjekter, parallelt med at det arbeides for å etablere møteplasser og arenaer som i neste omgang kan bidra til at det utvikles tverrfaglige prosjekter. Like viktig som å støtte forskningsprosjekter med tverrfaglig vinkling, er det å få satt i gang prosesser som på litt lengre sikt utvikler tverrfaglig forskningssamarbeid. I den forstand kan prosessene i seg selv også være prosjekter, sier Lund.

Ragnhild Lund sitter også sentralt plassert i de styrende organer for Senter for miljø og utvikling (SMU). Senteret har vært truet av nedlegging. Flere tunge fakulteter ved universitetet ønsker å få det bort, for slik å øke egen budsjettpott.

- Indikerer ikke nedleggingstrusselen mot SMU et dårlig klima for tverrfaglig forskning?

- Hva jeg mener om den saken, tør være rimelig klart. Men det er neppe riktig å uttale seg på vegne av SMU.

- Men trår dere SMU og de andre sentrene for nære, når dere nå drar i gang dette forskningsprogrammet?

- Det synes jeg ikke. Man kan spille på ulike arenaer: Mens SMU og de andre sentrene utfolder seg på den fysiske arena, kan vårt program spille opp på en virtuell sådan, sier professor Ragnhild Lund.

Programledere for arbeidet med programnotatet har vært professor Helge Brattebø, Senter for miljø og utvikling (Bærekraf-tig produksjon og forbruk), professor Jon Lamvik, Det medisinske fakultet (Infrastruktur og livskvalitet), professor Håkon With Andersen, Historisk institutt (Teknologi, kunst og kulturendring) og professor Per Morten Schiefloe, Institutt for sosiologi og statsvitenskap (Informasjon, kommunikasjon og kompetanse).

Området Bærekraftig produksjon og forbruk er delt inn i tre temaområder på følgende måte: Industriell økologi, Bærekraftige energisystem og nye fornybare energikilder, og Bærekraftig bruk av biologiske ressurser.

Infrastruktur og livskvalitet er også delt inn i tre tematiske pakker. Disse er Infrastruktur og livskvalitet for barn og ungdom, Infrastruktur og livskvalitet med relasjon til industrielt næringsliv og Infrastruktur og livskvalitet for eldre, syke og funksjonshemmede.

Forskning innenfor Tekno-logi, kunst og kulturendring ønskes sentrert rundt de tre paraplyprosjektene Ting og tanke, Kroppen som arena og Konstruksjon og variasjon.

Og innenfor Informasjon kommunikasjon og kompetanse inviteres det til søknader konsentrert om de to kunnskapsdoménene Produksjon og Læring. Stikkord her er globalt kunnskapsnettverk, grenseløs kommunikasjon og modellerte virksomheter.

Tidsplan

1. desember 1997:

Utlysning av forskningsmidler for 1998

1. februar 1998:

Søknadsfrist

Februar 1998: Søknadsbehandling

Medio mars 1998:

Resultatet av søknadsbehandlingen foreligger

Vår/sommer/høst 1998: Oppstart aktivitet

Kontaktpunkter

Utlysningen vedlagt søknadsskjema med veiledning og programnotat er sendt til samtlige vitenskapelig tilsatt, institutter, fakulteter, sentra og programmer.

Dokumentene kan dessuten fås fra Avdeling for faglig utvikling og forskning i papirversjon eller hentes elektronisk fra følgende internettadresse:

http//:www.ntnu.no/tverrfag/

Spørsmål kan rettes til Avdeling for faglig utvikling og forskning på telefon 9 80 30.

TORE OKSHOLEN


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt