Separasjon ved dom?
Universitetet og Sintef tvinges til separasjon gjennom departementalt dekret.
* NTNUs rektor får ikke sitte som leder for Sintefs råd.
* Sintef B-ordningen skal avvikles.
* Klarere organisatorisk skille mellom de to institusjonene.
Dette er hovedpunktene i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets kravliste overfor NTNU. KUF har sett seg lei på en praksis som etter departementets mening «avspeiler en sammenvevning og gjensidig avhengighet mellom Sintefs og universitetets virksomhet, som kan komme i strid med retningslinjenes krav til uavhengighet mellom institusjon og tiltak.» Dette skriver KUF i et brev til NTNU. Her gis klar beskjed om hvor de to skapene skal stå: Hver for seg
KUF poengterer at hensynet til kompetanseoppbygging i Sintef ikke skal være styrende for aktivitetene ved NTNU. Universitetet er selv forpliktet til å drive forskning. Da hører det ingen steds hjemme at Sintef har en avtalefestet rett til å aktivt involvere universitetsforskere i oppdragsvirksomhet i Sintef-regi.
- Betyr dette at departementet mener dagens ordning svekker NTNU's integritet, underdirektør Kari Østvedt i KUF?
- Det betyr at vi ønsker et klarere skille mellom NTNU og Sintef - slik at det ikke skapes tvil om universitetets selvstendighet og uavhengighet, sier Østvedt.
Departementet forlanger også klarere linjer når det gjelder det organisatoriske samrøre mellom de to institusjonene. Disse fordringene kommer blant annet til uttrykk i at KUF mener Sintef betaler for lav husleie til NTNU. Den skal økes fra 500 kroner kvadratmeteren, til 750-850; et mer markedstilpasset nivå etter departementets oppfatning. Dessuten motsetter KUF seg en vedtaksfesting av Sintefs rett til å drive sin virksomhet i NTNU's lokaler.
Sintef B
Departementet gir klar beskjed om at Sintef B-ordningen skal opphøre. Det dreier seg om en regnskaps- og forvaltningsordning for oppdragsvirksomhet ved universiteter og høgskoler. KUF nevner spesielt ordningen med at doktorgradsstudenter og forskere ved universitetet har hatt et tilsettingsforhold hvor arbeidsgiveransvaret har ligget hos Sintef. Dette vil departementet ha en slutt på.
- Hva er galt med denne ordningen?
- Den er i strid med gjeldende vedtekter. Dette må vi få bragt i orden, sier Østvedt.
KUF legger også ned forbud mot at NTNUs rektor får sitte som leder for Sintefs råd «ex oficio» - i kraft av å være rektor. Igjen dreier det seg om en sammenblanding som departementet mener er uheldig: Retningslinjene når det gjelder personfellesskap, sier at medlemmer av institusjonens styre og råd kan ikke delta i de styrende organer.
- Det må ikke skapes tvil om hvilke av de samarbeidende organer personer opptrer på vegne av. Vi kommer ikke til å gi dispensasjon på dette punktet, sier Kari Østvedt.
NTNU uenig
Universitetet aksepterer KUFs pålegg på enkelte områder, men debatterer andre.
- Når det gjelder spørsmålet om rektor bør få sitte i Sintefs råd, kan vi godta at han ikke skal ha ledervervet i kraft av sin stilling. Men vi mener at han må kunne sitte som medlem av rådet og kunne oppnevnes som leder, sier assisterende økonomidirektør Ola Johs. Amdal.
- Det er nødvendig for å gi rådet tilstrekkelig tyngde, samt å sikre universitetet mulighet til å påvirke Sintefs utvikling.
Amdal synes man kan spore en motsigelse i departementets fordringer til NTNU. På den ene sida verdsetter man det positive ved det gjensidige samarbeidet mellom de to institusjonene; på den andre sida stilles høye krav til gjensidig uavhengighet.
- Satt på spissen: Er det slik at forpliktende samarbeid og gjensidig uavhengighet ikke lar seg forene fullt ut?
- Det kan du vel si. Man må være villig til å kompromisse om det fruktbare samlivet skal kunne videreføres. Vi er uansett opptatt av å få til ordninger som ivaretar synergieffektene av det faglige samarbeidet, sier Amdahl.
Selv om KUF vil ha bort Sintef B-ordningen, forsikrer Amdahl at universitetet vil gjøre hva det kan for å videreføre de viktigste elementene i ordningen. Foreløpig er det uklart om dette vil få økonomiske konsekvenser for vitenskapelig ansatte som i dag nyter godt av Sintef B.
- Vi er nødt til å ha en ordning som gjør at vitenskapelig ansatte får betalt for å jobbe ekstra, sier Amdahl, og viser til at gjeldende avtaler åpner for overtidsbetaling for professorer.
- Uansett er det viktig å ha for øye at NTNU og Sintef i dag har gjensidig nytte av hverandre. Hver for seg står de to institusjonene dårligere rustet til å møte dagens og framtidas utfordringer.