Universitetenes grunnholdning har tradisjonelt vært at forskning hverken kan eller skal plan-egges eller styres. Dette er en holdning som må differensieres, både av hensyn til vår egen faglige utvikling og av hensynet til vår rolle i et utdanningssamfunn i sterk utvikling og endring. NTNU er en integrert del av landets verdiskapingskjede, og må derfor også ha som mål å bidra til teknologisk utvikling og omstilling i næringsliv og forvaltning. Både det politiske miljø, Forskningsrådet og andre eksterne samarbeidspartnere forventer derfor at vi utvikler vår evne til strategisk planlegging og prioritering av vår forskning.
På denne bakgrunn ble arbeidet med en forskningsplan for teknologi og naturvitenskap startet opp i 1995. Etableringen av NTNU, endring av fakultetstrukturen og arbeidet med ny studieplan for sivilingeniørstudiet har medført at arbeidet har tatt lengre tid enn opprinnelig planlagt. Likevel vil de fleste av fakultetene ha utarbeidet et første utkast til en forskningsplan i løpet av høsten. Forskningsutvalget for teknologi og naturvitenskap (FUTN) har hatt høringer med flere fakulteter om det videre arbeidet. FUTN regner med at et utkast til forskningsplan vil bli forelagt Kollegiet i løpet av våren 1998.
Gjennom forskningsplanen skal tre langsiktige oppgaver ivaretas:
- Sikre en ressursmessig stabilitet rundt den langsiktige teknologiske og naturvitenskapelige grunnforskningen
- Legge grunnlaget for forskningsmessig omstilling i faggruppene
- Klargjøre våre forskningsmessige prioriteter og startegier for samarbeid med næringsliv og forvaltning
På universtitetsnivå forutsettes planen å synliggjøre NTNUs forskningsmessige profil, og identifisere de kriterier og føringer som legges til grunn for ledelsens prioriteringer. Videre bør den danne grunnlag for dimensjoneringen av NTNUs forskning langs akser som er viktig samfunnsmessig. Den skal også klargjøre våre prioriteringer overfor våre eksterne samarbeidspartnere, slik at det blir lettere å etablere strategisk samarbeid med disse om forskerutdanningen.
Ved fakultetene/faggruppene skal
planen danne grunnlag for forskningsmessig omstilling. Det er en kjent
at ved teknologifakultetene vil ca 120 professorer og amanuenser pensjoneres
i løpet av de neste 5 år, og de valg som nå gjøres
ved rekrutteringen av nye medarbeidere, vil «tyre» den faglige
profil de neste 20-30 år. Samtidig synes det klart at det er kun
vi selv som kan ta ansvar for den teknologiske og naturvitenskapelige grunnforskningen,
og at det er vår statlige «grunnbevilgning» som må
finansiere den. Dette vil stille oss overfor krav som vi har kunnet omgå
den gang vi levde med økende budsjetter.