Næringslivsdagene for niende gang

Interessen for de årlige næringslivsdagene er større enn noengang. Bedriftene står i kø for å gjøre sine hoser grønne hos studentene, og tilbud om faste jobber til god betaling hagler.

- Joda, det er lett å få jobb hos oss hvis man har den riktige bakgrunnen fra NTNU, bekrefter Anne-Sofie Kjeller hos Forsvarets tele- og datatjeneste (FDT), en av de mange institusjoner og bedrifter som er ute etter nyutdannede kandidater. For mens f.eks. FDT skal ha ti sivilingeniører, skal Statoil ha hele 200 i løpet av inneværende år. Og det er ikke bare de mest mediekjente bedriftene som rekrutterer. En Bergensbedrift som heter Policy Management Systems Corporation A/S  og som leverer produkter og tjenester til forsikring og finansbedrifter, skal også ansette 100 nye IT-medarbeidere i løpet av 1998.
Næringslivsdagene arrangeres av studentorganisasjonen IASTE, og årets arrangement går av stabelen den 16. og 17. september. Arrangørene regner med at mellom tre og fire tusen studenter besøker utstillerne i løpet av disse to dagene. Mer stoff om Næringslivsdagene finner du på internettadressen http://www. iaste.no/nd.

Arbeidsgivere samlet i én bok

For første gang er så godt som alle arbeidsgivere som rekrutterer sivilingeniører ved NTNU, samlet mellom to permer. Det måtte en student til for å gjøre jobben.
Trond Fiskum heter studenten som har gjort en jobb universitetet vel burde ha sørget for selv.
Fiskum er leder for Nærings-livsdagene ved universitetet. Sammen med Hilde Nordbø har de to gitt ut boka «Bedriftsgui-den.» I boka er til sammen 120 bedrifter presentert, hvorav 66 deltar på Næringslivsdagene, mens ytterligere 54 bedrifter også er presentert mellom disse to permene.
- Vi regner med at til sammen fins det 1200-1300 jobber i boka, sier Trond Fiskum.
- Jeg tror vi har fått med oss det meste av relevante jobbtilbud.
Framgangsmåten var enkel - og arbeidskrevende. Studen-tene gikk gjennom stillingsannonsene i de siste 25-30 utgivelsene av Teknisk Ukeblad. I tillegg sanket Fiskum inn opplysninger via andre kanaler, blant annet gikk han rundt og spurte studenter hva som var de fem viktigste bedriftene ved akkurat deres fakultet. Til sist ble i overkant av 300 bedrifter tilskrevet - hvorav altså 120 besvarte spørsmålene.

- Enkelt

Egentlig er dette så enkelt at man kan lure på hvorfor det ikke er gjort før, sier Fiskum.
Men selv om ideen er enkel, har den ikke vært like enkel å gjennomføre i praksis. Hadde det ikke vært for erfaringene man har opparbeidet seg med arbeidet med Næringslivsdagene, ville dette ikke latt seg gjøre, mener han.
- For det første ville vi manglet tro på oss selv, på at dette var noe vi kunne få til. For det andre hadde vi da ikke hatt den nødvendige troverdighet i våre møter med bedriftene, sier Fiskum.
Ved siden av å oppgi hvor mange nye sivilingeniører de vil trenge i løpet av inneværende år, gir Bedriftsguiden noen sentrale faktaopplysninger om den enkelte bedrift. Videre har man markert hvilke fakultet den enkelte bedrift er aktuell for.
- Vi var bevisste på å holde strengt fokus på de nyuteksaminerte kandidatenes behov for jobb, og passe på at det ikke fikk sive inn masse irrelevant informasjon. Det føler jeg at vi har greid, sier han.
Finansieringen av boka gikk også greit: Bedriftene betalte selv.
Fiskum har selv fått rimelig lite tid til studier. Det siste halve året har han jobbet femti timer uka med bokprosjektet og Næringslivsdagene. Tid til eksamener er det dog blitt, og han regner med å gjennomføre studiene på normert tid.
Så får vi tro at Trond Fiskum selv neppe får problemer med å få seg jobb.
 

EINAR MYRENGET



forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt