Sju minutter fikk han snakke, Høyres finanspolitiske talsmann Per Kristian Foss, før han ble avbrutt og nærmest jaget fra Stripa av bryske representanter fra driftsavdelingen. I redsel for å bli ydmyket på samme måte, torde ikke studentlaget til Arbeiderpartiet å ta med planleggingsminister Bendik Rugaas til Gløshaugen. Forbudet mot politikk håndheves knallhardt ved NTNU ? selv i en valgkamp.
Det var tirsdag 9. september ? få dager før stortingsvalget ? at Unge Høyres studentforening hadde stand på «Stripa» på Gløshaugen. Stortingsrepresentant Per Kristian Foss var godt i gang med en politisk appell da representanter for driftsavdelingen kom.
? Foss ble bedt om å avslutte og vi ble bedt om å komme oss vekk, forteller Håvard Ram Ottesen fra studentlaget til Unge Høyre. ? Vi ble også gjort oppmerksom på at vi ville bli gjort ansvarlig for omkostningene ved at det ble ryddet opp etter oss, forteller Rem Ottesen.
Meningsløst at ungdomspolitikere ikke får
drive valgkamp rett før et stortingsvalg - og dét attpåtil
på et universitet, mener Håvard Ram Ottesen, Unge Høyre,
Bjørn Bye, Sosialdemokratisk Studentforbund (SSF), Stine Rødmyr,
SSF, og Therese Lundemo, Internasjonale Sosialister. Men, som bildet fra
Dragvoll viser, Jesus går greit.
|
? Vi tok ikke sjansen på å la en minister fra regjeringa bli jaget, og vi valgte derfor å droppe det, sier Rødmyr.
Restriksjoner også
på Dragvoll
Også på Dragvoll var det sterke begrensninger på politisk aktivitet før stortingsvalget. Men på Dragvoll er det Studentutvalget (SU) som har bestemt dette.
? Vi vil gjerne la de politiske organisasjonene slippe til, men samtidig tar vi hensyn til at dette er en arbeidsplass for både studenter og ansatte, sier lederen av SU på Dragvoll, Kari Landrø.
Studentutvalget vedtok nemlig på et møte den 1. september ? vel 14 dager før valget ? at de politiske organisasjonene skulle få tre dager hver i uka til å stå på stand innendørs i Gata. For eksemplel var det bestemt at trosdag 11. september skulle være politikk-fri på Dragvoll. Likevel flommet Gata over av stands og markskrikerske tilbud. AVHI (idrettslaget) hadde i motsetning til ungdomspolitikerne fått tillatelse, og alle idrettslagets undergrupper gjorde sitt beste for å verve medlemmer med vaffelsteking og salg av ulike effekter.
? AVHI hadde tillatelse, men ståket i Gata var det medisinerstudentene som forårsaket. Disse hadde ikke søkt om tillatelse og de ville fått avslag om de hadde søkt, sier Kari Landrø.
? Men enkelte synes det er litt påfallende at politikk og samfunnsengasjement skal holdes utenfor universitetet ? få dager før et stortingsvalg?
? Jeg kan skjønne det. Men såvidt vi har oppfattet, har de liknende bestemmelser på Gløshaugen også. Og i alle fall skal hele regelverket tas opp på et allmøte snart, slutter SU-leder Kari Landrø.
Regler for bruk av «Stripa»
Det som regulrerer hvem som får stå og ikke får stå i korridoren i første etasje i Sentralbyggene på Gløshaugen - kalt stripa - er noe kollegiet ved NTNU ble orientert om av universitetsdirektøren den 15. januar i år. Og det var på «Stripa» den famøse episoden med Høyres Per Kristian Foss fant sted.
? Jeg hører bare hva du forteller, og det kan godt tenkes at episoden kunne vært håndtert med mer takt og tone, sier universitetsdirektør Tor H. Johansen. ? Men ingen må tolke dette som om universitetet er politikerfiendtlig. Vi inviterer stadig vekk sentrale politikere på besøk, og vi besøker dem. Vi er opptatt av best mulig dialog med det politiske miljøet.
? Men driftsavdelingen handlet i tråd med regelverket?
? Ja. Men når vi står overfor et stortingsvalg, burde reglene muligens vært oppmyket en tanke. Dette er noe jeg umiddelbart vil ta opp med både studentpolitikerne og de politiske ungdomsorganisasjonene, sier Tor H. Johansen.