Austgulen tar ikke gjenvalg

NTNUs prorektor, Rigmor Austgulen, stiller ikke til gjenvalg til høsten. Nå vil hun tilbake til medisinen.

Til høsten er det igjen valg på rektorat ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og sittende rektor, Emil Spjøtvoll, har allerede sagt at han er klar for en ny periode. Det er imidlertid ikke prorektor, dr.med. Rigmor Austgulen. Hun vil nå være medisiner igjen på heltid.

- Jeg har i hele perioden kjørt et dobbelt løp, med prorektorarbeid på hverdagene fram til klokka 18, og veiledning av medisinerkandidater på kveldstid og i helgene. Den summen har blitt for stor. Og hvis jeg skal klare å henge med i den medisinske galoppen, tåler jeg ikke en prorektorperiode til, sier Austgulen til Universitetsavisa.

Anbefaler Emil på det varmeste

Det er altså ikke på noen måte livet i Hovedbygget som har blitt uutholdelig for prorektor. Tvert imot, hun angrer ikke et øyeblikk på disse tre årene. Og hun anbefaler med glede sin makker, Emil Spjøtvoll, til hvem som helst - om det nå blir han som fortsetter i rektorstolen. Det har vært et høyst vellykket profesjonelt ekteskap, mener hun:
- Vi har utfylt hverandre på en utmerket måte, i forhold til å reflektere og bytte erfaringer, og i kraft av våre komplementære væremåter. Vi har på et vis hatt et privat, lite mentorforhold. Han blir mitt viktigste tap!

- Du har satt i gang litt av hvert disse årene du har tilbrakt i Hovedbygget: Jenter og data-prosjektet, Student Tutoring, samarbeid med Trøndelag Teater... Hva er du selv mest fornøyd med?

- Det viktigste er kanskje at vi de siste årene har fått reist en diskusjon om hva NTNU kan gjøre for å dra kvinner inn i mannsdominerte fag; om fagene har godt av å få tilført kvinner, og om kvinnene har godt av å gå inn i disse fagene. Det er mindre adrenalin ute og går i ledergruppene nå, når disse tingene diskuteres. Temaet har blitt legitimt og kan faktisk nå diskuteres med smil om munnen.

Austgulen håper at hennes etterfølger også vil bli av hun-kjønn. Hun har noen favoritter, men vil ennå ikke gå ut med hvem. Først skal de bearbeides. ? Men det er enklere å gå på kvinnelige kandidater når jeg selv trygt kan anbefale makkeren, sier hun.


LISA OLSTAD
FOTO: ERIK PRYTZ REITAN



forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt