Mye energi til matproduksjon
- Grunnen til at vi har tid til å sitte her, og ikke springer
rundt og sanker mat, er overgangen fra et arbeidsintensivt til et energiintensivt
samfunn, sier professoren og speider ut over seminardeltakerne.
Professor Ola Magnussen (bildet) mener vi kan bli mer
energieffektive i matproduksjonen.
Det telles kalorier i Auditorium El 5. Det rables på papir og
arbeides bak pannebraskene på deltakerne ved fagseminaret «Et
energieffktivt Norge». De prøver å finne ut hvor mye
energi ett menneske bruker i løpet av et helt liv. Bakgrunnen for
dugnaden i hoderegning er et impulsivt spørsmål fra salen
i etterkant av professor Ola Magnussens foredrag «Energibruk i matproduksjonen
- behov, bruk og potensialet for effektivisering».
Seminardeltagerne i El 5 kommer ikke fram til noe eksakt tall på
hvor mye energi som skal til for å leve et helt liv. En av deltakerne
vet imidlertid at ett menneske bruker en kilowattime på ei femmil
på ski. En annen bidrar til å sette dette i perspektiv ved
å påpeke at et gjennomsnittsnordmann forbruker 100 kilowattimer
på en dag, eller fem hundre mil på ski om man vil. Vi dusjer
gjerne før vi kjører bil til jobben hvor vi setter oss foran
datamaskina.
Nordmenn er ikke bare storforbrukere av energi privat.
Jovisst har vi blitt energieffektive. Professor Ola Magnussen peker
på at det ikke er lenge siden det meste av menneskets arbeidstid
gikk med til å samle mat og brensel for å tilberede denne.
Og det er ikke mer enn 50-100 år siden de fleste gårdsbruk
her til lands var selvforsynt med energi.
Store tap
- Utviklingen av produksjons- og høstingsmetoder for mat, har
redusert tidsforbruket for matforsyningen og gitt oss tid til andre aktiviteter
- på godt og vondt. Vi har etter hvert fått en stor avstand
mellom de tradisjonelle stedene for matproduksjon, kysten og landsbygda,
til konsumentene i byene. Dette har ført til et stort behov for
energi til transport og konservering av maten. Også i Norge går
mye mat til spille fra høsting, til maten når konsumenten
, sier Magnussen. Han mener forsyning av store byer med fersk, proteinrik
mat som kjøtt og fisk, lett fører til store tap av kvalitet
- Det sies at fersk fisk holder seg i fjorten dager ved null grader.
I Oslo vil de kanskje kjøpe den, men personlig spiser jeg den ikke,
sier han.
Han mener å se en trend hvor vi spiser mer ferskt kjøtt
og fersk fisk. Disse matvarene er blant de minst energieffektive vi har.
Det går med ti ganger så mye energi på å få
fram enkelte fiske- og kjøttprodukter enn det som er energi-innholdet
i maten. Fiske fra fabrikktrålere og intensiv kjøttproduksjon
er de mest energikrevende formene for matproduksjon i følge Magnussen.
Ett kilo olje må til for å få fram ett kilo fisk på
denne måten og hele 18 kilo korn går med til å få
fram ett kilo biff, med opp til 90 prosent tap av energi og proteiner i
«foredlingen».
Luksusmat
Magnussen mener at en dreining mot mindre kjøttkonsum og økt
kornforbruk helt klart ville ha redusert energiforbruket og bedret verdens
totale matforsyning.
- Men biff vil vi ha?
- Ja, vi er blitt kresne og villige til å betale for nytelsen
i tilværelsen. Når vi er på vei hjem fra jobb, har vi
knapt bestemt oss for hva vi skal ha til middag. Da blir den visuelle framstillingen
av delikate ferskvarer i butikkene viktig for våre valg. Tendensene
er stadig større kjøledisker for å eksponere maten
mest mulig, noe som ofte gir altfor høye produkttemperaturer og
dermed tap av kvalitet.
- Utviklingen i den industrialiserte delen av verden går mot at
vi kjøper stadig mer industrielt foredlet mat som er klar for steikepanna.
Det handler ikke lenger om å overleve, det handler om å unne
seg luksus, sier Magnussen.
Han mener å se et stort potensial i de ressursene som finnes i
havet, det handler imidlertid om å utnytte dem bedre.
- Det er et tankekors at selen spiser mer fisk enn oss menneskene. Vi
driver fortsatt en høsting av fisk, som kan sammenliknes med høstingen
på landjorda for flere tusen år siden. Energi- og miljømessig
er det også mye å hente på foredling av fisken i Norge
før den sendes utenlands. Gjennomsnittlig sendes årlig 280
vogntog med iset laks i uka fra Norge til EU Dette kan reduseres til 112
vogntog hvis vi bare eksporterer filetene, sier Magnussen, som understreker
at tollen på ferdigvarer (og ikke råstoff ) gjør dette
vanskelig i dag.
TEKST: NORA SITTER
Energieksplosjon i matforsyningen
I dag anslås 15-20 prosent av verdens energiforbruk å gå
med til matforsyning. Den energien som trengs for produksjonen av mat,
er flere ganger høyere enn selve energiinnholdet i maten, og da
har vi sett bort fra den solenergien som er nødvendig for vekst.
Verdens totale produksjon av matvarer i 90-årene er anslått
å være i underkant av fem milliarder tonn. Så mye som
30 prosent av dette ødelegges eller tapes. I enkelte områder
tapes så mye som halvparten av maten under distribusjonen. Dette
er et økende problem på grunn av den stadige forflytningen
av mennesker bort fra områder hvor maten produseres, kysten og landsbygda,
og inn til byene.
Den økende transportavstanden og -tiden fra høsting eller
fangst til konsument bidrar sterkt til kvalitetstap og svinn av den produserte
maten. På mange områder vil bruk av litt ekstra energi for
konservering sterkt bidra til økning av matforsyningen og bidra
til reduksjon av det totale energibehovet ved reduserte tap.
|