Nedlatende behandlet av NTNU

Odd TerjeDen 2. mai i år sendte forsker Odd Terje Sandlund et brev til NTNU. I brevet minnet han universitetet om at det var to år siden han søkte stilling som professor II, og om NTNU snart hadde tenkt å foreta seg noe?

Odd Terje Sandlund er forsker ved NINA (Norsk institutt for naturforskning) og leder av avdelingen for bevaringsbiologi. I mai 1996 søkte Sandlund en utlyst stilling som professor II ved NTNU. Siden har han på forlangende omarbeidet søknaden til engelsk og han har holdt prøveforelesninger for studenter og en fagkomité. Nå er det snart ett år siden sist han hørte noe. Og nå er tålmodigheten slutt.

Bakgrunnen for Odd Terje Sandlunds søknad var et ønske fra det daværende Universitetet i Trondheim (Unit), om å opprette biodiversitet som fagområde. Zoologen Sandlund var NINAs representant i gruppen som utredet spørsmålet for universitetet i 1994/95. Unit bevilget penger til oppstart av faget, og flere stillinger, blant annet en professor II-stilling, var inkludert.

Da stillingen som professor II ble utlyst med søknadsfrist 1. juni 1996, leverte Sandlund en søknad datert den 29. mai. Allerede 20. juni mottok han en søkerliste hvor det befant seg tre personer. Deretter ble det nedsatt en komité med tre utlendinger og en nordmann som skulle vurdere søknadene. Høsten 1996 fikk Sandlund og de to andre beskjed om at søknadene måtte skrives på engelsk.

Først den 5. mai 1997 kom innstillingen fra fagkomiteen. Den sa at Sandlund og en annen søker var funnet kvalifiserte til stillingen, og 29. august holdt Odd Terje Sandlund prøveforelesning for studenter, ansatte og fagkomiteen i et auditorium på Rosenborg. Prøveforelesningen ble etterfulgt av et intervju. Siden den gang har ikke Sandlund hørt et kvekk. Ikke før han skrev et brev - som riktignok var syrlig i tonen - datert den 2. mai i år. Da fikk han øyeblikkelig svar - et svar som gikk ut på at stillingen var stilt i «bero».

- Elendig saksbehandling, synes Odd Terje Sandlund.

SMU nedlagt

Stillingen Odd Terje Sandlund søkte, er organisatorisk plassert under KB-fakultetet (Kjemi og biologi), men meningen var at professor II-stillingen skulle ha et spesielt ansvar for samarbeidet med SMU (Senter for miljø- og utvikling). SMU ble som kjent nedlagt den 22. januar i år, men Sandlund viser ikke særlig forståelse for at dette var ventet, og at stillingen derfor kanskje ikke var så aktuell som antatt for to år siden.

- Nei, alle søkere har krav på å bli behandlet skikkelig, og når man legger så mye arbeid i en søknad som vi har gjort, skal den behandles med respekt. Det har ikke skjedd i dette tilfellet, og jeg er sterkt provosert over at administrasjonen ikke har rutiner og systemer som forhindrer at søkere til en stilling går i uvisse et par år.

Sandlund avviser også at stillingen er uaktuell selv om SMU er nedlagt.

- SMU fungerte som en koordineringsinstans som hentet inn forelesere og undervisningskrefter. Selv har jeg undervist mange hovedfagstudenter i biodiversitet som fag. Dette er jo et fag som vil fortsette uavhengig av om SMU eksisterer eller ikke. Forskjellen er at det nå er KB-fakultetet som har ansvaret, og den utlyste professor II-stillingen var uansett knyttet til KB-fakultet, og ikke SMU, sier Sandlund.

Kurset som ikke finnes

I den nasjonale katalogen over doktorgradskurs er det blant annet et tilbud om «tropisk biodiversitet». Den påtenkte professor II-stillingen var ment å skulle ha ansvaret for dette undervisningstilbudet. Men ettersom stillingen ikke er besatt, finnes ikke dette tilbudet - til tross for at det står oppført i katalogen. Dette synes Sandlund er pinlig for NTNU. Ikke minst fordi det var NTNU som meldte fra til Forskningsrådet om at kurstilbudet finnes - noe det altså ikke gjør.

- Jeg synes universitetet har behandlet hele denne saken på en svært så uprofesjonell måte. En ting er at søknadene b  ehandles useriøst. Ingen må tro at det er venstrehåndsarbeid å søke en professorstilling, eller å forberede en prøveforelesning. En annen sak er det ryktet NTNU pådrar seg. Selv om administrasjonen muligens vil påberope seg uvisshet i forhold til SMUs framtid, har det ingenting med saken å gjøre. Jeg er skuffet og samtidig opprørt over måten NTNU har turnert dette på. Og om noen dager er det to år siden søknadfristen på stillingen gikk ut.

- Om du nå får tilbudet, tar du stillingen?

- Sannelig om jeg vet. Jeg vil i alle fall ha betenkningstid. Jeg er ikke sikker på om jeg er interessert i å frustreres av en administrasjon som ikke fungerer, sier Odd Terje Sandlund.

EINAR MYRENGET
FOTO: LARS KR. IVERSEN


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt