Næringspark på Marienborg

En næringspark med høyteknologi og data skal se dagens lys på den gamle jernbanetomta på Marienborg. Forskning i grenselandet mellom informasjonsteknologi og helse skal stå sentralt.  I alle fall hvis fylkesordfører Arnt Frøseth og prorektor Rigmor Austgulen får gjennomslag for sine ideer.

Meningen er at NSB etter hvert skal avvikle deler av jernbaneverkstedet på Marienborg. Bakgrunnen er i første rekke at en del reparasjons- og vedlikeholdsoppgaver faller bort som følge av at NSB nå anskaffer nytt materiell og at et betydelig areal og mange bygninger blir stående tomme. De første nytogene er allerede kommet, i løpet av de nærmeste par årene vil stadig større tomtearealer bli ledige. Til sammen 2 000 kvadratmeter vil bli frigjort.

- Positiv

- Tomta er meget velegnet til dette formålet. Når den nye gangbrua over Nidelva ferdigstilles, ligger Marienborg umiddelbart tilgjengelig fra RiT, sier Austgulen.

Arnt Frøseth ser positivt på de mulighetene som det ligger i å utnytte Marienborgtomta til satsing på helse og IT, men han vegrer seg mot å komme med bindende uttalelser.

- Det jeg kan si, er at mulighetene for både bygninger og areal på Marienborg åpnes for de som er interesserte, sier Frøseth. For i neste setning å legge til:

- Jeg synes det er svært positivt at NTNU legger for dagen en slik fantastisk entusiasme når det gjelder potensialet for helse og IT.

Et forprosjekt for helse og IT er presentert lederen for Næringskomiteen i Stortinget. Presentasjonen ble positivt mottatt, sier Frøseth.

Helse og IT

Forprosjektet skal presenteres ved årsmøtet for Forum Trøndelag, som avholdes fjerde mai.

Sosial- og helsedepartemen-tet utviklet i 1996 en handlingsplan for IT-utviklingen i helsesektoren i perioden 1997-2000. Planen ble hetende «Mer helse for hver bIT. Informasjonstekno-logi for en bedre helsetjeneste.»

I et notat skriver prorektor Austgulen blant annet følgende for å illustrere problemenes omfang og karakter: «Informasjons-flommen i helsesektoren er voldsom, så voldsom at håndteringen skaper problemer for logistikken. Journaler kommer på avveie, røntgenbilder fra ulike stadier i livet kan bli borte eller kan ikke koples sammen, hver avdeling har sitt eget system for skjema, de samme opplysninger må sankes omatt og omatt. Og, når du kommer til din primærlege, er ikke resultatene fra sykehusopp-holdet ankommet.»

For at problemene skal kommens til livs, er fem delmål formulert.

* Helsepersonellets kompetanse må styrkes.

* Rutiner for ajourføring og lagring av informasjon må styrkes.

* Kommunikasjonen mellom ulike ledd må styrkes.

* Informasjonen til pasienten må styrkes.

* Informasjonssikkerheten må ivaretas.

TORE OKSHOLEN


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt