NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Kraftig reaksjon på KUFs saksbehandling:
Prorektor oppfordrer til boikott

KUF-departementet ga Høgskolen i Bodø rett til å tildele doktorgrad, på tvers av alle faglige anbefalinger. Nå trekker Universitetsrådet sine representanter ut av Norgesnettrådet i protest.

Det norske universitetsråd, som er et fellesorgan for de fire norske universitetene, vil heller ikke medvirke ved oppnevning av sakkyndige utvalg som skal vurdere søknader om rett til å tildele doktorgrad. Rådet ber også alle ansatte ved universiteter og vitenskapelige høgskoler om å ikke delta i slike utvalg.

- Bli ikke med i utvalg som skal vurdere
rett til tildeling av doktorgrad! oppfordrer
Kathrine Skretting innstendig.

- Departementet har i Bodø-saken satt alle faglige hensyn til side, og dessuten endret de reglene som gjaldt for behandling av slike saker. Dette kan vi ikke akseptere, sier NTNUs prorektor, Kathrine Skretting. Hun er selv en av Universitetsrådets to representanter i Norgesnettrådet, men har nå trukket seg ut, og akter seg ikke inn igjen før forsvarlige rutiner er reetablert.

Historien om Bodø

Bakgrunnen for Universitetsrådets skarpe reaksjon er historien om hvordan Høgskolen i Bodø fikk rett til å tildele doktorgrad. Skolen søkte for to år siden om rett til å etablere doktorgradsstudium i bedriftsøkonomi med vekt på innovasjon og entreprenørskap. Som vanlig er, ble det nedsatt en faglig kommisjon til å vurdere søknaden. Kommisjonen kom fram til at høgskolens faglige plattform innenfor dette fagområdet var for smal, og frarådet rett til doktorgrad. Høgskolen måtte videre styrke seg med noen hovedstillinger, og bedre den faglige kvalitetskontrollen, het det i kommisjonens uttalelse.

Bodøs søknad ble behandlet samtidig med søknader fra høgskolene i Agder og Stavanger. De samme faglige breddekravene ble lagt til grunn også her, og på denne bakgrunnen fikk også de to høgskolene avslag. Norgesnettrådet - som er et samarbeidsorgan for både universiteter og høgskoler - syntes imidlertid breddekravene var i strengeste laget, og anbefalte at Stavanger skulle få rett til å tildele doktorgrad i to petroleumsfag. For Agders vedkommende var man fortsatt enig om at en del premisser manglet. (Høgskolen i Agder har siden fått på plass de faglige forutsetningene som manglet, og fikk i februar i år tildelt rett til å tildele doktorgrad i nordisk.)

Norgesnettrådet spurte pånytt komiteen om ikke Bodø også skulle få denne retten. Komiteen svarte fortsatt nei, med 4 mot 1 stemme, og Norgesnettrådet vedtok derfor med 12 mot 1 stemme å tilrå at Bodø ikke skulle få rett til å tildele doktorgrad.

Brudd på alle regler

Så gikk saken til departementet, og der ble den liggende. Fra september i fjor til februar i år, uten at noen hørte noe som helst. Men i februar skrev departementet til Høgskolen i Bodø, og tildelte skolen rett til å etablere et dr.oecon.-studium. Riktignok på midlertidig basis; to år får de på seg til å oppfylle kommisjonens faglige krav. Er ikke det i orden, må saken revurderes, heter det i tildelingsbrevet.

- Hvordan kan slikt skje, Skretting?

- Si det. Det er liten tvil om at det har vært lobbyert intenst i korridorene. Høgskolen i Bodø tok blant annet tatt direkte brevkontakt med departementet i januar i år, med bønn om fortgang i saken. Vi finner det nokså oppsiktsvekkende at departementet reagerer i forhold til en slik henvendelse, og plutselig avskriver Norgesnettrådet som saksbehandler. Dette er brudd på alle kriterier og regler som er fastsatt for behandling av slike saker!

- Tildelingsbrevet argumenterer med et regionalpolitisk perspektiv?

- Ja. Et slikt perspektiv er noe helt nytt og underlig på dette området. En doktorgrad er ikke noen regionalpolitisk affære. Doktorgrader skal holde mål etter internasjonale kriterier, og faglig kvalitet er det eneste som teller. Det kvalitetssikringssystemet som benyttes verden over, råd fra en komité av eksperter, er her satt til side, sier vår prorektor oppgitt.

Store forsinkelser

Bare ti dager før Lilletun gikk av som KUF-statsråd, sendte Universitetsrådets styre et skarpt brev til statsråden, der det gjorde rede for sine reaksjoner på hans håndtering av saken. Nå vil den i stedet havne på en uforberedt Trond Giskes bord.

Boikotten vil trolig medføre store forsinkelser i behandlingen av andre søknader om rett til tildeling av doktorgrad. Både Misjonshøgskolen i Stavanger, Høgskolen i Stavanger og Høgskolen i Agder har håp om å få tildele nye doktorgrader. Søknadene vil neppe bli vurdert med det aller første.

- Utspillet ligger nå hos KUF-departementet. Det bør snarest reetablere de opprinnelige kravene til doktorgradsrettigheter, sier prorektor Kathrine Skretting.

 


Høgskolen i Bodø:
- Ikke lobbyisme

Rektor ved Høgskolen i Bodø, Frode Mellemvik, avviser bestemt at man der har bedrevet lobbyvirksomhet overfor departementet. - Vi har derimot i brevs form holdt KUF orientert om vårt arbeid med å oppfylle de krav kommisjonen stilte for at vi skulle få rett til doktorgradsstudium. Det oppfatter jeg som å tilfredsstille kommisjonens krav, sier han. Han ser derfor rådenes reaksjonsform som underlig og lite konstruktiv. - Ønsker man å påvirke, må man være på arenaen, ikke trekke seg ut og lamme arbeidet, mener han. - Men jeg registrerer nå med glede at en ny dialog er på vei. Det er viktig at vi alle bidrar i det nasjonale samarbeidet igjen, sier Mellemvik.

Norgesnettrådet:
- Ikke funksjonsdyktige

Norgesnettrådet har nå bedt departementet om et møte. - Vi ser at Bodø-saken skaper problemer, og ber om å få drøftet hvilke kriterier som skal vektlegges i vårt arbeid med slike saker, sier rådets leder, Magnus Rindal. Han opplyser at så lenge Universitetsrådet ikke stiller med sine representanter, er ikke Norgesnettrådet funksjonsdyktig, og vil derfor ikke kalles sammen til møte før det igjen er fulltallig. Det betyr at saker blir liggende på is på ubestemt tid.

Høgskolerådet:
- Deler bekymringen

Det norske høgskolerådet organiserer de 26 statlige høgskolene, og deler de øvrige rådenes bekymring for hvordan Bodø-saken har blitt håndert. Også høgskolerådet har derfor bedt om et avklarende møte med departementet. - Selv om vi er glad for at statlige høgskoler nå har fått tillatelse til å tildele doktorgrader, mener også vi at det utelukkende må være faglige kriterier som legges til grunn, sier rådets leder, Kari Blom.

KUF-departementet:
- Vil forholde oss aktivt

- Dette er et politisk spørsmål, og vi regner med at den nye statsråden ganske snart vil ta stilling til hva slags kontakt vi skal ha med partene, sier ekspedisjonssjef Jan S. Levy i KUF-departementet. Han vil ikke kommentere den kritikken som er reist mot departementets håndtering av saken, men lover at KUF vil forholde seg aktivt til den situasjonen som har oppstått. - Vi må jo finne en løsning, så vi får videreført det faglige rådgiversamarbeidet, sier han.


LISA OLSTAD (TEKST OG FOTO)