Jakter på det nordiske

Nettverk for kunst og estetikk vil forene NTNU og byen i store, felles kulturarrangementer. Til høsten starter «Jakten på det nordiske».

«NTNU stiger ned fra berget,» skrev Adresseavisen (underforstått: «Og det var sannelig på tide!») da universitetets nettverk for kunst og estetikk før jul samlet representanter for omtrent alt som finnes av kulturkrefter her i byen, for å diskutere om man kunne ha noe å tilføre hverandre.

Det fant man ut at man hadde. Nedstigningen medførte faktisk at billedkunstnere, kunsthåndverkere, musikere, film- og teaterfolk, kulturbyråkrater, forfattere og museumsfolk nå har blitt enige om å slå seg sammen med NTNUs fagmiljøer, og annet hvert år arrangere en heidundrende biennale til glede for seg selv og for byens befolkning. Som paraplytema for biennalene har man valgt land - et emne som gir den nødvendige avgrensning, men som samtidig gir rikt spillerom for alle typer kulturytringer.

Storbritannia og Japan står på planen for årene 1999 og 2001. Men som et prøveprosjekt blir det allerede til høsten arrangert en mini-biennale der det skal dreie seg om Norden.

- Nå må alle NTNUs fagmiljøer komme på banen og gjøre sitt for at universitetet blir oppfattet som den kulturinstitusjonen det er, oppfordrer nettverkets koordinator, Else Marie Dalaker, og nestleder i styret, førsteamanuensis Erling Rohde ved Institutt for form og farge.

Også næringslivet

Når Norden er valgt som fellessatsingens første tema, er det av den enkle grunn at flere av byens kulturinstitusjoner allerede har ting på programmet, som passer inn her. Det gjelder både Trøndelag kunstnersenter, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Trondheimssolistene og Symfoniorkesteret. Kinoene vil følge opp med et nordisk program de ukene mini-biennalen varer, og Institutt for produktdesign er på banen med et undervisnings- og utstillingsopplegg for skandinavisk design. Vitenskapsmuseet vil lage ett eller annet på midtnordisk arkeologi - og selv Forsvarets distriktsmusikkorps har ringt og bedt om å få bli med!

Nå gjenstår å få næringslivet på banen, av både pekuniære og kulturelle årsaker. ? Vi satser på sponsing. Men vi forestiller oss også at særlig hotell- og restaurantnæringen vil ha noe faglig å bidra med under biennalene. Mat er jo også i høyeste grad kultur, minner Dalaker om.

- Bli kjent med noen nye!

At de av NTNUs institutter som allerede er en formell del av nettverket, legger opp sin undervisning og formidling med tanke på det nordiske noen uker til høsten, tar Dalaker og Rohde for gitt. - Men vi håper også at de andre fagmiljøene ved NTNU vil gripe sjansen til å gjøre seg synlige i byen, og syr sammen noe som faller inn under Norden-paraplyen, sier de. De ser ingen grunn til at ikke de teknologiske miljøene skal kunne delta i en slik satsing: - Hvis det nå er sånn som teknologene sier, at teknologien er grunnlaget for all kultur, er det helt naturlig at de deltar i både denne og de neste biennalene, understreker Rohde.

Han minner også om at biennalenes tema, som ser ut over egne landegrenser, kan bidra til at det dannes noen nye kontakter. - Her går det an å opprette noen forbindelser og nettverk. Kanskje vi rett og slett kan bli kjent med noen nye?, foreslår Erling Rohde.

Og ber den NTNUer som måtte ha en god idé til Norden-arrangementet, om å ta kontakt med koordinatoren på e-post: else.marie.dalaker@hf.ntnu.no

LISA OLSTAD


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt