Politikk for åpen vitenskap
Politikk for åpen vitenskap ved NTNU
Politikk for åpen vitenskap ved NTNU
Politikken er godkjent av rektor 02.10.2020 og gjelder fra samme dato. NTNU Universitetsbiblioteket forvalter dokumentet.
1 Formål med dokumentet
Dokumentet beskriver mål, krav, føringer og prinsipper for NTNUs politikk for åpen vitenskap. Detaljer knyttet til implementering av disse beskrives i dokumentet Retningslinjer for politikk for åpen vitenskap.
2 Gjelder for
Med åpen vitenskap menes et sett prinsipper for mer åpenhet og transparens i forskningsprosessen, samt åpen tilgang til resultatene av forsknings- og undervisningsaktivitet.
Politikk for åpen vitenskap gjelder for all virksomhet ved NTNU, herunder forskning, kunstnerisk utviklingsarbeid, undervisning og formidling av vitenskapelig og kunstnerisk arbeid, og for alle ansatte som benytter universitetets ressurser til å utføre sitt arbeid.
Politikken omfatter alle resultater av forsknings-, undervisnings- og formidlingsaktivitet utført med bruk av NTNUs ressurser, blant annet:
- Vitenskapelige publikasjoner
- Forskningsdata og -databaser
- Dataprogrammer og tilhørende dokumentasjon og kildekode
- Undervisningsopplegg og -materiale
- Resultater av kunstnerisk utviklingsarbeid
- Bilde- og videomateriale
- Digitale læringsressurser
- Åpne fagfellevurderinger
Arbeid utført utenfor stillingen ved NTNU er ikke omfattet av politikken, selv om universitetets løsninger for publisering og arkivering av forskningsresultater vil kunne benyttes også for slik produksjon.
3 Definisjoner
Ansatt: Person som har inngått arbeidsavtale med NTNU.
Brukslisens: Vilkår for bruk og gjenbruk av forskningsresultater, forskningsdata og læringsressurser.
Data: Enhver fysisk representasjon av opplysninger, viten, meninger etc. i motsetning til innholdet, som kalles informasjon. Representasjonen kan bestå av tekst av lyd-, lys- eller elektriske signaler, i sekvenser og kombinasjoner av tall, mønster eller bokstaver med mer.
Datahåndtering: Prosedyre for innsamling, mellomlagring, omdanning, analyse, arkivering og deling av forskningsdata.
Forskningsdata: Forskningsdata er registreringer/nedtegnelser/rapporteringer i form av tall, tekst, bilde, lyd, video som genereres eller oppstår underveis i forskningsprosjekter.
Forskningsresultat: Publikasjon, datasett, metodebeskrivelse, kildekode eller annen produksjon fra en forskningsprosess.
Gjesteforsker: Person som etter avtale utfører forskning og/eller undervisning ved NTNU, uten å være ansatt eller selvstendig oppdragstaker.
Ideelle rettigheter: Idéhavers/opphavsperson krav på å bli navngitt slik som god skikk tilsier, samt opphavspersonens rett til å motsette seg at verket endres eller tilgjengeliggjøres på en måte eller i en sammenheng som er krenkende for hans/hennes litterære, vitenskapelige eller kunstneriske anseelse eller egenart, eller for verkets anseelse eller egenart.
Læringsressurser: All form for materiale benyttet til undervisningsformål. Dette inkluderer for eksempel faglitterære verk, musikkverk, kunstverk, video, programvare og presentasjoner og inkluderer fremføring og formidlingen av dette.
Student: Person som har betalt semesteravgift og er registrert som student ved NTNU. Mottager av undervisning som omfattes av politikken for åpen vitenskap.
Vitenskapelig publikasjon: Publisert forskningsresultat som har vært gjennom fagfellevurdering.
Åpen vitenskap: Prinsipper for mer åpenhet og transparens i forskningsprosessen, samt åpen tilgang til resultatene av forsknings- og undervisningsaktivitet.
4 Mål for åpen vitenskap ved NTNU
NTNU skal bidra til «kunnskap for en bedre verden». En forutsetning for dette er at verden får anledning til å tilegne seg og ta i bruk kunnskapen. Resultater av forsknings- og undervisningsaktivitet ved NTNU skal gjøres allment tilgjengelige. Denne tilgjengeliggjøringen må skje innenfor de til enhver tid gjeldende juridiske og etiske rammer for forskning og undervisning, og der det ikke går utover muligheten til å praktisk gjennomføre forskning eller undervisning.
Bak begrepet åpen vitenskap ligger prinsipper som underbygger all universitetets virksomhet: samarbeid, transparens, etterprøvbarhet og tilgjengelighet. I praksis vil dette si tilgjengeliggjøring av forskningsresultater og læringsressurser, åpenhet om metoder og underlagsdata og formidling av fag til studenter og allmennheten.
Disse prinsippene skal bidra til at NTNU oppfyller sitt samfunnsoppdrag om å bidra med kunnskap for en bedre verden i henhold til god vitenskapelig praksis. Åpen vitenskap følger de vitenskapelige idealer om kunnskap som felleseie, forskningens uavhengighet, universalisme og organisert kildekritikk.
5 Overordnede føringer
Åpen vitenskap ved NTNU skal skje innenfor rammene av lover, forskrifter, offentlig politikk og universitetets styrende dokumenter. NTNUs viktigste eksterne finansiører av forskning legger også vilkår om åpen tilgjengeliggjøring i tråd med prinsipper for åpen vitenskap. De viktigste føringene er gitt gjennom:
NTNUs strategi: Kunnskap for en bedre verden, kjerneoppgaver:
«Vår forskning og våre forskningsdata publiseres åpent.»
Kunnskapsdepartementets politikk for åpen publisering:
«Regjeringen har som mål at alle norske vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige.»
Nasjonal strategi for åpne forskningsdata:
«Forskning som skjer ved bruk av offentlige midler, skal være til det beste for alle. Derfor er det viktig at også dataene bak forskningsresultatene er tilgjengelige for flest mulig: for andre forskere, men også for forvaltningen og næringslivet.»
Norges Forskningsråds politikk for åpne publikasjoner:
«[A]rtikler fra prosjekter med finansiering fra oss [skal] gjøres umiddelbart tilgjengelige.»
Horisont Europas politikker for åpen vitenskap:
«[U]nder Horizon 2020, each beneficiary must ensure open access to all peer-reviewed scientific publications relating to its results.»
Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven), særlig § 1-5, punkt 6:
«Universiteter og høyskoler skal sørge for åpenhet om resultater fra forskning eller faglig eller kunstnerisk utviklingsarbeid.»
Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven)
Personvernforordningen (GDPR)
Lov om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverkloven)
Lov om medisinsk og helsefaglig forskning (helseforskningsloven), særlig § 39, «Den forskningsansvarlige og prosjektlederen skal sørge for åpenhet rundt forskningen» og § 45: «Den forskningsansvarlige og prosjektlederen kan søke den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk om utsatt offentliggjøring der dette er nødvendig for å beskytte legitime patentrettslige eller konkurransemessige interesser, eller av hensyn til et løpende forskningsarbeid.»
6 Prinsipper for åpen vitenskap
Som hovedregel skal resultater av forskning og undervisning utført ved NTNU gjøres allment tilgjengelig der dette er praktisk og juridisk mulig. Det vil likevel være mange tilfeller hvor åpen tilgjengeliggjøring av forskningsdata eller læringsressurser ikke er hensiktsmessig. Dette kan være fordi forskningen er av sensitiv karakter, avidentifisering av personer ikke er mulig eller fordi forskningen eller undervisningen omfatter bruk av opphavsrettsbeskyttet materiale.
Forskere og undervisere kan også være bundet av kommersielle avtaler som umuliggjør allmenn tilgjengeliggjøring. Det er fortsatt viktig å følge god vitenskapelig praksis for dokumentasjon av forskningsresultater og datahåndtering, og mer begrenset tilgjengeliggjøring av forskningsresultater kan være aktuelt i forbindelse med for eksempel replikasjonsstudier.
NTNU skal arbeide for at universitetet eller dets ansatte så langt det er mulig selv beholder opphavsrettslig beskyttelse til sitt arbeid i inngåelse av publiseringskontrakter og brukslisenser, og at opphavspersonens ideelle rettigheter ivaretas.
6.1 Etterprøvbarhet og åpne metoder
Relevante retningslinjer: 3.2, 3.6
Transparens om metoder og data som underbygger påstander i en publikasjon er en forutsetning for god vitenskap, og dermed for tilliten vitenskapelig virksomhet har i samfunnet. NTNU skal tilgjengeliggjøre underlagsdata, metodebeskrivelser og algoritmer for behandling av rådata, herunder kildekode, journaler og kodingsprosedyrer, der dette er praktisk mulig.
6.2 Åpen tilgjengeliggjøring av forskningsresultater
Relevante retningslinjer: 3.1, 3.2
Blant universitetets viktigste forskningsresultater er vitenskapelige publikasjoner med tilhørende data, metodebeskrivelser og kildekode, samt resultater av praksisbasert forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid. I tråd med nasjonale retningslinjer for åpen publisering og forskningsdata skal NTNU sikre åpen tilgang til forskningsresultater, enten gjennom institusjonelt arkiv eller gjennom åpen publisering, og åpen tilgang til resultatdata for gjenbruk og aggregering der dette er praktisk mulig.
I tilfeller der universitetets ansatte samarbeider med ansatte fra andre institusjoner skal NTNU sin del av arbeidet tilgjengeliggjøres i henhold til denne politikken, med mindre særlig avtale om noe annet foreligger. For resultater som stammer fra prosjekter med ekstern finansiering vil vilkårene stilt fra finansiørens side og/eller gjennom eventuell konsortieavtale være gjeldende for muligheten for tilgjengeliggjøring. For forskningsresultater produsert i samarbeid med studenter, se gjeldende IPR-politikk.
6.3 Åpne læringsressurser
Relevante retningslinjer: 3.3
Læringsressurser produsert av universitetets ansatte til bruk i undervisning skal tilgjengeliggjøres der slik tilgjengeliggjøring ikke bryter med gjeldende åndsverkslovgivning. Materialet skal så langt det er praktisk mulig benytte seg av ressurser med en brukslisens som tillater videre tilgjengeliggjøring.
NTNU stiller til rådighet lagrings- og publiseringsløsninger for læringsressurser, og bistår ansatte i opphavsrettslige spørsmål knyttet til dette.
Læringsressurser som brukes i universitetets undervisningstilbud forutsettes produsert i underviserens arbeidstid, og faller derfor inn under denne politikkens føringer for åpen tilgang. I situasjoner der undervisningsopplegg innhentes eksternt, skal en samarbeidsavtale klargjøre hvilke deler av opplegget (øvinger, eksamenssett, undervisningsmateriale, egenprodusert audiovisuelt materiale) som kan tilgjengeliggjøres under denne politikken, og hva som eventuelt skal tilfalle den eksterne parten.
6.4 Resultater av kunstnerisk virksomhet og kunstnerisk utviklingsarbeid
Relevante retningslinjer: 3.1
Resultater av kunstnerisk virksomhet og kunstnerisk utviklingsarbeid i regi av NTNU skal tilgjengeliggjøres så langt det er praktisk mulig og i henhold til åndsverksloven.
6.5 Resultater skapt av studenter
Det er ønskelig at også studentarbeider tilgjengeliggjøres. Samtidig er ikke studenter ansatt ved universitetet, og det arbeid som skapes under studier ved NTNU tilhører studenten. NTNU skal likevel stille til rådighet arkiv- og lagringsløsninger som gjør det mulig for studenter å deponere arbeid produsert i tilknytning til studiene dersom studenten ønsker dette.
Der studenter samarbeider med ansatte om å produsere forskningsresultater skal det så langt det er mulig inngås avtaler som sikrer den ansattes rett til å tilgjengeliggjøre resultatet i tråd med politikken.
6.6 Etikk
Noe av forskningen ved NTNU er av særlig sensitiv karakter, og deling av forskningsresultater eller undervisningsmateriell kan være i strid med forskningsetiske prinsipper eller lover og retningslinjer for personvern eller sikkerhet. NTNU vil beskytte ansattes rett til å legge begrensninger på tilgjengeliggjøring av slikt materiale der dette vil gå på tvers av etiske forpliktelser, eller dersom slik tilgjengeliggjøring vil være i konflikt med personvernlovgivning eller vilkårene oppgitt i meldeskjema til NSD eller i skjema om informert samtykke.
Universitetets etiske retningslinjer for ansatte skal følges.
6.7 Infrastruktur
NTNU skal sørge for tilgang til en tilstrekkelig infrastruktur for å oppnå målene i politikken. Dette inkluderer digitalt arkiv for vitenskapelige publikasjoner, forskningsresultater, og resultater av kunstnerisk utviklingsvirksomhet, samt lagringskapasitet for forskningsdata, sikker håndtering av sensitive forskningsdata og læringsressursarkiv.
Rettighetsstrategi og politikk for åpen vitenskap
Rettighetsstrategi og politikk for åpen vitenskap
Utviklingsplan for åpen vitenskap
Åpen vitenskap ved NTNU
Åpen vitenskap ved NTNU
Åpenhet gjennom hele forskningsprosessen står sentralt ved NTNU.
Se mer informasjon om praksiser, kurs og veiledning innen åpen vitenskap ved NTNU.