Fra kalde isfjell til varme hjerter

Ultralydhistorie

Fra kalde isfjell til varme hjerter

Den første temautstillingen i museet har fått navnet «Fra kalde isfjell til varme hjerter», en tittel som spiller på den historiske utviklingen av ultralyd.

Da Titanic støtte på et isfjell og sank i 1912, kom ideen om å utvikle en teknologi som oppdaget isfjell under vann. Sonar og radar kom, og etter hvert begynte man å prøve ut den samme teknologien for å se inn i kroppen.

I 1976 ble Doppler-ultralyd utviklet av Bjørn Angelsen ved det som i dag er NTNU. Et nært samarbeid med lege og hjertespesialist Liv Hatle gjorde denne ultralydteknologien kjent på verdensbasis. 

- Ultralyd er perfekt som tema for den første utstillingen vår. Her har vi teknologisk utvikling ved NTNU i nært samarbeid med klinikerne ved St. Olavs Hospital. En del av suksessoppskriften for det sterke ultralydmiljøet i Trondheim er den nære koblingen mellom teknologene og legene, mener Ivar Skjåk Nordrum, professor og leder for Medisinsk museumsutvalg.

 

Trondheim et sentrum for ultralyd

Trondheim et sentrum for ultralyd

Ultralyd redder liv! Se hjertepasient Martin Hernæs Reinfjord dra nytte av NTNUs spisskompetanse. Intervju med ultralydpionerene Liv Hatle og Bjørn Angelsen.

Hva er ultralyd?

Hva er ultralyd?

Jente eller gutt?

Jente eller gutt? Om ultralyd på foster

Hjertebank

Ultralydutviklingen i Trondheim

Ultralyd på hjernen

Ultralyd på hjernen

jakten på ultralydbølgene

Fordyp deg i ultralydhistorien

Fordyp deg i ultralydhistorien

Hjerte

Foster

Teknologiutvikling