Lungeprosjektet i HUNT

Lungeprosjektet i HUNT

Foto: Colourbox

Obstruktive lungesykdommer som astma og kols er hyppig forekommende sykdommer og begrenser funksjon og livskvalitet for mange personer. Astma sees hos henholdsvis 8-10 % hos barn og 5-6% hos voksne. Kols skyldes mange faktorer, der røyking er viktigst. I Norge har ca. 6% over 40 år kols. Pasienter med kols har ofte andre kroniske sykdommer som øker sykdomsbelastningen, dette gjelder spesielt hjertekarsykdom og osteoporose.

Lungeprosjektet ønsker å avdekke årsaksfaktorer til sykdom, faktorer som forverrer symptomer, livskvalitet, forekomst, sykdomsutvikling, behandling, prognose og belastning av andre tilleggssykdommer.

Prosjektet har derfor innhentet data fra spørreskjema, intervju, lungefunksjonsmåling og beintetthetsmålinger i HUNT2 (11.000), HUNT3 (12.000) og HUNT4 (15.000).

Prosjektet har bidratt til å avdekke forekomst av sykdommene, normalverdier for lungefunksjonsmåling (spirometri) og har hatt stor innflytelse på endring av diagnosekriterier for kols. Dette gjenspeiles i retningslinjer fra Helsedirektoratet, retningslinjer om kols og astma for allmennpraksis, lærebok i allmennmedisin og Norsk Elektronisk Legehåndbok.

Prosjektet har studert symptomer og lungefunksjon relatert til kjønn. Det ble allerede i år 2000 og 2003 publisert artikler som viste at kvinner var mer sårbare for røyking ved at de både fikk mer lungesymptomer og tap i lungefunksjon enn menn med tilsvarende røykebelastning. Det er senere vist at forekomst av kols hos kvinner har økt til samme nivå som hos menn, dette skyldes hovedsakelig endring i røykemønster. Forekomsten av kols synes ikke øke lenger; manglende reduksjon til tross for redusert røyking, skyldes nok at befolkningen lever lenger, da også de som har kols.

Prosjektet har samarbeid med Folkehelseinstituttet og Universitetene i Tromsø og Bergen. I tillegg deltar prosjektet i flere nordiske og internasjonale prosjekter innen tema genanalyser, lungekreft, lungefunksjonsmålinger, kols og astma, og betydning av sosioøkonomiske faktorer på sykelighet og behandling.