Toppbanner CERG

Treningsfrekvens ved diabetes

Har treningsfrekvens betydning ved type 2-diabetes?

En halvtime trening fire dager i uka reduserte langtidsblodukkeret til personer med type 2-diabetes, mens effekten ikke var statistisk signifikant for de som trente 10-minuttersøkter opptil flere ganger om dagen. Begge gruppene forbedret imidlertid kondisjonen sin like mye i løpet tolv uker. Hjerterymevariasjonen om natta, et mål på aktiviteten til det sympatiske nervesystemet, forbedret seg kun i gruppa som trente lengre økter med lavere frekvens. Begge treningmetodene forbedret nivåene av det gode HDL-kolesterolet og tenderte til å ha gunstig effekt på kroppsvekt og midjemål.

Mastergradsprosjektet inkluderer analyser av til sammen 32 tidligere fysisk inaktive kvinner og menn med type 2-diabetes. 19 av dem hadde blitt trukket til å gjennomføre tre økter med 3x4-minuttersintervaller og ei moderat treningsøkt hver uke. Resten trente tolv 10-minuttersøkter i uka, hvorav ni av øktene inkluderte ett intensivt fireminuttersdrag. Denne gruppa trente stort sett hjemme, mens deltakerne som trente 30-minuttersøkter møtte på sykehuset for å gjennomføre intervalltreningsøktene. Den totale treningsmengden i de to gruppene var like høy, men deltakerne som trente tolv økter i uka gav tilbakemelding om at dette treningsopplegget var upraktisk å gjennomføre.

Les hele masteroppgaven til Michael Shelver:
The Effect of Frequency in Volume Matched Exercise Training on Aerobic Capacity, Heart Rate Variability, and Glucose Variability in Type 2 Diabetes


Sosiale medier og kontakt

Følg oss i sosiale medier:
  Facebook-logo Twitter-logo Instagram-logo

Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no

Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim

Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim

CERG logo