Toppbanner CERG

Intervalltrening bedret helsa til kvinner med lipødem

Intervalltrening bedret helsa til kvinner med lipødem

Åtte uker med regelmessige 4x4-intervaller hadde ikke effekt på smerte, men gav bedre livskvalitet for kvinner med lipødem. De som har lipødem, har gjerne slank overkropp, men unormal ansamling av underhudsfett på legger og lår. Sykdommen gir smerter og ubehag i beina, og for mange går tilstanden ut over livskvaliteten.

Studien inkluderer 22 overvektige kvinner med lipødem, hvorav halvparten fikk anledning til å møte til organiserte intervalltreningsøkter med høy intensitet to dager hver uke i åtte uker. De ble også bedt om å gjennomføre ei treningsøkt på egen hånd. Etter perioden rapporterte kvinnene i treningsgruppa om bedre generell helse, de følte seg mindre utmattet og opplevde at de fungerte bedre sosialt, sammenlgnet med de elleve kvinnene som fikk beskjed om å leve som før. Effekten var mest tydelig blant de som hadde redusert vekt og fettmasse i beina i løpet av treningsperioden. Treningen gav ikke signifikante endringer i kroppskomposisjonen, men vi så tendenser til redusert vekt og hofteomkrets. I motsetning til kontrollgruppa reduserte også de som trente, fettmassen på overkroppen. 

Gruppa som trente intervaller, forbedret kondisjonen sin i løpet av treningsperioden, men ikke signifikant mer enn deltakerne i kontrollgruppa. Intervalltreningen reduserte heller ikke nivåene av betennelsesstoffet CRP i blodet, men det var kanskje heller ikke å forvente, ettersom deltakerne hadde normale nivåer i utgangpsunktet.

Les de tre mastergradsavhandlingene:

Effects of high-intensity interval training on body composition and quality of life in women with lipedema

Effect of high-intensity interval training on cardiorespiratory fitness and body composition for women with lipedema 

The therapeutic potential of high intensity interval training among women with lipedema


person-portlet

Mastergradsstudenter

Sosiale medier og kontakt

Følg oss i sosiale medier:
  Facebook-logo Twitter-logo Instagram-logo

Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no

Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim

Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim

CERG logo