Dimensjonene for Senter for psykisk helse er satt
Dimensjonene for Senter for psykisk helse er satt
Dimensjonene for Senter for psykisk helse er satt
Nå er det tatt en beslutning på de ytre rammene for Senter for psykisk helse og på hvilken tomt senteret skal bygges. - Prosessen for videre utforming av selve bygget vil foregå gjennom flere parallelle løp, og vi jobber nå suksessivt med å samle trådene forteller Jostein Grytdal, prosjektleder ved NTNU Campusutvikling.
Skrevet av: Janne S. Almhjell
Virksomhetsalternativet valgt gjennom mulighetsstudie
Prosjektet er i konseptfasen. I denne fasen skal det utarbeides resultatmål, samt gis et faglig utgangspunkt og grunnlag for det konseptet som best svarer ut de oppgavene og målsettingen prosjektet er gitt i mandat og styringsdokument.
Konseptfasens første steg bestod i å utforme ulike konsepter for senteret, i tillegg til å vurdere virksomhets- og tomtealternativene. Gjennom en mulighetsstudie ble bygningsmessige løsninger for de tre tomtealternativene kombinert med tre virksomhetsalternativene kartlagt, og beslutningen om hvilket alternativ prosjektet skal jobbe videre med tatt.
- Dette er et omfattende arbeid som involverer mange ressurser på flere nivåer og over flere faser, sier Grytdal, prosjektleder for Senter for psykisk helse ved NTNU.
Figuren illustrerer prosessen frem mot valgte løsning av
virksomhets– og tomtealternativ
Bygger for fremtidens brukere
For å sikre bred medvirkning er arbeidet organisert gjennom tverrfaglig deltakelse med representanter fra virksomhetene som skal bruke funksjonsområdet. Representantene deltar i ulike fora og på ulike nivå.
Nærhetsdiagram er et av verktøyene som benyttes i den
videre utformingen av senteret.
I steg to av konseptfasen skal medvirkningen utvides med funksjonsgrupper som inkluderer sluttbrukerne, det vil si ansatte, studenter, verneombud, tillitsvalgte og pasient- og pårørenderepresentanter med flere. Funksjonsgruppene består av representanter fra de ulike fagområdene som skal benytte de ulike funksjonsområdene i senteret, og hver gruppe har en gruppeleder fra St. Olav eller NTNU. Gruppenes hovedoppgave vil være å delta i planleggingen av sitt fagområde, enhet og funksjon.
- Aktiv medvirkning fra fremtidens brukere av et bygg er en forutsetning for et vellykket sluttresultat og en suksessfaktor i prosjektet, understreker Grytdal.
Arbeidet er organisert i form av ni funksjonsgrupper, der både ansvarsområde og sammensetning vil variere gjennom prosjektforløpet. Innspill fra de ulike gruppene vil danne utgangspunkt og grunnlag for prosjekteringsgruppas videre utforming av skisseprosjektet og programmering av bygget.
I september 2021 ble det klart at Metier OEC, Nordic – Office og Architecture og Norconsult er gruppen som skal bistå i den videre planleggingen og utformingen av senteret. Disse skal planlegge nytt senter for psykisk helse på Øya i Trondheim
Om Senter for psykisk helse
Om Senter for psykisk helse
-
Senter for psykisk helse er en viktig del av NTNUs samling av campus, hvor en gjennom geografisk samling av fagmiljøer skal styrke forskning, utdanning og innovasjon ved universitetet.
-
NTNUs fagmiljøer vil gjennom samlokalisering og sambruk kunne oppnå flere og bedre måter å drive forskning og utdanning på, i tillegg til å bidra til deling av kunnskap, kompetanse og erfaring på tvers av fagmiljøene og med St. Olavs hospital.
-
Senteret skal ligge på Øya og blir dermed en del av helse- og sosialfagklyngen.
-
NTNU, St. Olavs hospital, Helse Midt-Norge RHF og Sykehusbygg jobber med Senter for psykisk helse sammen i en felles prosjektorganisasjon. St. Olavs hospital er byggherre og Sykehusbygg er innleid som prosessledere for byggeprosjektet.
-
Metier OEC, Nordic – Office og Architecture og Norconsult skal bistå i den videre planleggingen og utformingen av senteret: Disse skal planlegge nytt senter for psykisk helse på Øya i Trondheim
-
Planlagt ferdigstillelse 2028. Prosjektmodellen er delt inn faser med milepæler og leveranser, og er samstemt med prosjektmodellen for NTNUs campusutvikling. Se mer om fremdrift og hvordan arbeidet organiseres: Slik jobber vi med Senter for psykisk helse .
-
Fagmiljøer og enheter som skal inn i senteret:
NTNU: Institutt for psykologi ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap og Institutt for psykisk helse ved Fakultet for medisin og helsevitenskap.
St. Olavs hospital: Akutt- og mottaksfunksjon for rus og psykisk helse, akutte døgnplasser for rus og psykisk helse for voksne, unge og barn, elektive døgnplasser for barne- og ungdomspsykiatri, spesialiserte funksjoner, døgnplasser for elektiv avrusning, alderspsykiatri, enhet for psykisk helse og rus i somatikken og forskning og utdanning.
Les mer om Senter for psykisk helse på NTNUs nettsider: Senter for psykisk helse - Campusutvikling - NTNU