Brukerinvolvering i Campussamling - 2021 - Campusutvikling
Campussamling – 70 NTNUere involvert så langt
Campussamling – 70 NTNUere involvert så langt
Hvordan kan vi legge best til rette for fremtidig utdanning og læring, forskning, innovasjon, kunstnerisk utviklingsarbeid og formidling? Dette jobber nærmere 70 ansatte og studenter med å finne ut når fremtidens arealer og uteområder nå planlegges i NTNU Campussamling. Fra høsten blir det enda flere.
Skrevet av Hanna Maria Jones
Hovedbrukergruppen - representerer ledelsen
Hovedbrukergruppen for NTNU Campussamling ble etablert i januar 2021. Alle dekaner, prorektorer og direktører, i tillegg til Studenttinget, Hovedsammenslutningene og verneombudslinja, har utnevnt hver sin representant. Hovedbrukergruppen har et særlig ansvar for å bidra til helhet i NTNU Campussamling og at prosjektet følger strategi, rammer og premisser gitt av Kunnskapsdepartementet og NTNU.
Les mer om hvem som deltar i hovedbrukergruppen for NTNU Campussamling og hvorfor
Flere temabrukergrupper er etablert
Videre er fem temabrukergrupper i aksjon. Temagruppene er bredt sammensatt fra ulike deler av NTNUs organisasjon. Gjennom inspirasjon, dialogmøter, workshoper og diskusjoner jobber de nå med å konkretisere overordnede føringer på NTNU-nivå til de læringsarealer, knutepunkt, spesialarealer, arbeidsplasser og uteområder som skal utvikles gjennom prosjektet NTNU Campussamling.
Jobber i Miro: Slik så det ut da deltakerne i temagruppe spesialarealer i april jobbet med å kategorisere areal med særskilte krav til romlig utforming og fysiske egenskaper, utrustning og miljøkrav, bruk og tilgang eller liknende.
Har kompetanse og kunnskap om et spesifikt tema
Deltakerne i temagruppene er hentet inn fordi de har kompetanse og kunnskap spesifikt relevant for det temaet som skal diskuteres. For eksempel i temagruppe læringsarealer sitter det både undervisere, studenter, og folk fra eiendomsavdelingen og studieadministrasjonen og som forvalter og driver timeplanlegging for bruk av denne typen arealer.
Les mer om hvem som deltar i temabrukergruppene for NTNU Campussamling og hvorfor
Klyngebrukergrupper etableres i løpet av sommeren
Fra høsten av går arbeidet ett trinn lenger ned i detaljene. Da vil det settes i gang klyngebrukergrupper på et overordnet ledelsesnivå. I løpet av forsommeren etableres klyngebrukergruppene. Gruppene baseres på de faglige klyngene gitt av rektorvedtak på faglig lokalisering og ledes av de respektive dekaner/direktører for klyngene. Mandat og sammensetning utarbeides av ledelsen i klyngen med bistand fra prosjektorganisasjonen i NTNU Campussamling.
Skal beskrive funksjoner for den enkelte klynge
Klyngebrukergruppene skal utarbeide brukers funksjonsbeskrivelser for den enkelte klynge – som er en del av byggeprogrammet for prosjektet som skal leveres i mars 2022.
Høstens arbeid i klyngebrukergruppene skal resultere i tilsvarende funksjonsbeskrivelser for klyngene:
- KAMD
- HumSam
- Økonomi og innovasjon
I tillegg vil de faglige klyngene som er på Gløshaug platået fra før, Naturvitenskap, Informasjonsteknologi og elektroteknikk og Ingeniørvitenskap, samt deler av fellesadministrasjonen, bli berørt når det kommer flere til som følge av campussamlingen. Det vil være aktuelt å opprette klyngebrukergrupper for de deler av den faglige klyngen som i så fall berøres direkte av nybygg og ombygg i Campussamling.
For eksempel vil Institutt for materialteknologi flytte som et resultat av at HumSam kommer til Gløshaugen – fortrinnsvis i et nybygg på toppen av Vestskråningen, tett inntil øvrige naturvitenskapelige miljø i Realfagbygget og kjemibyggene, og som en sentral del av innovasjonsklyngen.
Eksempel på funksjonsbeskrivelse
Lurer du på hva en funksjonsbeskrivelse er? En funksjonsbeskrivelse vil i all hovedsak dreie seg rundt å beskrive flyten i ulike arbeidsprosesser, og hvordan ulike arealer brukes i arbeidet. Kunnskap om arbeidsprosessene arealene skal brukes til er viktig grunnlag for at arkitektene skal kunne plassere ulike arealtyper hensiktsmessig i forhold til hverandre i et bygg.
Eksempel på hvordan en arbeidsprosess er beskrevet for Vitenskapsmuseet. Se hele funksjonsbeskrivelse for Vitenskapsmuseet, som ble utarbeidet i 2018-2019.
Brukerinvolvering i NTNU Campussamling
Brukerinvolvering i NTNU Campussamling
For å sikre at byggeprosjektet har tilstrekkelig kunnskap om kjernevirksomheten de skal bygge for, og at byggeprosjektet er forutsigbart og etterrettelig for NTNUs ansatte og studenter er det opprettet en omfattende struktur for involvering.
Involveringsaktivitetene er organisert i en hovedbrukergruppe, temabrukergrupper og klyngebrukergrupper, og per mai 2021 er nærmere 70 deltakere involvert i Hovedbrukergruppen og fem temagrupper.
For å sikre at involveringen er i henhold til fremdrift og at kunnskapen blir anvendbar i planleggingen av byggeprosjektet, tilrettelegges arbeidet av ressurser både fra NTNU og Statsbygg i en felles prosjektorganisasjon.
NTNU Campussamling
NTNU Campussamling
Frem mot 2028 skal Statsbygg planlegge og gjennomføre inntil 137 000 m2 nybygg og ombygginger som gjør det mulig å:
- Samle NTNUs humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag tett ved teknologifagene, sentralt og synlig på Gløshaugplatået.
- Styrke utdanningen av studentene, og legge til rette for tverrfaglighet fra starten av studieforløpet, gjennom å utvikle et variert og konsentrert læringsstrøk i den sentrale aksen av Gløshaug-platået.
- Skape et kraftsenter for utøvende, skapende fag; kunst- arkitektur, musikk og design – der hvor universitetet og byen møtes, mellom Studentersamfundet og NTNUs hovedbygning.
- Videreutvikle en klynge for innovasjon i aksen mellom teknologi, naturvitenskap og HumSam-miljøene på Gløshaugplatået og fagmiljøene for økonomi- og ledelse nede langs Elgeseter gate.
- Styrke Hovedbygningen og området rundt som hjertet i NTNUs campus i Trondheim – både symbolsk og i praksis – gjennom arkitektoniske grep og prioritering av hvilke universitetsfunksjoner som skal ha hovedsete i dette området.
- Styrke allerede etablerte faglige klynger innen naturvitenskap, ingeniørvitenskap og informatikk og elektroteknikk ved å samle fagmiljøene som flytter som et resultat av campussamlingen.
Kostnadsrammen er på 11,6 milliarder og forventet byggestart i 2024, forutsatt nødvendige bevilgninger.
Statsbygg er byggherre og har ansvar for planlegging og gjennomføring av byggeaktivitetene.
NTNU er eier, forvalter og skal ta nye bygg og uteområder i bruk.