Mattias Bäckström
Om
Mattias Bäckström er professor i kulturminneforvaltning innen fagområdene kulturarvsstudier, museologi og utstillingsstudier. Han har filosofie doktoreksamen og dosentur i idé- og lærdomshistorie ved Gøteborg universitet.
Mattias har lang yrkeserfaring fra museums- og kulturmiljøsektorene. Han har blant annet jobbet som konservator og utstillingsprodusent ved Länsmuseet Västernorrland, men også som virksomhetsleder for dets friluftsmuseum.
I mer enn 30 år har Mattias hatt stillinger i museer eller universiteter samt drevet forskning og undervisning i og om museumssektoren og kulturmiljøsektoren i skandinaviske og nordeuropeiske land.
Mattias er leder av den tverrvitenskapelige og tverrsektorielle forskergruppen Museologi og museumsforskning ved NTNU. Han er også medredaktør for Norsk museumstidsskrift, som publiserer fagfellevurderte forskningsartikler med relevans for museumssektoren.
Ny vitenskapelig monografi
I september 2024 utkom den vitenskapelige monografien Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem. Mediebruk i den göteborgska sjukhusstadens förvaltande, kliniska och museala verksamheter 1933–1959 (Makadam förlag).
Mattias Bäckström er hovedforfatter. Robert Wallsson og Lisa Sputnes Mouwitz ved Medisinhistoriske museet i Gøteborg er medforfattere. De viser gjennom sitt tverrsektorielle samarbeid hvordan mediebruket ved Sahlgrenska sykehuset så ut, blant annet ved kirurgklinikken og sykehusmuseet. Hvordan produserte og brukte sentrale aktører filmer, fotografier, røntgenbilder, skioptikonserier, trådspoler og utstillinger i sine forvaltende, kliniske og museale virksomheter? Boken presenterer ny kunnskap i grenselandet mellom medie-, medisin- og museumshistorie.
Universitets- og høyskolesektoren
I forskningen og undervisningen sin fokuserer Mattias på kulturarvens samt museets, samlingens og utstillingens historie, teori og praksis, men også på vitenskapshistorie, mediehistorie og arkitektur- og bebyggelseshistorie.
- Kulturminneforvaltning (professor, NTNU i Trondheim)
- Kulturarvsstudier
- Museologi
- Utstillingsstudier
- Idé- og lærdomshistorie (docent, fil.dr, Gøteborg universitet)
- Kulturarv og kunnskapshistorie (postdoktor, Universitetet i Oslo)
- Arkitektur- og bebyggelseshistorie (magisteroppgave, Uppsala universitet)
Mellom 2015 og 2018 var han postdoktor i kulturarv og kunnskapshistorie ved Senter for museumsstudier ved Universitetet i Oslo. Mattias har også studert ved Uppsala universitet og skrev der kandidat- og magisteroppgave i kunsthistorie med spesialisering i arkitektur- og bebyggelseshistorie.
Den vitenskapelige monografien Att bygga innehåll med utställningar. Utställningsproduktion som forskningsprocess kom ut i en ny utgave i 2021. Boken er publisert av Nordic Academic Press (trykt bok i 2016 og 2021, e-bok i 2017) og av MTM Myndigheten för tillgängliga medier (lydbok i 2018).
Utgangspunkt for denne monografien er Mattias egne erfaringer fra universitetsforskning og utstillingsproduksjon. I boken undersøker han det å stille ut som idé og prosess ut fra historiske, teoretiske og praktiske perspektiv. Han diskuterer inngående en ny type essayistisk forskningsvirksomhet som finner sted i og gjennom utstillingsproduksjoner: utstillingsspesifikk forskning i og gjennom utstillingen som essay.
I 2012 disputerte Mattias i idé- og lærdomshistorie med doktoravhandlingen Hjärtats härdar. Folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808–1907 (Gidlunds förlag, 2012). Avhandlingen ble gjennomført ved Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion ved Göteborgs universitet.
I avhandlingen sin viser Mattias blant annet hvordan kulturhistoriske museer føyde sammen ideer og forestillinger om kunst, moral og vitenskap med historiske levninger og rekonstruksjoner når de skapte sine utstillinger, museale rominteriører og andre museale iscenesettelser.
Mattias er medlem av følgende forskningsnettverk i museologi, utstillingsstudier, kunnskapshistorie og universitetshistorie:
- Forskningsnettverk for kuratoriske studier
- FOMU – Forskning ved museer
- Det nordiske 1800-tals forskningsnettverk
- Forum for NTNU-historie
Museums- og kulturmiljøsektoren
I tillegg til denne akademiske bakgrunnen har Mattias yrkeserfaring fra museums- og kulturmiljøsektoren i Sverige og Norge fra 1993 og frem til i dag.
- Forsker i utstillingsproduksjoner (prosjekter, Gøteborg, Oslo og Trondheim)
- Forsker i kulturarvssektoren (prosjekter, Sundsvall og Stockholm)
- Utstillingskurator og utstilllingsprodusent (fast stilling, Härnösand)
- Programkurator og utstillingsprodusent (midlertidlige stillinger, Härnösand)
- Leder virksomhet og verter ved friluftsmuseum (midlertidlige stillinger, Härnösand)
- Museumsvert og museumsomviser (midlertidlige, Härnösand og Uppsala)
Han har arbeidet som konservator samt produsent og prosjektleder for utstillinger, festivaler, forelesnings- og konsertserier, fremfor alt ved Länsmuseet Västernorrland i Härnösand, men også som forsker og utreder i kulturarvs- og utstillingsprosjekter.
For øyeblikket er Mattias veileder i et utstilling-som-forskning-prosjekt ved Nasjonalmuseet i Oslo. Han deltar også som invitert forsker og ekspert i to tverrinstitusjonelle prosjekter om aktiv samhandling med tilskudd fra Kulturdirektoratet: «Carving out a space» med Randsfjordsmuseet som prosjekteier; «Varig kompetanseløft» med Norsk Industriarbeidermuseum som prosjekteier.
Mellom 2019 og 2024 har han deltatt som forsker og ekspert i forsknings- og utstillingsprosjekter ved Medisinhistoriske museet i Gøteborg og Stjørdal museum Værnes, men også i to andre ekspertgrupper i Gøteborg. Den første ekspertgruppen fokuserte på den nye basisutstillingen på Röhsska museet, den andre på forskning i samlingsforvaltning ved Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad.
Fra midten av 1990-tallet og helt frem til i dag har Mattias utviklet og ledet samarbeider i utstillingsproduksjoner samt museums- og kulturmiljøprosjekter. I prosjektene har han samvirket med Nationalmuseum i Stockholm, Riksutställningar, Länsstyrelserna i Sverige, Göteborgs stadsmuseum, Sundsvalls museum og Riksarkivet i Göteborg og Härnösand. Han har også samarbeidet mye med kunstnere, musikere og forskere samt med lokale og regionale institusjoner og organisasjoner.
For et utvalg av prosjekter innen kulturmiljøforvaltning, museumsvirksomhet og utstillingsproduksjon, se hjemmesiden til Mattias på Academia.
Pågående forskning
I forskningen sin ser Mattias på hvordan kunnskapsbegrep ble benyttet og omformet i og gjennom utstilte samlinger og permanente utstillinger på museer i Berlin, København, London og Stockholm, omkring 1880–1920. Under tittelen Making things matter. Meaning and materiality in museum displays undersøker han de utstilte samlingene og permanente utstillingene som grensesnitt mellom mening og materialitet for å vise hvordan ulike former av forhistorie, kunsthistorie og kulturhistorie ble produsert i og gjennom dem.
Faglige interesser
- Kulturarvens samt museets, samlingens og utstillingens historie, teori og praksis.
- Den materielle vendingens, den romslige vendingens og praksisvendingens historie og teori.
- Historie, kulturarv og minne.
- Historiesyn, samfunnsideal og kunnskapsproduksjon i og gjennom museer, utstillinger og kulturmiljø.
- Utstillingsproduksjon som forskningsprosess.
Undervisning
Mattias underviser og veileder i kulturminneforvaltning, blant annet i museologi, kulturarvsstudier og utstillingsstudier (ved NTNU i Trondheim siden 2019, ved Gøteborg universitet 2005–2021 og ved Universitetet i Oslo 2015–2018).
- KULMI2200. Hospitering og bacheloroppgave i kulturminneforvaltning, NTNU.
- KULMI2300. Innføring i museologi, NTNU.
- KULMI3080. Praksisperiode, NTNU.
- KULMI3090. Masteroppgave i kulturminneforvaltning, NTNU.
- KULMI3105. Teorier og metoder i kulturminneforvaltningen, NTNU.
- Ph.d.-kurs. Utstillingen som forskning. Historier, teorier, metoder, UiO og NTNU (13.–15. juni 2024).
- KULMI2400. Hospitering og prosjektarbeid i kulturminneforvaltning, NTNU (2020–2021).
- KA1120. Kulturarvets politik och ideologi, GU (2010–2021).
- Ph.d.-kurs. Kunnskapens materialitet. Nordisk museums- og samlingshistorie, UiO (14.–15. mai 2018).
Forskning
Museum, samfunn, deltakelse – grunnutdanning for noen, etter- og videreutdanning for andre
Kontoret – idémiljø og minneteater
Medisinsk mediering
Publikasjoner
Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem. Mediebruk i den göteborgska sjukhusstadens förvaltande, kliniska och museala verksamheter 1933–1959
Att bygga innehåll med utställningar. Utställnings-produktion som forskningsprocess
Hjärtats härdar. Folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808–1907
2024
-
Bäckström, Mattias;
Wallsson, Robert;
Sputnes Mouwitz, Lisa.
(2024)
Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem. Mediebruk i den göteborgska sjukhusstadens förvaltande, kliniska och museala verksamheter 1933–1959.
Makadam Förlag
Makadam Förlag
Vitenskapelig monografi
2023
-
Bäckström, Mattias.
(2023)
Utstillingen som essay. Utstillingsproduksjon som forskningsprosess.
Museumsforlaget AS
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Brandt, Thomas;
Lykknes, Annette;
Bäckström, Mattias;
Rabben, Magne Brekke;
Grav, Ellen J. .
(2023)
The Academic Office as Workspace, Knowledge Site, and Theatre of Memory. Roll up presentation.
The 9th Norwegian Conference on the History of Science
Annen presentasjon
-
Brandt, Thomas;
Bäckström, Mattias;
Rabben, Magne Brekke;
Lykknes, Annette;
Grav, Ellen J. .
(2023)
The Academic Office as Workspace, Knowledge Site and Theatre of Memory. Roll Up presentation.
Sluttkonferanse Fremtidens Campus
Annen presentasjon
2022
-
Bäckström, Mattias.
(2022)
Friluftsmuseets tidiga idéhistoria.
Västergötlands fornminnesförenings tidskrift
Vitenskapelig artikkel
-
Bäckström, Mattias.
(2022)
Robert Thavenius (2021): Nationalmuseum som konsekrerande institution 1890–1920 (licentiatavhandling).
Nordisk Museologi
Anmeldelse
-
Bäckström, Mattias;
Eriksen, Anne;
Jensen, Bernard Eric.
(2022)
En läsvärd och gedigen avhandling i gränslandet mellan historiedidaktik och museihistoria.
Nordisk Museologi
Anmeldelse
2021
-
Bäckström, Mattias.
(2021)
Att bygga innehåll med utställningar: Utställningsproduktion som forskningsprocess (2. utgave).
Nordic Academic Press
Nordic Academic Press
Vitenskapelig monografi
2020
-
Bäckström, Mattias.
(2020)
Dragvoll – de första 50 åren.
Universitetsavisa
Kronikk
-
Pierroux, Palmyre;
Bäckström, Mattias;
Brenna, Brita ;
Gowlland, Geoffrey;
Ween, Gro Birgit.
(2020)
Museums as Sites of Participatory Democracy and Design.
Routledge
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Bäckström, Mattias;
Tretvik, Aud Mikkelsen;
Hove, Jon Olav;
Müller, Insa.
(2020)
Innspill til Høringsutkast til etiske retningslinjer for norske museer, Norsk ICOM og Norges museumsforbund (ePhorte saksnummer 2020/16248).
Program for kulturminneforvaltning, IHK, NTNU
Rapport
2018
-
Bäckström, Mattias.
(2018)
Intersecting heritage, milieu and environment: The concept of Nordic museology in the early 1990s.
Nordisk Museologi
Vitenskapelig artikkel
2016
-
Bäckström, Mattias.
(2016)
Att bygga innehåll med utställningar: Utställningsproduktion som forskningsprocess.
Nordic Academic Press
Nordic Academic Press
Vitenskapelig monografi
2015
-
Bäckström, Mattias.
(2015)
Making things matter. Meaning and materiality in museum displays.
Nordisk Museologi
Vitenskapelig artikkel
2012
-
Bäckström, Mattias.
(2012)
Hjärtats härdar: Folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808–1907.
Gidlunds förlag
Gidlunds förlag
Doktorgradsavhandling
Tidsskriftspublikasjoner
-
Bäckström, Mattias.
(2022)
Friluftsmuseets tidiga idéhistoria.
Västergötlands fornminnesförenings tidskrift
Vitenskapelig artikkel
-
Bäckström, Mattias.
(2022)
Robert Thavenius (2021): Nationalmuseum som konsekrerande institution 1890–1920 (licentiatavhandling).
Nordisk Museologi
Anmeldelse
-
Bäckström, Mattias;
Eriksen, Anne;
Jensen, Bernard Eric.
(2022)
En läsvärd och gedigen avhandling i gränslandet mellan historiedidaktik och museihistoria.
Nordisk Museologi
Anmeldelse
-
Bäckström, Mattias.
(2020)
Dragvoll – de första 50 åren.
Universitetsavisa
Kronikk
-
Bäckström, Mattias.
(2018)
Intersecting heritage, milieu and environment: The concept of Nordic museology in the early 1990s.
Nordisk Museologi
Vitenskapelig artikkel
-
Bäckström, Mattias.
(2015)
Making things matter. Meaning and materiality in museum displays.
Nordisk Museologi
Vitenskapelig artikkel
Bøker
-
Bäckström, Mattias;
Wallsson, Robert;
Sputnes Mouwitz, Lisa.
(2024)
Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem. Mediebruk i den göteborgska sjukhusstadens förvaltande, kliniska och museala verksamheter 1933–1959.
Makadam Förlag
Makadam Förlag
Vitenskapelig monografi
-
Bäckström, Mattias.
(2021)
Att bygga innehåll med utställningar: Utställningsproduktion som forskningsprocess (2. utgave).
Nordic Academic Press
Nordic Academic Press
Vitenskapelig monografi
-
Bäckström, Mattias.
(2016)
Att bygga innehåll med utställningar: Utställningsproduktion som forskningsprocess.
Nordic Academic Press
Nordic Academic Press
Vitenskapelig monografi
Del av bok/rapport
-
Bäckström, Mattias.
(2023)
Utstillingen som essay. Utstillingsproduksjon som forskningsprosess.
Museumsforlaget AS
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
-
Pierroux, Palmyre;
Bäckström, Mattias;
Brenna, Brita ;
Gowlland, Geoffrey;
Ween, Gro Birgit.
(2020)
Museums as Sites of Participatory Democracy and Design.
Routledge
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
Rapport
-
Bäckström, Mattias;
Tretvik, Aud Mikkelsen;
Hove, Jon Olav;
Müller, Insa.
(2020)
Innspill til Høringsutkast til etiske retningslinjer for norske museer, Norsk ICOM og Norges museumsforbund (ePhorte saksnummer 2020/16248).
Program for kulturminneforvaltning, IHK, NTNU
Rapport
-
Bäckström, Mattias.
(2012)
Hjärtats härdar: Folkliv, folkmuseer och minnesmärken i Skandinavien, 1808–1907.
Gidlunds förlag
Gidlunds förlag
Doktorgradsavhandling
UTSTILLING
-
Brandt, Thomas;
Lykknes, Annette;
Bäckström, Mattias;
Rabben, Magne Brekke;
Grav, Ellen J. .
(2023)
The Academic Office as Workspace, Knowledge Site, and Theatre of Memory. Roll up presentation.
The 9th Norwegian Conference on the History of Science
Annen presentasjon
-
Brandt, Thomas;
Bäckström, Mattias;
Rabben, Magne Brekke;
Lykknes, Annette;
Grav, Ellen J. .
(2023)
The Academic Office as Workspace, Knowledge Site and Theatre of Memory. Roll Up presentation.
Sluttkonferanse Fremtidens Campus
Annen presentasjon
Undervisning
Emner
- KULMI2300 - Innføring i museologi
- KULMI2200 - Hospitering og bacheloroppgave i kulturminneforvaltning
- KULMI3080 - Praksisperiode
- KULMI3090 - Masteroppgave i kulturminneforvaltning
- KULMI3105 - Teorier og metoder i kulturminneforvaltningen
Tidligere emner (et utvalg)
Ph.d.-kurs - Utstillingen som forskning. Historier, teorier, metoder (UiO og NTNU, 13.–15. juni 2024)
Ph.d.-kurs - Kunnskapens materialitet. Nordisk museums- og samlingshistorie (UiO, 14.–15. mai 2018)
Ph.d.-kurs - Nordiske museumshistorier (Syddansk Universitet og Vores Museum, 30. januar 2018)
KA1120 - Kulturarvens politikk og ideologi (GU, 2010–2021)
KLS404 - Utstillingsproduksjon (GU, 2014–2017)
FKGCES - Kritiske utstillingsstudier (GU og Riksutställningar, 2013–2015)
MU2501 - Masteroppgave i internasjonale museumsstudier (GU, 2012)
MUSKUL4000 - Museum og kulturarv. Kontekst og kommunikasjon (UiO, 2016–2018)
MUSKUL4201 - Metoder innen museumsstudier (UiO, 2016–2017)
Emneansvarlig, faglærer og veileder i kulturminneforvaltning, for eksempel i kulturarvsstudier, museologi og utstillingsstudier (ved NTNU i Trondheim siden 2019, ved Gøteborg universitet 2005–2021 og ved Universitetet i Oslo 2015–2018).
Veiledning
Hildegunn Maria Haanes Ruset, ph.d.-stipendiat i kulturminneforvaltning (medveileder). NTNU PROFILSIDE
Formidling
2024
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2024) Two principles of scholarly knowledge making in and by means of museum displays in the nineteenth century. Centre for Museum Studies at the University of Oslo and Cultural Heritage Management at NTNU in Trondheim The Exhibition as Research. Histories, Theories, Methods , Oslo 2024-06-13 - 2024-06-15
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2024) En vetenskaplig monografi om Det femte Sahlgrenska. Medicinhistoriska museet i Göteborg i samarbete med NTNU kulturminneforvaltning Föreläsning och filmkavalkad med filmer från «Det femte Sahlgrenska» på 1930-, 1940- och 1950-talet , Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg 2024-09-23 - 2024-09-23
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2024) Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem – roller, resultat och utmaningar i ett tvärsektoriellt forskningssamarbete mellan musei- och universitetssektorn 2019–2024. Medicinhistoriska museet i Göteborg i samarbete med NTNU kulturminneforvaltning och Göteborgs universitet GPS400 Boksläpp av vetenskaplig monografi i gränslandet mellan medicin-, medie- och museihistoria (Makadam förlag, 2024) , Medicinhistoriska museet i Göteborg 2024-09-23 - 2024-09-23
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2024) Universitetssentret på Dragvoll i arkitekturhistorien og kulturminneforvaltningen. Kultura – linjeforeningen for kulturminneforvaltning ved NTNU i Trondheim Faglig omvisning ved studiestart med faddere og nye bachelorstudenter , Dragvoll i Trondheim 2024-08-12 - 2024-08-12
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2024) Symposium: Om forskning i arkitektur-, museums- og tekstilhistorie. Kulturminneforvaltning, Institutt for historiske og klassiske studier, NTNU Seminar i forbindelse med forskerbesøk hos kulturminneforvaltning ved NTNU i Trondheim , Trondheim 2024-04-15 - 2024-04-15
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2024) Praksis og andre møter mellom utdanning og praksisfeltet – bachelorprogrammet og masterprogrammet i kulturminneforvaltning ved NTNU i Trondheim. Museene Arven og NTNU Institutt for historiske og klassiske studier MuSaDel-seminar 2024. Økt arbeidslivsrelevans i museumsrelevante utdanninger , Trondheim 2024-10-03 - 2024-10-04
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2024) En tverrsektoriell monografi i grenselandet mellom medie-, medisin- og museumshistorie: Det femte Sahlgrenska som medisinsk mediesystem. NTNU Institutt for historiske og klassiske studier med forskergruppen Museologi og museumsforskning Instituttseminar , Dragvoll i Trondheim 2024-12-04 - 2024-12-04
-
Faglig foredragBäckström, Mattias; Wallsson, Robert; Sputnes Mouwitz, Lisa. (2024) Boklansering: Det femte Sahlgrenska som medicinskt mediesystem. Mediebruk i den göteborgska sjukhusstadens förvaltande, kliniska och museala verksamheter 1933–1959. Medicinhistoriska museet i Göteborg, Institutt for historiske og klassiske studier vid NTNU i Trondheim och GPS400 Centrum för samverkande visuell forskning vid Göteborgs universitet Boklansering av vetenskaplig monografi i gränslandet mellan medicin-, medie- och museihistoria (Makadam förlag 2024) , Medicinhistoriska museet i Göteborg 2024-09-23 - 2024-09-23
2023
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2023) An Academic and Architectural Milieu of Ideas. Projecting and Building a University Campus in Trondheim in the 1970s. NTNU Norwegian University of Science and Technology, in cooperation with the University of Oslo The 9th Norwegian Conference on the History of Science , Trondheim 2023-11-30 - 2023-11-30
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2023) Session Chair: Session 9A. Anniversaries as a topic of analysis in the history of science and medicine. NTNU Norwegian University of Science and Technology, in cooperation with the University of Oslo The 9th Norwegian Conference on the History of Science , Trondheim 2023-12-01 - 2023-12-01
-
Vitenskapelig foredragBrandt, Thomas; Bäckström, Mattias; Grav, Ellen J. ; Lykknes, Annette; Rabben, Magne Brekke. (2023) Kontoret – idémiljø og minneteater. Fremtidens Campus, NTNU Sluttkonferanse Fremtidens Campus , Trondheim 2023-11-21 - 2023-11-21
-
Vitenskapelig foredragBrandt, Thomas; Bäckström, Mattias; Grav, Ellen J. ; Lykknes, Annette; Rabben, Magne Brekke. (2023) Symposium: Academic Workspaces as Sites of Production, Adaptation and Circulation of Knowledge. Programkomiteen for de vitenskapshistoriske konferansene 9th Norwegian Conference on the History of Science , NTNU, Trondheim 2023-11-29 - 2023-12-02
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2023) Moderator for plenumsdiskusjon: MuSaDel-seminar 2023. Etter- og vidareutdanning for museumssektoren. MuSaDel Museum, samfunn, deltakelse – grunnutdanning for noen og etter- og videreutdanning for andre. Museene Arven og NTNU MuSaDel-seminar 2023. Etter- og vidareutdanning for museumssektoren , Trondheim 2023-10-05 - 2023-10-05
-
Faglig foredragBäckström, Mattias; Stang, Margrethe Cecilia Molland. (2023) Dragvoll-safari. Forelesning og vandring om Universitetssenteret på Dragvoll og dets arkitektoniske og akademiske ideer og uttrykk. Fortidsminneforeningen, Trondheim og omegn lokallag Dragvoll-safari , Universitetssenteret på Dragvoll i Trondheim 2023-05-25 - 2023-05-25
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2023) Bryt fasaden gjennom utstillingsproduksjoner i bygningssamlinger på kulturhistoriske museer. Bryt fasaden, Nettverk for minoriteter og kulturelt mangfold. Mangfoldsnettverket Bryt fasaden – nasjonalt seminar , Stiklestad Nasjonale Kultursenter 2023-05-08 - 2023-05-08
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2023) Utställningen som essä – om tvärkunskapliga forskningsprocesser i gränslandet mellan konst, teknik, erfarenhet, kunnande och vetenskap. Statens historiska museer och Göteborgs universitet Det digitala museet , Historiska museet i Stockholm 2023-03-07 - 2023-03-07
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2023) «Det er et nyt Udtryk, dette om Arbeidets Naturhistorie» (1865). Eilert Sundt om norskt byggnadsskick och ett friluftsmuseum på 1860-talet. Folklivsarkivet och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet Nils Månsson Mandelgren och kampen för kulturens framtid , Arkivcentrum Syd i Lund 2023-03-16 - 2023-03-16
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2023) Å gjenbruke teori og praksis på reflektert vis: den nye museologien, den foranderlige basisutstillingen og det desentraliserte økomuseet. Stjørdal museum Værnes Bergkunstsenter – seminar om formidling , Værnes 2023-02-02 - 2023-02-02
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2023) Kulturminneforvaltning ved NTNU i og gjennom ph.d.-avhandlinger og masteroppgaver 2008–2023. Et mangfold av temaer om kulturmiljøsektoren og museumssektoren. Kulturminneforvaltning ved NTNU og MiST Museene i Sør-Trøndelag KULMiST 2023 Tekniske og industrielle kulturminner , Trondheim 2023-09-20 - 2023-09-20
2022
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2022) Om forskning i förhållande till utställning: essäistisk utställning, forskningsbaserad utställning och populärvetenskaplig utställning. FOMU Forskning vid museer i Sverige Forskande utställning och utställd forskning , Linköping 2022-05-19 - 2022-05-19
-
IntervjuBäckström, Mattias; Hallman, Teres. (2022) P3 Dokumentär: Jakten på kyrkotjuven. Sveriges Radio P3 Sveriges Radio P3 [Radio] 2022-04-17
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2022) A few notes on the history of ideas of the exhibition as essay. Ghent University. KASK & Conservatorium School of Arts Ghent From the Scenic Essay to the Essay Exhibition. Expanding the Essay Form in the Arts beyond Literature and Film , Ghent 2022-04-29 - 2022-04-29
-
Vitenskapelig foredragBrandt, Thomas; Lykknes, Annette; Bäckström, Mattias; Rabben, Magne Brekke; Ellingsen, Ellen J. Grav. (2022) Symposium: The Office as a Place of Production, Adaptation, and Circulation of Scientific and Academic Knowledge. European Society for the History of Science 10th ESHS Conference , Brussels 2022-09-07 - 2022-09-10
-
Vitenskapelig foredragBrandt, Thomas; Bäckström, Mattias. (2022) Conceptualizing and situating knowledge production: The academic office in history and theory, and locally at the Dragvoll University Campus in Trondheim. European Society for the History of Science 10th ESHS Conference , Brussels 2022-09-07 - 2022-09-10
2021
-
Vitenskapelig foredragBrandt, Thomas; Lykknes, Annette; Bäckström, Mattias; Rabben, Magne Brekke; Ellingsen, Ellen Grav. (2021) Kontoret - idémiljø og minneteater. NTNU Forum for NTNU-historie/Vitenskapsmuseet Universitetshistorie – viktig kunnskapshistorisk material eller et hår i suppa? , Trondheim 2021-10-19 - 2021-10-20
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2021) Hovedtaler: Utstillingsproduksjon som forskningsprosess. Nasjonalmuseet og Norges Museumsforbund Seksjon formidling Spreng grensene! Formidling blir forskning. Nasjonalmuseets formidlingsseminar , Oslo 2021-11-25 - 2021-11-26
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2021) En essäistisk forskningsprocess i och genom utställningsproduktion. NTNU Kulturminneforvaltning og MiST Museene i Sør-Trøndelag KULMiST 2021. Kunnskapsbygging , Trondheim 2021-09-13 - 2021-09-14
-
IntervjuBäckström, Mattias. (2021) Hvordan forske på formidling?. Nasjonalmuseets nettsted Nasjonalmuseets nettsted [Internett] 2021-11-05
2020
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2020) Huvudtalare: Om heritologi och museologi, kulturarvsstudier och museistudier samt nordisk museologi. En skiss över forskning och vetenskapsteori internationellt. Mittuniversitetet, Kritiska kulturarvs- och museistudier Workshop om kritiska kulturarvs- och museistudier , Sundsvall 2020-01-14 - 2020-01-14
-
Vitenskapelig foredragBäckström, Mattias. (2020) Huvudtalare: Utställningen som kopplingspunkt för olika slags kunskapsprocesser: bildningsverksamhet, forskningsverksamhet och inkluderande verksamhet. Mittuniversitetet, MIUN Research Exhibition MIUN Research Exhibition: Upplevelsebara forskningsutställningar i det fysiska och digitala biblioteksrummet , Östersund 2020-01-13 - 2020-01-13
-
Populærvitenskapelig foredragBäckström, Mattias; Stang, Margrethe C.. (2020) Dragvolls arkitekturhistorie. Den norske historiske forening HIFO Trøndelag Historisk arkitekturvandring , Trondheim 2020-11-11 - 2020-11-11
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2020) Om några brytpunkter i utställandets idéhistoria och ett par idéer till den nya basutställningen på Röhsska museet. Röhsska museet Ny formhistoria. Ett seminarium om en ny basutställning , Göteborg 2020-11-16 - 2020-11-16
-
IntervjuBäckström, Mattias; Andersson, Elisabet. (2020) Ur svenska hjärtans djup. Kärleksbombningen kan rädda Skansen ur krisen. Svenska Dagbladet Kultur Svenska Dagbladet Kultur [Avis] 2020-06-14
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2020) Forskning och kunskapsuppbyggnad som flödande rikedom. Göteborgs Stad Kulturförvaltningen Forskning och kunskapsuppbyggnad i samlingsförvaltning – vad är det? , Göteborg 2020-06-12 - 2020-06-12
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2020) Policy utifrån tre sammanhang. Göteborgs Stad Kulturförvaltningen Styrdokument och kunskapsuppbyggnad i samlingsförvaltning , Göteborg 2020-11-04 - 2020-11-04
2019
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2019) Keynote: Exhibition as circle, project and space: Bildung, research and inclusion. Nordiska museet, The Nordic Cross-Arctic Museum Network Exhibiting the Arctic. The Nordic Cross-Arctic Museum Network Workshop , Stockholm 2019-12-05 - 2019-12-06
-
Faglig foredragBäckström, Mattias. (2019) Forskjellige kulturarvbegreper i dagens kulturminne- og kulturarvsektor. Trøndelag fylkeskommune og NTNU Kulturminneforvaltning Typisk trøndersk? Kunnskapsgrunnlag for ny regional plan for kulturminner i Trøndelag , Trondheim 2019-09-25 - 2019-09-25